Estrada

Kaj vse zmore krompir

Revija Maja
21. 3. 2017, 11.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 10.02
Deli članek:

Slovenci smo narod, ki si ne predstavlja obrokov brez krompirja. A okusni gomolji zmorejo še veliko več!

Še zdaleč namreč niso zgolj kulinarična poslastica, ampak tudi naravno, poceni in zelo priročno čistilno sredstvo.

Proti plevelu

Z vročo vodo, v kateri se je kuhal krompir, polijemo plevel in ga tako iztrebimo.

Naravno gnojilo

Ker voda, v kateri kuhamo krompir, vsebuje veliko kalija in vitaminov, jo uporabimo tudi kot gnojilo za sobne in druge rastline. Pazimo le, da vode med kuhanjem ne solimo!

Čistilo za nerjaveče jeklo, steklo in usnje

Ker krompir vsebuje veliko škroba, je odličen za čiščenje stekla, usnja in izdelkov iz nerjavečega jekla. V ta namen gomolje olupimo in razpolovimo, potem pa podrgnemo po umazani površini.

Za čiste termo posode

Termo posode ali bidone z vodo, ki se jim po robovih sčasoma nabere umazanija, do katere ne sežemo, napolnimo s krompirjevimi olupki, jih zalijemo z vodo, dobro pretresemo in počakamo 15 minut. Potem vsebino zlijemo ven in posodo splaknemo s čisto vodo.

Sredstvo proti prehladu

Krompir je uporaben tudi kot naravno zdravilo pri prehladu in bolečinah v prsih pri kašlju. Kuhanega in še vročega zavijemo v krpo in si jo položimo na prsi, ležemo v posteljo in se dobro pokrijemo. Tako se bomo dobro spotili in se zjutraj počutili bolje.

Kulinarične zvijače

Če kuhamo neolupljen krompir, kar je bolje, saj se tako ohrani več vitaminov, pred kuhanjem v vsak gomolj križno zarežemo. Ko je krompir kuhan, ga za kratek čas potopimo v ledeno vodo in ga olupimo z rokami.

Kadar krompir pred kuhanjem olupimo, vode, v kateri se je kuhal, nikar ne zavrzimo! Ker je polna vitaminov in mineralnih snovi, jo porabimo za pripravo juh in omak.

Če krompir pridelamo sami ali ga kupujemo na eko tržnici, olupkov nikar ne zavrzimo. Iz njih pripravimo okusen čips, in sicer tako, da jih stresemo v pekač, pokapljamo z oljem in po okusu solimo, popramo, potresemo z rdečo papriko ali čilijem. Pečemo 15 minut na 180 stopinjah.