Poletna noč

Velikemu mojstru se je poklonilo tudi vreme

Teja Pelko
23. 6. 2017, 20.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Za nami je še ena Poletna noč, ki pa je bila vse prej kot to. Še tik pred začetkom prireditve je namreč deževalo, zaradi česar so organizatorji koncert začeli 15 minut pozneje.

Mediaspeed.net
Največje navdušenje je med občinstvom požel Oto Pestner.

Tradicionalni gala koncert je bil tokrat posvečen 80-letnici rojstva mojstra Jožeta Privška, vsestranskega glasbenika, ki je ustvarjal zabavno, filmsko, klasično in džezovsko glasbo. Bil je zelo plodovit, samo arhiv RTV Slovenija hrani več kot 2000 njegovih skladb.

Mojstru so se z njegovimi stvaritvami poklonili Simfonični orkester RTV Slovenija in Big Band RTV Slovenija pod taktirko Patrika Grebla in Lojzeta Krajnčana ter solisti Oto Pestner, Darja Švajger, Alenka Godec, Nuška Drašček, Nina Strnad, Nuša Derenda, Matjaž Mrak, Alex Volasko, Matjaž Kumelj in vokalna skupina Kreativo.

Mediaspeed.net
Prireditev sta vodila Bernarda Žarn in David Urankar.

Ob 80-letnici velikana slovenske glasbe smo med drugim slišali uspešnice Ne prižigaj luči v temi, Zlati prah imaš v očeh, Nad mestom se dani, Mati, bodiva prijatelja, Samo nasmeh je bolj grenak, Tam, kjer sem doma, Zato sem noro te ljubila, Kako sva si različna in Vozi me vlak v daljave.

V koncertu je med drugimi užival tudi član New Swing Quarteta Dare Hering. »Jaz sem bil navdušen. To so bili spomini na več načinov. Med drugim sem bil namreč producent razvedrilnega programa in sem z Jožetom sodeloval pri številnih njegovih projektih – ne le kot producent, ampak tudi kot pevec. Nanj imam krasne spomine. Bil je velik avtor in poznavalec, ki je znal, ko je slišal pevca ali glasbenika, zanj napisati tako, da je iz njega potegnil najboljše,« nam je povedal o Privšku.

Srečo, da je poznal in delal z zvezdo večera, je imel tudi Lojze Krajnčan. »Jože je bil predvsem pošten glasbenik. Vedno delaven, da ne rečem garač, poleg tega pa je bil še genialec. Zaradi bolezni je žal veliko prezgodaj odšel, ostaja pa njegova glasba,« je povedal dirigent in glasbenik. Privšek je bil tudi prvi, ki je opazil, da se med njim in njegovo izbranko Romano nekaj plete. »Spomnim se, kako se nama je nasmejal na odru, kar sicer ni bilo v njegovi navadi,« nam je dejala Romana in dodala, da sta se z Lojzetom že prvi dan, ko sta se spoznala, šalila, da se bosta poročila in jima bo na poroki igral ves Big Band, to pa se je naposled tudi uresničilo.

Mediaspeed.net
Nuški Privška žal ni uspelo osebno spoznati, so ji pa zelo ljube njegove stvaritve.

»Poročila sva se v Tržiču, mojem rojstnem mestu, in pred magistrat nama je prišel igrat ves orkester Big Banda, Privšek pa nama je za poročno darilo napisal aranžma za dve skladbi Poročna koračnica in Žena naj bo doma, ki ju je orkester potem tudi odigral – ter nama poklonil originalne note,« je razkrila pevka.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov