Estrada

Le kdo si ne bi želel imeti te lepotice.

Anjuta Lazič, Ženska
1. 7. 2017, 16.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.03
Deli članek:

Magnolije so stare okrasne rastline, ki so zaradi svojih čudovitih cvetov zelo priljubljene, zato jih pogosto vidimo na vrtovih.

Je ena lepših spomladi cvetočih rastlin, nekatere sorte pa cvetijo tudi poleti. Večinoma cvetijo še pred olistanjem, rastejo pa lahko kot večji grmi ali manjša drevesa. Višina rasti se razlikuje po posameznih sortah. Višje rastline sadimo v večje vrtove ali parke, nižje pa v manjše vrtove.

Cvetovi se glede na sorto razlikujejo tako po obliki kot tudi po barvi. Izbiramo lahko med belo, kremasto, rumeno, različnimi odtenki rožnate ali pa močnejšimi barvami, kot so vinsko rdeča ali škrlatna.

Magnolija je nezahtevna rastlina, zato z njo ne bomo imeli veliko dela. Pomembno je le, da jo posadimo na pravo mesto. Rada ima tako sonce kot tudi delno senco. Posadimo jo v vlažna, rahlo kisla in s humusom obogatena tla. Pomembno je, da voda v tleh ne zastaja.

Kam jo posadimo?

Magnolijo lahko posadimo kot solitrno rastlino ali pa jo vključimo v nasad skupaj z drugimi okrasnimi rastlinami. Ker ne mara obrezovanja, je zelo pomembno, da ji že ob sajenju namenimo dovolj prostora.

Če jo bomo posadili kot solitrno rastlino, bomo v vrtu ustvarili dober učinek, saj ob cvetenju pritegne poglede, še boljše pa bo, če jo bomo posadili pred zeleno ozadje, da bodo njeni čudoviti cvetovi še bolj izstopali. K magnoliji lahko posadimo spomladanske čebulnice, ki se bodo skladale z barvo njenih cvetov.

Magnolije so občutljive na pozne spomladanske pozebe, ki lahko uničijo cvetne brste ali cvetove, zato jo posadimo v bolj zavetne lege.

Kako in kdaj jo posadimo?

Najboljši čas za sajenje magnolije je prav pomlad. Pri sajenju je pomembno, da bomo izkopali dovolj veliko jamo. Jama naj bo vsaj še enkrat tako velika, kot je koreninska gruda. V jamo dodamo nekaj kakovostne prsti, kompost in počasi topno gnojilo. Ker ima večina magnolij rada rahlo kisla tla, dodajmo še nekaj pesti šote. Vse skupaj dobro premešamo in jo posadimo. Rastlina naj bo posajena prav tako globoko, kot je rasla prej. Po sajenju jo dobro zalijemo in jo zalivamo tako dolgo, dokler se ne vraste in je sposobna sama črpati vodo iz tal. Z zalivanjem pa ne pretiravajmo. Ni potrebno, da rastlino zalivamo vsak dan. Ko jo zalijemo, jo zalijmo obilno, nato pa naj se prst pred naslednjim zalivanjem dobro osuši. Če bomo okrog rastline potresli še zastirko, bomo s tem vlago ohranili dlje časa in prihranili pri zalivanju. Starejših magnolij rajši ne presajajmo, saj presajanje slabo prenašajo.

Katero izbrati?

Izbira je zelo velika, zato bo odločitev težka. Magnolije nižje rasti sadimo v manjše vrtove, tiste višje pa v večje.

Spomladi cveto če magnolije

Zvezdasta magnolija (M. stellata) je nižje rasti, saj zraste od 2 do 3 m visoko. Cveti zelo zgodaj, še pred olistanjem. Cvetovi so zvezdaste oblike, od tod tudi ime in so lahko rožnati ali beli. Imajo prijeten vonj. Zaradi zgodnega cvetenja je občutljiva na pozebo, zato je dobro, če jo posadimo v bolj zavetno lego.

Soulangeova magnolija (M.x soulangiana) cveti od aprila do maja. Cvetovi so lahko beli, rožnati ali škrlatni. Ta magnolija je najbolj razširjena. Zraste od 3 do 4 m v višino in širino. Posadimo jo lahko tako na sonce kot tudi v rahlo senco. Rada ima bogata, vlažna in rahlo kisla tla. Ker cveti že zelo zgodaj, lahko nizke temperature uničijo njene cvetove. Včasih naredi kakšen cvet tudi poleti.

