Nogomet

Hrvati pobesneli zaradi sporne sodniške odločitve

STA/J.P.
13. 6. 2014, 09.03
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Medtem ko Brazilija slavi uvodno zmago svoje reprezentance na 20. svetovnem prvenstvu, ki se je začelo sinoči, se svetovna javnost in Hrvaška, ki je uvodno tekmo izgubila s 1:3, zgražata nad odločitvijo japonskega sodnika, ki je gostiteljem poklonil najstrožjo kazen za odločilno vodstvo z 2:1.

Hrvaški trener Niko Kovač je po tekmi dejal: "Če je bil to prekršek za enajstmetrovko, potem je bolje, da vsi skupaj pustimo nogomet. To je sramota, kraja. Fantje se trudijo na terenu, naporno trenirajo, nato pa se pojavi sodnik in vse skupaj pokvari. Mednarodna nogometna zveza govori o spoštovanju, videli pa ste, kako se spoštuje hrvaško nogometno reprezentanco."

Tudi hrvaški igralec Ivan Rakitić po tekmi ni mogel mimo odločitve sodnika, ki je v 71. minuti dosodil več kot sumljivo enajstmetrovko za Brazilijo in ji tako pomagal do uvodnih treh točk. "To bi morala biti 'fešta' nogometa, dvoboj dveh odličnih reprezentanc, na koncu pa se vsi pogovarjamo samo o sodniku. Naredil je velikansko napako in ves svet je to videl."

Odzivi svetovnih medijev so zelo podobni. Komentator angleškega BBC, nekdanji angleški reprezentant Chris Waddle, ni mogel verjeti, da je sodnik piskal enajstmetrovko. "Škoda, da je Neymarju in Modriću sodnik vzel vodilni vlogi. Tekmo je sodil slab sodnik, ki je tudi določil zmagovalca," je dejal Waddle.

Guardian je zapisal, da je Brazilija prišla do zmage po dveh zadetkih Neymarja in ob veliki pomoči sodnika. Sky Sport je dodal, da je napako naredila Fifa, ki je za tako pomembno srečanje delegirala takšnega sodnika. "Sodnik je naredil vsaj tri velike napake. To je nova slaba poteza Fife," so zapisali Angleži.

Španska Marca piše, kako je "Nišimura dosodil neobstoječo enajstmetrovko in tako odločil zmagovalca", ter pristavila, "Brazilija je morala zmagati in je zmagala."

Tudi francoski L'Equipe je kot ključni trenutek tekme označil odločitev sodnika v 71. minuti. "Dosodil je smešno enajstmetrovko," so zapisali, podobnega mnenja pa so bili tudi Italijani. "Japonski sodnik je domačim poklonil vodstvo in tri točke," so zapisali pri Gazzetti dello Sport.

Razumljivo, da so hrvaški mediji šli še korak dlje. Potezo sodnika so označili kot eno največjih kraj na svetovnih prvenstvih. Ob bok so postavili 'Božjo roko' Diega Maradone iz leta 1986, veliko napako urugvajskega sodnika s SP 2010, ko je spregledal zadetek Franka Lamparda, čeprav je žoga vsaj za meter prečkala golovo črto, odločitev iz 2002, ko so bile v četrtfinalu močno oškodovane ZDA ali pa škandalozno sojenje Ekvadorca Byrona Morena v četrtfinalu istega leta na tekmi med Italijo in Južno Korejo. Hrvati so izbrskali še sodniške napake iz leta 1966 ter 1978.

"Hrvaška je bila v pričakovanju velikega presenečenja. Nogometaši so na igrišču pustili dušo in srce, bili povsem enakovreden tekmec, nato pa je na sceno stopil japonski sodnik in odločil, da mora zmagati Brazilija," so zapisali Hrvati.

Vse skupaj je po tekmi začinil še brazilski selektor Luiz Felipe Scolari. Ko so ga novinarji vprašali, kaj meni o izjavah Kovača in odločitvi sodnika, je Scolari dejal, da se strinja z odločitvijo sodnika. "Bil je to prekršek za najstrožjo kazen. Sodnik je videl enajstmetrovko in piskal. Sodnik je tisti, ki odloča ne mi," je dejal Scolari in dodal: "Ne želim komentirati izjave Kovača. Lahko le rečem, da je bila Brazilija petkrat svetovni prvak."

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov