Estrada

Prenovljeno staro meščansko stanovanje

Marjetka Pajk, Dom2
21. 2. 2017, 08.57
Posodobljeno: 28. 11. 2023, 19.08
Deli članek:

Stanovanje z visokimi stropi sta lastnika podedovala. Sicer živita v tujini, sta pa vsak mesec v Ljubljani, kjer preživita tudi vse praznike in počitnice.

Pred prenovo je bilo 70 kvadratnih metrov veliko stanovanje v slabem stanju, zato ga je bilo treba temeljito prenoviti. Prenova je trajala pet mesecev in skupaj z lastnikoma smo sklenili, da ga bomo opremili v klasičnem slogu, umirjenih barvah in pomešali stari stil z novim. Lastnika bosta jesen življenja preživljala v Ljubljani, zato sta že zdaj želela stanovanje urediti čim bolj udobno, funkcionalno in lepo.

Ob prenovi je bilo treba stanovanje najprej povsem izprazniti. Ohranili smo nekaj kosov starega pohištva, ki je bilo lastnikoma zelo všeč in ni bilo poškodovano. V vsakem prostoru je tako kakšen kos starega pohištva, drugo smo kupili na novo.

V stanovanju smo nato na novo uredili elektriko, vodovodne inštalacije, ogrevanje … Parket v sobah je bil še dobro ohranjen, zato smo ga le prebrusili in prelakirali, vhodni del, soba za goste in kuhinja pa sta dobili novo talno oblogo – vinil. Tudi prostori so spremenili namembnost, skratka stanovanje smo povsem prilagodili potrebam in željam novih uporabnikov.

41f85263ce2261c178ae5eaff5c0015c.jpeg

Velika predsoba je polepšana z ostanki tapet, ki smo jih uporabili v drugih prostorih. Tu je dobil prostor pisan dvosed, ki je kot naročen za odlaganje torb, obuvanje čevljev ali prvi počitek. V predsobi pred majhno kuhinjo je tudi okrogla stara mizica in ob njej dva stara, a uporabna stola. Tako je nastal prikupen kotiček za pitje prve jutranje kave.

Kuhinja je majhna, a ima v neposredni bližini shrambo, v kateri je dovolj prostora za shranjevanje posode, živil in gospodinjskih aparatov. Tako kuhinja, čeprav je majhna, zadostuje potrebam lastnikov. Na steno nad delovnim pultom smo namesto ploščic ali stekla nalepili tapete z videzom opeke, ki smo jo za dodatno zaščito premazali z don flokom.

Kopalnica je v celoti prenovljena in tudi malo povečana. Izbrali smo umirjene barve: sivo peščene odtenke in keramiko z diskretnim vzorcem. Klasično staro kad je zamenjala nova, kotna, sodobna postavitev umivalnika na omarici pa je dodatno polepšala prostor. V na novo pridobljeni niši je zdaj prostor za pralni stroj in police nad njim. Strop kopalnice je prebarvan s temnejšo barvo, kar optično zniža višino stropa.

dbc90f4088eb5f7537eebe37071c982a.jpeg

Spalnica je velika in podolgovate oblike. Oblazinjena postelja, srebrnkasta tapeta za posteljo in v zidni niši ter izbrani kosi pohištva in detajli so jo naredili res glamurozno in sprememba od prejšnje je res velika. Skrbno smo izbrali tudi ogledalo in luči – tako stropno kot tiste ob postelji. Je pa ostala v sobi večja starinska garderobna omara, ki ustvari posebno vzdušje in doda pridih preteklosti.

