Pri gostišču je igral Duo Pustotnik, ki je znova pokazal vse svoje mojstrovine s harmoniko. Obiskovalce je tako navdušil, da so plesali že od dopoldanskih ur. Ker sta bila Tjaša in Tomaž Pustotnik tako domača z gosti, se jima je na odru pridružila tudi 11-letna Maša, ki je z njima zapela eno pesem. Glede na navdušenje gostov smo prepričani, da bomo o nadobudni deklici še slišali.
Orkester Pustotnik smo sicer spoznali, ko se je predstavil v šovu Slovenija ima talent, kjer je v finalni oddaji zasedel drugo mesto. Štiridesetčlanski orkester je plod Tomaževih učencev, saj sta skupaj s Tjašo ustanovila zasebno glasbeno šolo. Odličen nastop pa je za orkester Pustotnik pomenil medijski preboj in prepoznavnost širom Slovenije in tudi v tujini.
V sodelovanju s Turizmom Ljubljana so prepotovali BiH, Srbijo, Hrvaško, Slovenijo, Italijo in Avstrijo. Tomaž se je harmoniko in klavir začel učiti pri osmih letih, leta 1993 pa je postal absolutni prvak na evropskem tekmovanju diatonične harmonike v Vidmu in Babni Gori. Tjašo smo pred tem lahko spoznali po nazivu prvi glas Gorenjske, dvakrat pa je nastopila tudi na Melodijah morja in sonca.
A na Veliki planini niso le plesali, obiskovalci so si lahko pred Preskarjevo muzejsko bajto ogledali tudi izdelovanje trniča, ki so ga nekoč pastirji izdelovali kot simbol ljubezni! In kako se pripravi tradicionalni sir? Postopek priprave mase za izdelavo trniča traja od 4 do 5 dni.
Pastirji namolzejo mleko (dva litra), ga skisajo, odstranijo smetano (iz nje naredijo maslo) ter kislo mleko nalijejo v glineni »pisker« – sirovnik, ga pustijo na ognjišču približno dve uri, pri temperaturi 40 stopinj Celzija. Zatem maso odlijejo v torilo, kjer se skuta odcedi. V primeru, da je skuta presuha, ji dodajo smetano, sicer pa le sol. Masa pa je tako pripravljena za oblikovanje.