Ostali športi

Mina Markovič tekmovalno sezono odprla s stopničkami

STA/J.P.
17. 3. 2014, 13.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Mina Markovič je tekmovalno sezono v športnem plezanju odprla s stopničkami. Najuspešnejša slovenska športna plezalka je bila druga na mednarodnem tekmovanju v balvanskem plezanju v angleškem Sheffieldu. Domen Škofic in Katja Kadič sta ostala tik pod robom finala na sedmem in osmem mestu.

Nikola Miljković

V Sheffieldu so ob koncu tedna pripravili tradicionalni miting, ki sicer ne sodi v okvir tekem za svetovni pokal, je pa običajno prvi preizkus forme po zimskem premoru. Tako kot lani in predlani je zmagala domača tekmovalka Shauna Coxsey za še tretjo zaporedno krono.

Trener slovenskih reprezentantov Simon Margon je bil zadovoljen z nastopom vseh treh Slovencev: "Precej soliden nastop za ta del sezone in dobro izhodišče za nadaljevanje treningov pred začetkom sezone, ki se bo v balvanih začela konec aprila na Kitajskem." Zadovoljna pa je tudi 26-letna Ptujčanka, ki je v zadnjih štirih sezonah na vrhu najboljših športnih plezalk na svetu v težavnostnem plezanju.

Tekmovalka bo tako kot v prejšnjih sezonah tekmovala v obeh najpomembnejših disciplinah športnega plezanja, vrhunca pa bosta svetovni prvenstvi, najprej od 21. do 23. avgusta v balvanih v Münchnu, nato pa še od 8. do 14. septembra v španskem Gijonu v težavnosti in hitrosti.

"S prvim nastopom sem zadovoljna. Mislim, da sem uspešno prebila led in dobila dobro popotnico za prihajajoče tekme. Vem pa, da me pred tekmami svetovnega pokala čaka še precej intenzivnih treningov in vaj ter se veselim priprav, ki jih bomo v prihodnjih dneh opravili skupaj z ekipo v Sheffieldu," je povedala Markovičeva.

O pravih občutkih še ne more govoriti: "Sezona je še zelo na začetku, tako da nekih močnih povratnih informacije še ni. Moč je zanesljivo na visoki ravni, vendar je tu še mnogo drugih dejavnikov, ki oblikujejo in odločajo o dobrem plezanju. Je pa za mano vseeno že prva mednarodna tekma v balvanih, kjer sem kljub kakšni manjši napaki prikazala dobro plezanje in mislim, da sem dobila dobro potrditev, da sem na pravi poti. Vendar vem, da me čaka še precej dela v balvanskem plezanju in izboljševanju šibkejših področij, če želim, da bodo takšni rezultati tudi v tej disciplini postali stalnica." 

Na Verdu pri Vrhniki so z veliko odrekanja ter tudi osebnimi prizadevanji Margona in ostalih članov slovenske plezalske ekipe v opuščeni tovarniški hali letos februarja odprli prvi slovenski trenažni center, namenjen pripravam reprezentantov s simulacijami pravih tekem.

"Rezultatsko gledano imam prav gotovo v težavnosti zelo visoke cilje. Vendar sem prepričana, da sem jih sposobna doseči, zavedam pa se, da zanesljivo niso samoumevni in da bo treba zanje še precej narediti in pokazati," dodaja Markovičeva, ki je zelo vesela velike nove pridobitve.

Na Verdu pri Vrhniki so z veliko odrekanja ter tudi osebnimi prizadevanji Margona in ostalih članov slovenske plezalske ekipe v opuščeni tovarniški hali letos februarja odprli prvi slovenski trenažni center, namenjen pripravam reprezentantov s simulacijami pravih tekem.

"Takšna hala in center, kot ga imamo sedaj na Verdu, omogočata trening na res visoki ravni, kjer bomo lahko trenirali in res izboljševali stvari, ki nam še manjkajo in v katerih lahko še napredujem(o). Tako nam ne bo potrebno več tolikokrat hoditi v tujino, saj bomo intenzivne priprave in treninge lahko izvedli doma, kar mi bo prihranilo precej energije. Hkrati pa takšna domača hala omogoča tudi, da nam postavijo balvane, ki so posebej primerni za nas, kar je še dodaten plus. Mislim, da je takšna hala res ogromna pridobitev. Sama se veselim vsakega dneva, ki ga preživim v njem in upam, da se bo dobro delo v njem tudi kaj kmalu poznalo na samem plezanju," je bila zadovoljna Markovičeva.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste