Estrada

TUJI DOM: Naj živijo barve

Mariana Schroeder, foto: Cecilia Möller, Dom2
16. 8. 2017, 16.00
Deli članek:

Hiša je bila nekoč del bližnjega mlina in njena nova lastnika je očarala na prvi pogled. Kljub temu pa nista vedela, koliko dela si bosta nakopala s prenovo.

Hišo je leta 1958 zgradil lastnik mlina, njena nova lastnika pa sta Lena Persson in Hampus Jonsson, ki sta se njene prenove lotila z obilico potrpežljivosti. Odločila sta se, da jo bosta obdala z veliko živahnimi barvami in tako ustvarila svoj sanjski dom, kar jima je tudi uspelo. Trajalo je šest let in medtem sta dobila ogromno novih izkušenj, a bilo je vredno. Njun dom stoji malce zunaj švedskega mesta Gislaved, na idiličnem podeželju in, kot rečeno, je v okolici veliko zelenja, predvsem gozdov in njiv.

Do sive hiše, ki ima približno 120 kvadratnih metrov bivalne površine, vodi vijugasta makadamska pot. »Ko sva hišo kupila, sva bila novinca v teh krajih. Nisva niti dobro vedela, v kakšnem stanju je in kaj vse bova morala postoriti. Zdelo se nama je, da bova morda zamenjala kakšne tapete, kak prostor prebelila in to bo to,« pravi Lena. A čakalo ju je kar nekaj presenečenj, ki so si sledila drugo za drugim z veliko hitrostjo …

Kmalu sta ugotovila, da bodo potrebni večji posegi, da bo hiša lahko postala njun sanjski dom. »Vodo sva dobivala iz vodnjaka, ki se je posušil ravno, ko se je rodila najina hči. Blizu je bil še en vodnjak, v katerem pa voda ni bila dobra in morala sva izvrtati tretjega. Prav tako sva morala hišo renovirati praktično v celoti. Zamenjala sva okna in streho, prenovila vse lesene dele in vgradila novo kuhinjo. Steno med dnevno sobo in kuhinjo sva podrla, da sva ustvarila večji in bolj odprt prostor,« pripoveduje lastnica. »V obeh nadstropjih sva dodala tudi kopalnico in zunaj zgradila velik pesjak. Kljub obsežni prenovi pa nama niti najmanj ni žal, da sva se odločila za nakup,« še odločno doda.

Pri delu jima je ogromno pomagal Lenin oče, zlasti pri menjavi oken in strehe. Za druga dela, na primer za obnovo električne inštalacije in vodovoda ter za vrtanje vodnjaka in vgraditev štedilnika na drva, pa sta se zanesla na pomoč zunanjih strokovnjakov. Vse drugo sta opravila sama.

Glede na to, da pred tem nobeden od njiju ni imel izkušenj s podobnim delom, je končni rezultat resnično impresiven. Ustvarila sta čudovit svetel in zračen dom, s številnimi drobnimi detajli, ki poudarjajo zgodovino stavbe. »Poskušala sva ohraniti originalen slog in dodati dekor in pohištvo iz petdesetih in šestdesetih let, hkrati pa sva želela modernejši videz. In mešanica, ki je nastala, se nama zdi odlična! Obožujeva jo! Imela pa sva še ogromno idej, ki nama jih ni uspelo uresničiti, tako da se pogosto pošalim, da morava kupiti še kakšno hišo (ali dve), na kateri(h) bova uporabila še preostale ideje,« se smejita.

KAJ JIMA JE NAJBOLJ PRI SRCU?

Pri njunem novem domu Lena in Hampus najbolj obožujeta njegovo lokacijo, velik vrt ter čudovito novo kuhinjo. »Čakala sva kar štiri leta, preden sva se lotila prenove kuhinje, in preden sva sprejela vse odločitve, sva si kar nekajkrat premislila. Zdaj jo imava že dve leti in ugotovila sva, da ni prav nobene stvari, ki bi jo naredila drugače ali bi jo želela spremeniti,« pravi Lena. Dodaja, da je prav kuhinja njun najljubši prostor v hiši, čeprav največ časa preživijo v dnevni sobi.

»Predvsem pozimi smo veliko tam, ker imamo tam peč, ki nas prijetno greje. Mislim, da nama je uspelo uresničiti cilj, ki sva si ga zadala, ko sva hišo kupila. In ta je bil, ustvariti dom, v katerem bi najina družina resnično uživala. Nisva ga ustvarila z mislijo, da ga bova nekoč prodala nekomu drugemu, ampak sva ga ustvarila za nas!«

Ker je hiša razmeroma majhna, sta si želela ustvariti čim več prostora, glede na njihove potrebe. V njunem prvem skupnem domu je bil slog precej bolj minimalističen, tokrat pa jima je uspelo pričarati čisto njuno kombinacijo, ki ustreza življenju družine z dvema otrokoma (šestletno Vero in dveletnim Frankom) in tremi psi, ki jim je ime Pelle, Bella in Picko. »Željo, da bi imela bujne volnene preproge, sva pač morala opustiti in se zateči k bolj praktičnim rešitvam, preproge pa bodo morale počakati na čas, ko se bosta otroka odselila na svoje,« se smeji Lena. Prenavljanje je postalo del njunega življenja in nikakor jima ne zmanjka idej za projekte, ki se jih nameravata lotiti v bližnji prihodnosti. Na dvorišču bosta postavila kokošnjak ter uredila prostor za avto. »Idej nama resnično nikoli ne zmanjka! Morda bova hiši dodala še kak prizidek ali pa naposled res kupila še kakšno nepremičnino in se lotila novega projekta!« zaključita.

Estrada

natasa bester 1
Silna ljubezen do živali

Hvaležna za vsa bitja, ki ji delajo družbo

Vasilij Žbogar, ambasador Go to Barcolana
Gladek kot morje v bonaci

Vasiliju Žbogarju se ni treba briti

slovenija-ima-talent-2024
Slovenija ima Talent

Žiranti Talentov: »Ne skrivamo, da ni vsak nastop na dušo pisan vsakemu žirantu!«

ana maria mitic
Klavir prva in edina ljubezen

Ana Maria Mitić živi v celibatu

mitja okorn - arsen peric
Od Hollywooda do modnih brvi

Znani Slovenke in Slovenci, ki so se preselili v tujino, a jih še nismo pozabili

ajda mlakar
Kraljica svoje kuhinje

Pogrinjanje mize je veliko več kot samo postavljanje žlic, vilic in nožev

Zanimivosti

METKA KLEVIŠAR, upokojena zdravnica
Soustanoviteljica Karitas in Hospic

Metka Klevšar, upokojena onkologinja: »Postajamo roboti, ki jim manjka temeljna človečnost«

feng dreamstime_xxl_30598269
Primerjava materialov

Vhodna vrata: spoznajte razlike med materiali

Toplotna crpalka - zracni vir
Združitev obnovljivega in klasičnega vir energije

Za starejše hiše so primerne hibridne toplotne črpalke

strogi
V šolo bistra buča

Vrnitev v preteklost: 'Kdaj boš šel v tretji razred? Mogoče, ko bomo drugega belili.'

Beeland-1
Zanimivosti

Slovenci vodilni ponudniki apiturizma v svetu

SDO_10-03-24_1219UTC_131-171_RedScreen_4k
Možnost pojava severnega sija

Zabeležili najmočnejši sončev izbruh trenutnega cikla