Košarka

Obama bo dal pred vojaškim posredovanjem možnost diplomaciji

STA / S.R.
11. 9. 2013, 18.06
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Ameriški predsednik Barack Obama je zaprosil kongres, naj odloži glasovanje o resoluciji za odobritev vojaške akcije proti Siriji, ker obstaja možnost odstranitve kemičnega orožja iz Sirije brez uporabe sile. Ameriška vojska sicer ostaja na položajih blizu Sirije, na vojaški napad pa je še naprej pripravljena tudi Francija.

Reuters
Obama bo dal priložnost diplomaciji.

Obama je v ponedeljkovem televizijskem nagovoru iz Bele hiše Američanom dejal, da nihče ne oporeka dejstvu, da je bilo v Siriji uporabljeno kemično orožje in da ZDA vedo, da je kriv režim predsednika Bašarja al Asada. "Če se ne zoperstavimo kemičnemu orožju, bo to opogumilo Asadovega zaveznika Iran, ki se mora odločiti, ali bo z izdelavo jedrskega orožja zanemaril mednarodno pravo ali pa bo stopal po bolj miroljubni poti," je opozoril Obama.

Ob tem je Obama znova zagotovil, da bo ameriško posredovanje v Siriji omejeno in ne bo podobno Iraku ali Afganistanu, pa tudi ne Libiji ali Kosovu. "Vojakov ne bom poslal v Sirijo. Šlo bo za napad, usmerjen proti jasnemu cilju, kar je odvračanje od uporabe kemičnega orožja in zmanjšanje Asadovih zmogljivosti," je dejal.

Kritikom, ki pravijo, da "zbadanje z iglo" ne bo naredilo nič, je predsednik ZDA zagotovil, da ameriška vojska ne zbada z iglo. "Tudi omejen napad bo Asadu poslal sporočilo, ki mu ga ne more poslati nobena druga država na svetu." Na bojazen, da se bo Asadov režim maščeval, pa je Obama odgovoril z zagotovilom, da Asad nima zmogljivosti za ogrožanje ameriške vojske, prav tako pa mu ni v interesu poglabljanje sporov z ZDA.

Ameriški senat je bil pripravljen, da v naslednjih dneh glasuje o resoluciji, ki bi odobrila vojaške ukrepe proti Siriji. Ameriška javnost je večinoma proti posredovanju, resoluciji pa ni kazalo dobro v predstavniškem domu kongresa. Pobuda, da Sirija preda in uniči kemično orožje, je tako prišla prav tako Obami kot tudi kongresu, ki ga je zaprosil, naj z resolucijo počaka.

Za sklepanje o uspehu pobude te je sicer še prezgodaj, a vendar obstaja "možnost, da se grožnja kemičnega orožja odstrani brez uporabe sile," je izpostavil Obama in zagotovil, da je mirna rešitev njegova "globoka preferenca".

Tako je poudaril, da se bodo ZDA skupaj s Francijo in Veliko Britanijo posvetovale z Rusijo in Kitajsko o tem, da bi VS ZN potrdil resolucijo, ki bo od Asada zahtevala, naj preda kemično orožje in ga pod mednarodnim nadzorom uniči. "Prav tako bomo dali priložnost inšpektorjem ZN, da poročajo o tem, kaj se je zgodilo 21. avgusta," je poudaril Obama. Po navedbah luksemburškega zunanjega ministra Jeana Asselborna bodo inšpektorji ZN poročilo o uporabi kemičnega orožja v Siriji predstavili v ponedeljek.

Ob spravljivih tonih pa je Obama po lastnih navedbah po drugi strani vojski ukazal, naj ostane, kjer je, ohranja pritisk na Asada in ostaja pripravljena na odgovor, če diplomaciji ne uspe. Zagotovil je tudi, da bodo ZDA še naprej zbirale podporo zaveznikov, ki se strinjajo s potrebo po ukrepanju v Siriji.

Iz Bele hiše so sporočili, da se je skupni izjavi v podporo ostremu mednarodnemu odgovoru na napade s kemičnim orožjem 21. avgusta pridružilo skupno 33 držav, med katerimi sicer ni Slovenije.

Podobno je tudi Francija danes sporočila, da je pripravljena dati priložnost pogajanjem za vzpostavitev "učinkovitega in preverljivega" mednarodnega nadzora nad sirskim kemičnim orožjem v okviru VS ZN. Hkrati pa so iz urada francoskega predsednika Francoisa Hollanda sporočili, da bo država "ostala v stalnih stikih s svojimi partnerji, pripravljena, da kaznuje uporabo kemičnega orožja s strani sirskega režima in da mu prepreči ponovno uporabo tega orožja".

Rusija je sicer po navedbah neimenovanega ruskega uradnika ZDA že predala načrt, v skladu s katerim naj bi sirsko kemično orožje prešlo pod mednarodni nadzor. Zunanja ministra obeh držav, ruski Sergej Lavrov in ameriški John Kerry, naj bi o načrtu razpravljala v četrtek v Ženevi.

Visoka zunanjepolitična predstavnica EU Catherine Ashton in predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso sta Sirijo sicer pozvala, naj brezpogojno sprejme načrte mednarodne skupnosti za predajo nadzora nad kemičnim orožjem. Ashtonova je ob tem v Evropskem parlamentu izpostavila "ključno in nenadomestljivo" vlogo VS ZN in menila, da bi se prizadevanja za izvedbo mirovne konference v Ženevi morala nadaljevati, kakor hitro bodo razmere to dovoljevale.

Barroso pa je v nagovoru o stanju v uniji poudaril, da je uporaba kemičnega orožja "strašno dejanje, ki si zasluži jasno obsodbo in močan odgovor". "Mednarodna skupnost z ZN v središču nosi kolektivno odgovornost za sankcijo teh dejanj in za končanje konflikta," je poudaril. Ruski predlog je sicer Barroso označil za "potencialno pozitiven razvoj".

Generalni sekretar ZN Ban Ki Moon je medtem kritiziral "kolektivni neuspeh" mednarodne skupnosti pri reševanju sirskega vprašanja. Ta bo ostal "težko breme na ramenih ZN in njihovih držav članic", je dejal Ban. Spomnil je tudi na doktrino "odgovornost zaščititi", ki po njegovem mnenju ostaja "pomembno orožje".

Izraelski predsednik Šimon Peres je medtem menil, da bi morale ZDA nadaljevati s pripravami na vojaško posredovanje v Siriji, če režim sirskega predsednika Bašarja al Asada ne bo uničil kemičnega orožja. Iranski vrhovni verski voditelj, ajatola Ali Hamenej pa se je ponovno izrekel proti vojni v Siriji in posvaril, da bi ameriško posredovanje v regiji povzročilo tragedijo.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste