A brez skrbi, lahko si pomagamo z uživanjem kolagena v prahu. Tako ne bomo ustavili zgolj nastajanja gub, saj zadnje študije kažejo, da lahko prehranski dodatek pospeši proces topljenja kilogramov kar za dvakrat.
Česar še niste vedeli o kolagenu
Kolagen je vrsta beljakovine, ki povezuje in krepi različna vezivna tkiva v našem telesu: kožo, kosti, kite, mišice, hrustanec. Prav tako krepi notranje organe in krvne žile, prisoten pa je celo v zobeh. V telesu sesalcev je najmočneje zastopana beljakovina, saj sestavlja kar četrtino beljakovinske mase. To pa ima veliko skupnega s hujšanjem, kajti čim bolj nam uspeva ob topljenju kilogramov ohranjati mišice, katerih glavni gradnik so beljakovine, tem manj se naša koža povesi in hitreje se topijo maščobne blazinice.
Zelo zanimiva je struktura kolagena: sveženj vlaken ima obliko tesno zavite trojne vijačnice, ki ima izredno raztezno trdnost in skupaj z elastinom, povezovalcem kolagenskih vlaken, omogoča tkivom prožnost.
Ali je mogoče kolagen zaužiti s hrano?
Navajeni smo predvsem krem z dodatkom kolagena, precej dragih, za katere velja prepričanje, da nam bodo zagotovo pomagale odpraviti gubice. A ne bo držalo. Tudi naši dermatologi se strinjajo, da kolagen v obliki krem ne prodre dlje kot do zunanjih slojev kože in ga telo zaradi tega ne more uporabiti. V lepotne in shujševalne namene je smiselno le uživanje snovi, ki jih telo potrebuje za izgradnjo novega kolagena in pospešeno razgrajevanje starega, neprožnega. Potrebujete hrano, ki vsebuje obilico antioksidantov, to so brokoli, ohrovt, zelje, cimet, polnovredna žita, semena, zeleni čaj. Če teh živil zaužijete premalo, pa si lahko priskrbite prehranski dodatek.
Kako še telo začuti pomanjkanje kolagena?
Za sintezo kolagena v telesu je zelo pomemben vitamin C, ki preprečuje škodljive učinke prostih radikalov v telesu. Ti namreč povzročijo »navzkrižno vezavo« kolagenskih vlaken, to pa vodi v zmanjšano prožnost, proces, ki nam je vsem najbolj znan v obliki kožnih gub. A hujše težave zaradi zmanjšane prožnosti kolagena ali njegovega pomanjkanja se skrivajo v notranjosti telesa. Prej kot bi jih lahko opazili, jih bomo začutili v obliki osteoartritisa, težav s presnovo beljakovin, poslabšanega vida, oslabljenih žil.
Kar se vitkosti tiče, pa je treba poudariti, da njegovo pomanjkanje povzroči upadanje mišične mase, in to celo pri ženskah, ki se trudijo z redno telesno vadbo. Povešenost kože, ki temu sledi, je moč opaziti že kmalu po 50. letu.
Prednosti prehranskega dodatka
- Če se boste odločili hujšati s prehranskim dodatkom kolagena, boste pet kilogramov maščobnega tkiva nadomestili s tremi kilogrami čiste mišične mase.
- Pospešili boste delovanje ščitnice, kar bo hujšanje le še pospešilo, saj igra ta pomembna žleza ključno vlogo pri pospeševanju presnove hrane.
- Izkazalo se je, da je naš prebavni trakt grajen pretežno iz kolagena, in če tega primanjkuje, ne deluje dovolj učinkovito.
- Morda boste enkrat in za vselej opravili tudi s celulitom, saj kolagen močno
veže skupaj kožo tik pod povrhnjico, kar jo napne in posledično opravi s pomarančno kožo.
- Preprečili boste izpadanje las ali pa okrepili oslabljene lasne mešičke.
- Nič več ne bodo vaša težava otekli in boleči sklepi.
Vaš načrt prehranjevanja
Uživajte veliko kakovostnih beljakovin, od pustega mesa do puste skute in jajc, ob tem pa pisano, presno hrano, obilo zelenjave in sadja z vitaminom C, ki pospeši absorpcijo kolagena. Jejte toliko, da ne boste lačni, nikoli pa do popolne sitosti. Popijte obilo tekočine, najbolje nesladkanega čaja ali vode. Vsako jutro vzemite prehranski dodatek kolagena po lastni izbiri, ki ga lahko vmešate v svoj shujševalni napitek ali pa ga zaužijete samostojno. Prehranski dodatki so vam na voljo v specializiranih trgovinah in v vseh lekarnah. O količini naj vam natančno svetuje farmacevt.
Predlogi obrokov za hujšanje
Predlogi za zajtrk:
Mlečni frape: V električnem mešalniku zmešajte skodelico grškega jogurta, skodelico rezin pomaranče, pomarančnega soka in borovnic, žlico arome vanilje in merico kolagena.
Jajčna omleta z mocarelo in gobicami.
Kosmiči z majhnim jabolkom, ki ga nastrgate skupaj z lupino. Prelijete s posnetim mlekom.
Predlogi za kosilo in večerjo:
Pečeni losos s paradižniki: Manjši pekač popršite z oljem, vanj položite file lososa brez kože in 10 paradižnikov. Pecite od 15 do 20 minut v pečici na 200 stopinjah. Zraven lahko postrežete na pari kuhan stročji fižol.
Cesarjeva solata s piščančjimi fileji brez ogljikovih hidratov: Sestavite jo iz pisane sveže zelenjave, vmešajte koščke piščančjega fileja in zabelite z žlico olivnega olja.
Solata s kozicami, vodno krešo in avokadom: V solatni skledi zmešajte vodno krešo, kuhane in očiščene kozice ter pol avokada. Začinite s čebulo in koprom ter belim vinskim kisom.
Predlogi za malico:
Pripadata vam dve dnevno, tako da resnično ne boste začutili hude lakote.
Rebro temne čokolade
Sadež
Posneti jogurt
Pest oreščkov
Kozarec rdečega vina z obilo antioksidanti
Zanimivost
Vitkim in večno mladim Japoncem zdrava telesna teža in lepota pomenita toliko, da imajo pri njih restavracije na menijih jedi z dodatkom kolagena.