Estrada

Na Veliki planini je znova veselo

Alesh Maatko
17. 8. 2014, 21.01
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.55
Deli članek:

»Vesel sem, da Velika planina spet živi,« je dejal eden od obiskovalcev gostišča Zeleni rob na Veliki planini. In imel je prav, saj je bilo na Veliki planini zelo živahno.

Velika planina, d. o. o.

Pri gostišču je igral Duo Pustotnik, ki je znova pokazal vse svoje mojstrovine s harmoniko. Obiskovalce je tako navdušil, da so plesali že od dopoldanskih ur. Ker sta bila Tjaša in Tomaž Pustotnik tako domača z gosti, se jima je na odru pridružila tudi 11-letna Maša, ki je z njima zapela eno pesem. Glede na navdušenje gostov smo prepričani, da bomo o nadobudni deklici še slišali.

Velika planina, d. o. o.

Orkester Pustotnik smo sicer spoznali, ko se je predstavil v šovu Slovenija ima talent, kjer je v finalni oddaji zasedel drugo mesto. Štiridesetčlanski orkester je plod Tomaževih učencev, saj sta skupaj s Tjašo ustanovila zasebno glasbeno šolo. Odličen nastop pa je za orkester Pustotnik pomenil medijski preboj in prepoznavnost širom Slovenije in tudi v tujini.

Velika planina, d. o. o.

Strokovnjaki opažajo da se ozaveščenost o pomenu zavarovanj iz leta v leto povečuje

Zanimivosti

Ozaveščenost o pomenu zavarovanj se v Sloveniji iz leta v leto povečuje

V sodelovanju s Turizmom Ljubljana so prepotovali BiH, Srbijo, Hrvaško, Slovenijo, Italijo in Avstrijo. Tomaž se je harmoniko in klavir začel učiti pri osmih letih, leta 1993 pa je postal absolutni prvak na evropskem tekmovanju diatonične harmonike v Vidmu in Babni Gori. Tjašo smo pred tem lahko spoznali po nazivu prvi glas Gorenjske, dvakrat pa je nastopila tudi na Melodijah morja in sonca.

Velika planina, d. o. o.

A na Veliki planini niso le plesali, obiskovalci so si lahko pred Preskarjevo muzejsko bajto ogledali tudi izdelovanje trniča, ki so ga nekoč pastirji izdelovali kot simbol ljubezni! In kako se pripravi tradicionalni sir? Postopek priprave mase za izdelavo trniča traja od 4 do 5 dni.

Velika planina, d. o. o.

Pastirji namolzejo mleko (dva litra), ga skisajo, odstranijo smetano (iz nje naredijo maslo) ter kislo mleko nalijejo v glineni »pisker« – sirovnik, ga pustijo na ognjišču približno dve uri, pri temperaturi 40 stopinj Celzija. Zatem maso odlijejo v torilo, kjer se skuta odcedi. V primeru, da je skuta presuha, ji dodajo smetano, sicer pa le sol. Masa pa je tako pripravljena za oblikovanje.

Velika planina, d. o. o.

Zanimivosti

gebhard rosmanith (1)
Intervju

Na koncu ljudje jedo tisto, kar je v interesu korporacij

zanositev
Zgodba Melite Slavič

Rodila pri 46 letih: ni besed, ki bi opisale, kaj sem čutila, ko sem ga prvič zagledala

hladilnik, prenajedanje, nočni prigrizek
Zdravi prigrizki

Ste tudi vi nenehno lačni in brskate po hladilniku?

viki-groselj
Intervju

Viki Grošelj se po petdesetih letih vrača pod veličastni Makalu

pitje čaja
Zeliščni napitek

Za svežo in sijočo polt si vsak dan privoščite skodelico čaja

LEČA
Leča

Stročnica, ki bogati jedilnike in odpravlja slabokrvnost