To je ena izmed tistih rastlin, ki jo veliko premalo cenimo. Sploh sladkorni bolniki bi lahko imeli veliko koristi od nje, če bi jo pogosteje uživali. »Artičoka vsebuje grenčino cinarin, ki deluje diuretično. Listi pospešujejo tvorbo žolča in vplivajo na izločanje ter ščitijo jetra. Uspešno pomagajo pri sklerozi ledvic in vnetju ledvičnih čašic, ženejo na vodo, preprečujejo aterosklerozo, znižujejo holesterol, topijo maščobe in zavirajo poapnenje žil ter tako preprečujejo srčni krč. Ugodno delujejo na osebe, ki imajo povišan sladkor, saj ga nekoliko znižujejo.«
Privoščite si artičoke v izobilju, njihovega listja pa nikar ne zavrzite, temveč si iz njega pripravite čaj. Poparek naj stoji do deset minut, preden ga spijete. Tinkture in grenka vina se pripravljajo iz listov in korenin. V obmorskih krajih cvetje vlagajo v olivno olje, vino ali kis in pripravljajo odlične grenke likerje, imenovane cynar.
RECEPT za liker iz Terezijine knjige:
Potrebujemo:
20 g listov artičoke
300 g sladkorja, prekuhanega v 200 ml vode
20 g listov angelike
1 suho pomarančno lupino
20 g listov bazilike
1 liter 30-odstotnega alkohola
Priprava:
Namakamo tri tedne. Vsak dan pretresemo. Na koncu dodamo sladkor v prekuhani vodi.