Loebnerjeva magnolija (M.x loebneri) je grmaste rasti in raste bolj na široko, kar je idealno za manjše vrtove. Cvetovi se odpirajo od aprila do maja in omamno dišijo. Je prezimno trdna vrsta in zacveti že zelo zgodaj. Sorta Merill ima bel zvezdast cvet.

Lilijasta magnolija (M. liliflora) ima velike, znotraj belo obarvane cvetove, navzven pa so rožnati ali škrlatni. Cveti spomladi, pozneje lahko tudi pocvita. Zraste od 3 do 4 m in je primerna tudi za manjše vrtove. Rada ima veliko sonca ter bogata in vlažna tla. Je odporna vrsta.

Poleti cvetoče magnolije

Sieboldova magnolija (M.sieboldii) ima široke ovalne liste in je posebnost med magnolijami. Poleti, od julija do septembra, naredi čudovite kremasto bele cvetove s škrlatno rdečimi prašnicami, ki imajo prijeten vonj. Zraste od 4 do 6 m visoko. Ker je bolj občutljiva na nizke temperature, jo sadimo v bolj zavetno lego.

V toplejših krajih pa srečamo velecvetno magnolijo (M. grandiflora), ki je zimzelena rastlina. Cveti poleti od julija do septembra. Naredi čudovite kremasto bele cvetove. Zacveti šele po nekaj letih. Zraste 6 ali več metrov visoko.

Oskrba magnolije

Z oskrbo ne bomo imeli veliko dela. Spomladi jo pognojimo s kompostom in počasi topnimi gnojili. Porežimo le suhe in poškodovane veje ter tiste, ki rastejo v notranjost in pa vse tanke poganjke. Magnolijo vedno obrezujemo po cvetenju. Kadar pa želimo pomladiti starejšo rastlino, tega ne naredimo naenkrat, ampak obrezujemo postopoma, vsako leto nekaj. Vedno obrezujemo po cvetenju, da ne porežemo teh lepih cvetov. Plevele okrog debla odstranjujemo zelo previdno, saj ima magnolija plitve korenine. Ker ima rada bolj vlažna tla, bo dobrodošla tudi zastirka.

Estrada

Vasilij Žbogar, ambasador Go to Barcolana
Gladek kot morje v bonaci

Vasiliju Žbogarju se ni treba briti

slovenija-ima-talent-2024
Slovenija ima Talent

Žiranti Talentov: »Ne skrivamo, da ni vsak nastop na dušo pisan vsakemu žirantu!«

ana maria mitic
Klavir prva in edina ljubezen

Ana Maria Mitić živi v celibatu

mitja okorn - arsen peric
Od Hollywooda do modnih brvi

Znani Slovenke in Slovenci, ki so se preselili v tujino, a jih še nismo pozabili

ajda mlakar
Kraljica svoje kuhinje

Pogrinjanje mize je veliko več kot samo postavljanje žlic, vilic in nožev

Screenshot 2024-09-26 181243
Poroka slovenskega vrhunskega atleta

Metalec diska Kristijan Čeh in metalka kladiva Anna Maria Orel pohitela s poroko

Zanimivosti

Toplotna crpalka - zracni vir
Združitev obnovljivega in klasičnega vir energije

Za starejše hiše so primerne hibridne toplotne črpalke

strogi
V šolo bistra buča

Vrnitev v preteklost: 'Kdaj boš šel v tretji razred? Mogoče, ko bomo drugega belili.'

Beeland-1
Zanimivosti

Slovenci vodilni ponudniki apiturizma v svetu

SDO_10-03-24_1219UTC_131-171_RedScreen_4k
Možnost pojava severnega sija

Zabeležili najmočnejši sončev izbruh trenutnega cikla

defibrilator, aed, društvo-aed, oživljanje
Zanimivosti

Ne verjemite filmom. Defibrilator vam sproti daje navodila, kako ga uporabljati.

big mac mcdonalds burger
Drugačen okus

Zakaj ima McDonalds v Evropi boljši okus kot v ZDA?