Estrada

Drugi sovražnik: Avstrijci iz ozadja

Mirko Vorkapić, Novice Svet24
4. 7. 2017, 07.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Leta 1424 e Friderik III. sklenil, da on pa že ne bo čepel na nekem zlizanem starem kamnu in prejemal zaušnic od slovansko govorečih kmetavzov.

arhiv
Zadnji, ki je sedel na gosposvetski prestol in prejel udarec stasitih Kosezov je bil Ernest Železni. Potlej so Habsburžani na prestol pozabili, vendar ne toliko, da bi ga dali od sebe.

Od dne, ko je Habsburžan Friderik III. prevzel žezlo od svojega predhodnika, je simbol slovenstva ostal izgubljen onkraj naših meja. Upanje, da bi srednjeveški artefakt prešel v slovenske roke, je dokončno presahnilo s plebiscitom po prvi svetovni vojni, čeprav so kasneje partizanske enote za kratek čas pozirale na Gosposvetskem polju. Še vedno aktualna arbitraža je slovenski živelj na začetku turistične sezone sicer opomnila, kdo je njegov sovražnik številka ena. Toda v ozadju, na severu preži sovražnik iz sence. Avstrijci, ki so v preteklosti že nekajkrat poskušali pokniti nalepko AU skozi žulje svojih južnih sosedov, želijo tokrat pograbiti naše gore list, ameriško prvo damo, Melanio Trump.

Knauss, in ne Knavs!

Nobena skrivnost ni, da Melania, čeprav je Barrona naučila govoriti slovensko, nerada izpostavlja svojo rodno grudo. Ko so jo vprašali, zakaj govori, da prihaja iz Avstrije, ko pa je Slovenka, je dejala, da ne želi povzročati zmede, saj da po navadi nihče ne ve, kje je Slovenija. O njenem avstrijskem poreklu pa se je v ameriških medijih začelo govoriti, ko je organizacija potomcev avstrijskih priseljencev v ZDA, ki se imenujejo Gottscheerji, pred dnevi priredila letošnje lepotno tekmovanje, na katerem je zmagala Christina Gladitsch Popowytsch in v nagovoru poudarila, da je tudi Melania potomka Gottscheerjev, torej Avstrijka. Njeni trditvi je na pomoč priskočil tudi avtrijski časnik Kleine Zeitung, v katerem so zapisali, da so prav vsi Knavsi oziroma Knaussi avstrijski potomci. V nasprotju s potico in kulinariko nacionalnega porekla posameznika na splošno ni mogoče zaščititi. Toda Melanie očitno tudi Avstrijci ne zanimajo, saj je gladko zavrnila srečanje z društvom.

Dunaj »bečkim konjušarjem« želel ukrasti konje

Spomnimo se primera lipicancev, ko je Avstrija pri Unescu nominirala Kobilarno Piber za vodenje izvorne rodovniške knjige za lipicanca. V zrak je skočila Kobilarna Lipica, v boj za galopirajočega belega lepotca pa se je takrat vključila tudi slovenska politika z več ministrstvi vlade. Po več mesecih pritožb, depeš in vztrajanja so se Avstrijci vdali in lipica je dobila status rejske organizacije. Malo je sicer znano, da je vse skupaj zakuhal ameriški junak 2. svetovne vojne, general Patton, ki je čredo želel izmakniti napredujoči rdeči armadi in jo potem razdelil med Italijane ter avstrijsko Kobilarno Piber. Jugoslavija je šele leta 1947 dobila nazaj 11 konj, a ji je v naslednjih treh desetletjih kobilarno uspelo v celoti obnoviti.

Pod krinko nogometa ukradli Triglav

Do trenutka, ko je Črtomir pri Savici utopil in pozabil boginjo Živo, so predniki podalpskih Slovanov molili k triglavemu utelešenju boga Svaroga. Skozi stoletne generacije, ki so živele pod Očakom, se je prenašal mit o sveti gori, ki si jo je z vznikom ideje o narodu v 19. stoletju in kasneje z osamosvojitvijo prisvojil sleherni Slovenec. Toda nenavadno malo je bilo razburjenja, ko je logotip evropskega prvenstva, ki je potekalo v Avstriji in Švici poleti leta 2008, visel skoraj na vsakem koraku. Proti žogi, ki se je kotalila v naročju Triglava, ni protestiral nihče. Verjetno je bilo dejstvo, da se je takrat na prvenstvo uvrstila Hrvaška, Slovenija pa ne, bolj boleče. Upamo lahko samo, da se nekega dne ne odločijo zaščititi tudi glasbe. Takrat bi utihnila harmonika na južni strani Alp. 

Estrada

Vasilij Žbogar, ambasador Go to Barcolana
Gladek kot morje v bonaci

Vasiliju Žbogarju se ni treba briti

slovenija-ima-talent-2024
Slovenija ima Talent

Žiranti Talentov: »Ne skrivamo, da ni vsak nastop na dušo pisan vsakemu žirantu!«

ana maria mitic
Klavir prva in edina ljubezen

Ana Maria Mitić živi v celibatu

mitja okorn - arsen peric
Od Hollywooda do modnih brvi

Znani Slovenke in Slovenci, ki so se preselili v tujino, a jih še nismo pozabili

ajda mlakar
Kraljica svoje kuhinje

Pogrinjanje mize je veliko več kot samo postavljanje žlic, vilic in nožev

Screenshot 2024-09-26 181243
Poroka slovenskega vrhunskega atleta

Metalec diska Kristijan Čeh in metalka kladiva Anna Maria Orel pohitela s poroko

Zanimivosti

Toplotna crpalka - zracni vir
Združitev obnovljivega in klasičnega vir energije

Za starejše hiše so primerne hibridne toplotne črpalke

strogi
V šolo bistra buča

Vrnitev v preteklost: 'Kdaj boš šel v tretji razred? Mogoče, ko bomo drugega belili.'

Beeland-1
Zanimivosti

Slovenci vodilni ponudniki apiturizma v svetu

SDO_10-03-24_1219UTC_131-171_RedScreen_4k
Možnost pojava severnega sija

Zabeležili najmočnejši sončev izbruh trenutnega cikla

defibrilator, aed, društvo-aed, oživljanje
Zanimivosti

Ne verjemite filmom. Defibrilator vam sproti daje navodila, kako ga uporabljati.

big mac mcdonalds burger
Drugačen okus

Zakaj ima McDonalds v Evropi boljši okus kot v ZDA?