Estrada

Konoplja, kava in čokolada

Ksenija Tratnik, Ženska
28. 8. 2017, 20.00
Deli članek:

Kava lahko varuje pred Alzheimerjevo boleznijo. Kar nekaj raziskav je proučevalo učinek kofeina na možgane.

Poskusi so pokazali, da občutno zmanjšuje kopičenje strupenih proteinov, povezanih s to boleznijo, ki počasi uničujejo možganske celice. Kofein je upočasnil propadanje in pospešil obnavljanje možganskih celic, so povedali znanstveniki s centra za raziskovanje te bolezni na Floridi. Številne raziskave tudi dokazujejo, da kava ščiti pred nastankom diabetesa tipa 2. Pa vendar je razlika med kavo in konopljo šokantna. V letu 2011 je več kot 20.000 ljudi v ZDA obiskalo prvo pomoč zaradi kofeinskega energijskega napitka. V bolnišnicah so opazili zasvojenost s čezmernimi odmerki, nekateri so bili celo usodni. Kljub nevarnosti je kofein na voljo na skoraj vsakem vogalu v ZDA. Medtem pa ni umrl nihče zaradi konoplje, ki ne zasvoji in lahko nadomesti preostala potencialno nevarna predpisana zdravila.

Čokolada vsebuje učinkovino anandamid, ki stimulira možgane na isti način kot konoplja. Med njenimi uporabniki je dobro znano, da če zaužiješ temno čokolado pred kajenjem, bo povečala učinek. To je zato, ker čokolada dejansko vsebuje različne spojine, ki reagirajo z endokanabinoidnim sistemom. Čokolada vsebuje spojine, podobne nepsihoaktivni učinkovini CBD v konoplji, ki vzajemno delujejo s posebnimi encimi v telesu. Ta encim je znan kot FAAH in je odgovoren za razgradnjo endokanabinoida, znanega kot anandamid v naših telesih. Anandamid je naša naravna različica THC-ja. Spojine v čokoladi deaktivirajo te encime, kar poveča količino anandamida v telesu. To nam daje občutek veselja in sproščenosti. Čokolada ima zagotovo večji vpliv na možgane in telo, kot bi pričakovali.