Največji prostor je dnevna soba z jedilnico. Prej je bil v sobi tudi delovni kot in več knjižnih omar. Po novem ima dnevna soba veliko kotno sedežno garnituro, ki se po potrebi spremeni v posteljo, novo jedilno mizo in bele stole ter kamin, ki smo ga polepšali s tapeto z videzom opeke. Na nekdanje knjižne police pa zdaj spominja tapeta, ki ponazarja knjižne police s knjigami. Okrasni kamin je bele barve. Skupaj z jedilnim kotom in klubsko mizico tako bela barva prostoru vlije svežino. Skrbno smo izbrali in postavili tudi stoječe svetilke in stropno luč. Tudi tukaj je prisoten duh prejšnjega stanovanja. Velika starinska omara in nizka omarica, na kateri je televizor, krasita sobo, bež odtenki in dodatki bele ter posebne tapete pa so dnevno sobo naredili res prijetno in nekaj posebnega.

Mali kabinet ob kuhinji je dobil dodatni ležišči na podestu, na katerega se pride po na novo narejenih stopnicah. Pod podestom je kavč, ki se v trenutku lahko spremeni v posteljo. Kadar k lastnikoma pridejo na obisk otroci in vnuki, je prostora za spanje več kot dovolj. Iz sobe za goste je izhod na manjši balkon, ki je prav tako prenovljen (dodali smo talno keramiko, nadstrešek in novo balkonsko garnituro).

Prenova stanovanja je bila zahtevna in dolgotrajna, vendar se je trud izplačal. Lastnika sta z novo podobo več kot zadovoljna in še raje kot prej prihajata domov.

5f262eb240bb029c0a89937129fe2285.jpeg 

Sedežni kot in jedilnica sta združena v enem prostoru. Poseben pečat dajejo prostoru navidezni kamin in tapeti. Z izbranim pohištvom in igro bež in bele barve je prostor postal svež in udoben, ohranil pa je vonj po preteklosti, saj je bila to želja lastnikov.

 8bc24a528b2c96a2c38fd7a21533e171.jpeg

Srebrnkaste tapete na steni za posteljo, enaka tapeta v zidni niši, srebrni dodatki ter izbrane luči in zavese so spalnico naredili zelo elegantno.

ee36db04ebdc5c300159cf0757a1be3b.jpeg 

Majhna sobica je postala udoben prostor, kjer lahko prespijo štirje. To smo dosegli z raztegljivim kavčem in s podestom, na katerem je prostor še za dve ležišči. Do podesta vodijo na novo narejene stopnice. Iz sobe je tudi izhod na balkon, ki je prav tako prenovljen.

Estrada

sanjska-poroka
Nagrada je šla v prave roke

Petra in Miha komaj čakata na sanjsko poroko

Kraljica Camilla
Rada nabira gobe

Sin kraljice Camille razkriva kakšno je njeno življenje danes

john amos
Bizarno

Hči Johna Amosa za njegovo smrt zvedla 45 dni kasneje in kar preko medijev

Cassie Ventura, P
"To ni smešno za nikogar, ki je šel skozi to"

Cassie Ventura zgrožena nad spletnimi šalami po aretaciji P. Diddyja

Jocelyn Wildenstein
Operacije še vedno zanika

Jocelyn Wildenstein opazili na večerji s 25 let mlajšim zaročencem, njen obraz razpada

Foo Fighters
Bo rešil zakon?

Dave Grohl prvič po priznanju prevare viden v javnosti

Zanimivosti

strogi
V šolo bistra buča

Vrnitev v preteklost: 'Kdaj boš šel v tretji razred? Mogoče, ko bomo drugega belili.'

Beeland-1
Zanimivosti

Slovenci vodilni ponudniki apiturizma v svetu

SDO_10-03-24_1219UTC_131-171_RedScreen_4k
Možnost pojava severnega sija

Zabeležili najmočnejši sončev izbruh trenutnega cikla

defibrilator, aed, društvo-aed, oživljanje
Zanimivosti

Ne verjemite filmom. Defibrilator vam sproti daje navodila, kako ga uporabljati.

big mac mcdonalds burger
Drugačen okus

Zakaj ima McDonalds v Evropi boljši okus kot v ZDA?

pes
Razstava

V Celju bo do nedelje na ogled 17.000 psov z vsega sveta