Ostali športi

Francozi po racionalni predstavi čez Nigerijce

U.K.
30. 6. 2014, 20.25
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Francoska nogometna reprezentanca je v osmini finala svetovnega prvenstva v Braziliji danes v Brasilii premagala Nigerijo z 2:0 (0:0).

* Nacionalni stadion, gledalcev 65.000, sodniki: Geiger, Hurd (oba ZDA), Fletcher (Kanada).
* Strelca: 1:0 Pogba (79.), 2:0 Yobo (90./ag).
* Francija: Lloris, Debuchy, Koscielny, Varane, Evra, Cabaye, Pogba, Matuidi, Valbuena (od 90. Sissoko), Giroud (od 62. Griezmann), Benzema.
* Nigerija: Enyeama, Ambrose, Yobo, Omeruo, Oshaniwa, Odemwingie, Onazi (od 59. Gabriel), Musa, Mikel, Moses (od 89. Nwofor), Emenike.
* Rumeni karton: Matuidi.
* Rdeč karton: /.

Po Brazilcih, Kolumbijcih, Nizozemcih in Kostaričanih so se v četrtfinale uvrstili še Francozi. Svetovni prvaki iz leta 1998 so v brazilski prestolnici z racionalno predstavo in odlično igro v zadnjih dvajsetih minutah izločili Nigerijce, v četrtfinalu pa se bodo pomerili z zmagovalci drevišnjega dvoboja v Porto Alegreju med Nemci in Alžirci. V torek, 1. julija, bosta na sporedu še zadnji dve tekmi osmine finala: v Sao Paulu bo obračun med Argentinci in Švicarji, v Salvadorju pa med Belgijci in Američani.

Nigerijci so se pogumno zoperstavili favoriziranim Francozom. V prvem polčasu je bila tema povsem enakovredna, Afričani pa so v 19. minuti prek Emmanuela Emenikeja celo dosegli gol, a ga je ameriški glavni sodnik Mark Geiger razveljavil zaradi prepovedanega položaja. To je bilo resno opozorilo za izbrance francoskega selektorja Didiera Deschampsa, ki so v nadaljevanju zaigrali bolj odločno, v 22. minuti pa tudi prvič ogrozili tekmečeva vrata.

Akcijo je začel Paul Pogba in se po povratni žogi z Mathieujem Valbueno znašel v 100-odstotni priložnosti, njegov volej z desetih metrov pa je z refleksno obrambo zaustavil nigerijski vratar Vincent Enyeama. Po dolgem zatišju so galski petelini v 40. minuti izpeljali drugo obetavno akcijo, zaključni strel branilca Mathieuja Debuchyja z roba kazenskega prostora pa je bil netočen.

Afričani so bili tudi v uvodu v drugo polovico tekme aktivnejši, a terenske premoči niso izkoristili. V 64. minuti so prvič zagrozili, močan strel Petra Odemwingieja z 18 metrov pa je francoski vratar Hugo Lloris zaustavil brez težav. Šest minut kasneje so do prve priložnosti prišli tudi trikolorji, prvi zvezdnik Karim Benzema je dobro premešal afriško obrambo in po dvojni podaji z živahnim Antoinom Griezmannom že ukanil Enyeamaja, žogo pa je pred golovo črto v polje izbil Victor Moses.

To je bilo le ogrevanje, Deschampsovi varovanci so v nadaljevanju uprizorili pravo obleganje nigerijskih vrat. Najprej je v 77. minuti Yohan Cabaye zadel vratnico po strelu z 18 metrov, le dve minuti zatem pa so Francozi uprizorili dve imenitni akciji. Benzemajev strel z glavo je nigerijski vratar čudežno ubranil, po kotu z leve strani pa naredil kardinalno napako in stekel v prazno, kar je Pogba izkoristil in z glavo dosegel prvi gol na tekmi. Drugi je padel v sodnikovem podaljšku, po podaji Valbuene z desne strani pa je nigerijski branilec Joseph Yobo nespretno posredoval in še v drugo premagal Enyeamaja.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste