Estrada

Nahranimo tudi možgane

J. K.
30. 11. 2017, 15.01
Deli članek:

Pamet zajemati z veliko žlico – tudi to se da. Skoraj dobesedno. Kajti v živilih, kot so jajca, ribe ali soja, so sestavine, ki spodbujajo sposobnosti naših možganov, izboljšujejo spomin ter zvišujejo naše dosežke.

Profimedia

Jajca

Najboljše skriva v sebi rumenjak – vsebuje namreč holin, ki skrbi za nemoten prenos podatkov med živčnimi celicami. Več holina torej zvišuje našo učno sposobnost. Morda kot zanimivost še to, da je ugoden vpliv holina na izgradnjo živčnih celic dokazan celo že pri zarodku v maternici.

Soja

Najsi bo tofu ali sojini kalčki, soja vsebuje zdrave lecitine, ki so nujno potrebni za učinkovito delovanje nevrotransmiterjev v možganih. Nevrotransmiterji omogočajo izmenjavo impulzov v miselnem centru, ohranjajo budnost in zvišujejo ustvarjalnost.

Morske ribe

Ribe so bogate z maščobnimi kislinami omega 3, ki izboljšujejo prekrvljenost možganov. Prav tako vsebujejo veliko joda, ta pa krepi zlasti fine motorične sposobnosti. Poleg tega je v ribah vitamin niacin, ki regenerira živčevje – z njegovo pomočjo si bolje zapomnimo stvari. Dovolj razlogov, da uvrstimo ribe kar se da pogosto na jedilnik.

Stročnice

V njih je veliko folnih kislin, ki obnavljajo sive celice v možganih. Poleg tega spodbujajo nastanek hormona sreče, kar v procesu učenja pomeni, da smo dlje budnega duha in zmožni boljših dosežkov.

Oreški

Drobni, a dragoceni – oreški so zelo bogat vir vitaminov skupine B. Ti hranijo in vzdržujejo celoten živčni sistem, kar izboljšuje koncentracijo. In to navkljub stresu. Prav zato vsebujejo paketki študentske hrane veliko oreškov.