Vreme

Zakaj se napovedi vremenoslovcev niso (povsem) uresničile?

STA/G.G.
6. 2. 2015, 09.32
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.56
Deli članek:

V četrtek je za skoraj celo Slovenijo veljalo opozorilo najvišje stopnje zaradi sneženja in orkanske burje. Včeraj so vremenoslovci rdeči alarm omejili na območje južne, jugovzhodne in jugozahodne Slovenije. Danes pa so napovedi o količini zapadlega snega še popravili navzdol. Zakaj?

meteo.si

Glede napovedi v minulih dneh, ki se niso povsem uresničile, je dežurni meteorolog Andrej Velkavrh pojasnil, da je ciklon šel južneje, kot so kazali izračuni. Vremenska napoved se namreč spreminja, zato so tudi sami pred dnevoma sprva razglasili rdečo stopnjo ogroženosti za večji del Slovenije, saj je kazalo, da se bo sneženje bolj razširilo, nato pa so stopnjo zmanjšali na oranžno. Zdaj velja rdeča stopnja ogroženosti le za jug države.

Je pa po njegovem prepričanju treba vremensko napoved gledati celostno, saj so razmere z burjo na Primorskem kar kritične, na jugu in jugovzhodu pa sneg in snežni meteži povzročajo precej preglavic. Tako da napovedi za te dele države držijo, je pa res, da na drugih koncih ni prišlo do kritičnih razmer, je še dejal Velkavrh.

Sneg se bo sicer po napovedih vremenoslovcev razširil tudi proti severu Slovenije. Več padavin bo sicer predvsem v južnem delu države, kjer lahko do sobote zjutraj zapade še do 40 centimetrov snega, drugod pa precej manj. Burja bo do sobote zjutraj še vztrajala, vendar bo počasi slabela.

V severnem delu države bo po besedah Velkavrha padavin bolj malo. Kot pravi, je težko napovedati, do kje bo segalo sneženje. Nova pošiljka snega bo zajela zlasti Kočevsko, Belo Krajino, južno Dolenjsko, in sicer bo predvidoma zapadlo med 30 in 40 centimetrov snega, drugod od 10 do 20 centimetrov.

Ob morju ter v nižjih delih Goriške bo deževalo. Na Primorskem bo danes še naprej vztrajala močna burja, ki bo čez dan nekoliko oslabela. Do noči bodo sunki še vedno do 120 kilometrov na uro, v soboto pa že pod 100 kilometrov na uro. V notranjosti Slovenije bo pihal okrepljen severovzhodni veter, ki bo delal snežne zamete, predvsem v južnem delu države zato lahko vozniki pričakujejo težave v prometu, pojasnjuje Velkavrh. Temperature bodo od -4 do 2, na Primorskem od 2 do 6 stopinj Celzija. Do sobote zjutraj bo sneženje od severozahoda ponehalo, najkasneje v južni Sloveniji.



Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov