Česen spada med vrtnine, ki so dokaj nezahtevne, če izpolnimo nekaj pogojev. Hkrati pa velja tudi za zelo zahtevno vrtnino, kadar se ne »počuti« dobro na svojem rastišču. Kaj torej lahko naredimo, da se izognemo težavam?
1. Česen potrebuje dobro zemljo, a mu ne ustreza gnojenje s hlevskim gnojem, gnojevko, pa tudi ne kisla tla.
Prvi nasvet je, da raje ne gnojite, kot da bi gnojili preveč. Morate pa vendarle vedeti, da bo imel česen veliko težav, če bo pH rastišča nizek, torej če bo prst kisla. Na vrtovih le redko pride do tega, so pa številne njive v Sloveniji kisle, zato še pred sajenjem z analizo tal preverite, s kakšno prstjo imate opraviti.
2. Vsi ukrepi naj bodo usmerjeni k temu, da bodo imele rastline močan, razvejen koreninski sistem.
Jesensko sajenje jarih in ozimnih sort je najpomembnejše. Rastline bodo imele tako dovolj časa, ob kratkem dnevu, mrzlih nočeh in obilici vlage, da razvijejo močan, širok koreninski sistem. Tudi spomladi, ko se dovolj ogreje, se lahko hitro in nemoteno prično razvijati najprej korenine, potem pa tudi listje. Več listja pa pomeni več hrane, več energije in rastlina bo imela dovolj moči, da se bo sama branila pred boleznimi. Zato svetujem, da jeseni, če le imate semenski material, posadite tudi jare sorte česna.
3. Česen razstročkajte (razdelite) tik pred sajenjem.
Če ga trgate narazen prezgodaj, se pričnejo še pred sajenjem razvijati listi, to pa pomeni slabše razvit koreninski sistem.
4. Za sajenje seveda uporabite samo zdrav semenski material.
Če sadite domač česen, morajo biti zdravi prav vsi stroki v čebuli. Ni dovolj, da odstranite samo na videz obolele stroke. Če opazite v čebuli obolele, strohnele stroke, ne sadite niti tistih, ki še ne kažejo znakov bolezni.
5. Pred sajenjem stroke namočite v pripravke, ki vsebujejo izvlečke morskih alg.
Namesto z vodo lahko alge razredčite s kamiličnim ali žajbljevim čajem. Namakajte od 10 do 15 minut.
6. Česen potrebuje ves čas rahla, nezbita tla.
Prvo opravilo po zimi naj bo torej, da prerahljate, okopljete od zime zbita tla. Korenine se začnejo ponovno razraščati v drugi polovici februarja. Na to vas opominja star slovenski pregovor: »Sveti Valentin ima ključe od korenin.« Torej, kakor hitro zemlja v februarju odmrzne, izgine sneg in se prst seveda primerno osuši, česen okopljite.
7. Če ste spomladi že opazili česnovo muho, potem posevek v marcu preprosto pokrijte. Česnova muha je zgodnejša od porove zavrtalke. Zato bodite dovolj zgodnji.
8. Dokler se čebule debelijo, je potrebno namakanje.
Brez vode ni pridelka.
9. Za dobro skladiščenje je nujen pravočasen izkop.
Česen je primeren za izkop takrat, ko opazite, da so stroki izbočeni iz čebule. Ne čakajte na sušenje listov ali kaj podobnega. Prepozen izkop skrajša čas skladiščenja, poveča tudi možnost za bolezni. Bodite torej pozorni na pravočasen izkop semenskega česna. Če je izkopan prepozno, bo hitro začel razvijati nadzemne dele, torej liste, to pa gre vedno na račun manjšega, šibkejšega koreninskega sistema.
Kaj z majhnimi stročki, ki jih najdemo na cvetnem steblu?
Na mnogih kmetijah imajo domače sorte česna, ki naredijo cvetno steblo. Te naredijo izredno velike čebule z debelimi stroki. Večinoma imajo še manj izrazito aromo, še vedno pa so seveda zelo okusne. Tudi slovenska sorta Anka zacveti oz. oblikuje cvetno steblo. Primorci imajo navado, da to steblo izpulijo, ker naj bi potem imel česen višji pridelek. Verjamem, da je to res, saj je taka navada pri njih že lepo število desetletij. Zato njihove sorte to tudi prenesejo.
Ta stebla odtrgamo, izpulimo v vročem, suhem delu dneva in jih seveda ne zavržemo. Narežemo jih in uporabimo na različne načine. Lahko jih damo v solato, v zelenjavne jedi in omake, celo smutije, sama pa jih imam izredno rada z jajčki.
V severovzhodnem delu Slovenije pa tega ne priporočam. Po takem posegu ostane rana; ta je lahko vir okužb, ki se izrazijo predvsem pri skladiščenju.
Zanimivo je, da česen ne cveti. Namesto cvetov se v kobulu pojavijo majhni stročki. Mnoge zanima, kaj narediti z njimi. Ti stročki so seveda užitni. Zelo uporabni pa so tudi za sajenje. Posadite jih jeseni ob sajenju stročkov, lahko dokaj na gosto, morda samo 2 do 3 centimetre narazen. Ne bodo dilatirali, zrasla bo le ena nekoliko večja čebula. Včasih naredi nekaj manjših strokov. Tudi ta čebula je užitna, najpogosteje jo pojemo kot mladi česen. Lahko pa jo zasušite in jeseni posadite kot navadni semenski česen. Naslednje leto boste dobili čebule z več stroki.