Estrada

Izop ali navadni ožepek zoper čezmerno potenje

Lara Jelen, Maja
7. 8. 2017, 20.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Izop je trajni polgrm, ki cveti od junija do konca avgusta.

Zraste nekje do 60 centimetrov, lahko tudi do 1,2 metra. Posamezna stebelca so štirirobna, pri dnu olesenela in le malo razvejena. Listki so nameščeni nasprotno in so sedeči ali malo pecljati, jajčasti do ovalno prišiljeni, posejani z oljnimi žlezami, ki prijetno dišijo. Spodnji listki so največji, rahlo zavihani in se proti vrhu zmanjšujejo. Ustnati cvetovi so pretežno temno modro do vijolične, včasih bele barve, opisuje zeliščarica, ki uporabo izopa priporoča pri senenem nahodu, zobobolu in čezmernem potenju. Pri nahodu svetuje inhalacije, pri zobobolu pa je najbolje, če izop skuhamo s kisom in si z mešanico izplakujemo usta. Koristi, ki se skrivajo v izopu, je še veliko več: blaži bolečine, šumenje in trganje v ušesih, odpravlja nemir in živčno izčrpanost ter uravnava menstruacijo. Čaj iz mešanice izopa in janeža učinkuje proti bolečinam v želodcu, medtem ko je bil izop s figami v preteklosti priljubljeno sredstvo proti zaprtju. Sicer pa lahko navadni ožepek s pridom uporabimo v kulinariki, kjer daje aromo alkoholnim pijačam, kot je znameniti chartreuse. Iz izopa delajo poparke, tinkture, sirupe, olja in mazila. Dober je tudi sirup.

Strokovnjaki opažajo da se ozaveščenost o pomenu zavarovanj iz leta v leto povečuje

Zanimivosti

Ozaveščenost o pomenu zavarovanj se v Sloveniji iz leta v leto povečuje

Recept za sirup: Pripravimo ga iz 100 g vršičkov izopa, 1 litra vrele vode in 1,6 kg sladkorja. Zaužijemo trikrat na dan po dve veliki žlici.

Zanimivosti

možgani, glava
Psihološki pojav

Znanstveniki spreminjajo navade v možganih

gebhard rosmanith (1)
Intervju

Na koncu ljudje jedo tisto, kar je v interesu korporacij

zanositev
Zgodba Melite Slavič

Rodila pri 46 letih: ni besed, ki bi opisale, kaj sem čutila, ko sem ga prvič zagledala

hladilnik, prenajedanje, nočni prigrizek
Zdravi prigrizki

Ste tudi vi nenehno lačni in brskate po hladilniku?

viki-groselj
Intervju

Viki Grošelj se po petdesetih letih vrača pod veličastni Makalu

pitje čaja
Zeliščni napitek

Za svežo in sijočo polt si vsak dan privoščite skodelico čaja