V Splitu

Oderuški taksisti zasačeni: "Realna cena je nekje 20, 30 evrov, 400 evrov pa je res znanstvena fantastika"

D.K.
6. 9. 2024, 14.04
Posodobljeno: 6. 9. 2024, 14.04
Deli članek:

Taksist, ki je turiste pripeljal na splitsko letališče, se je soočil z inšpekcijo, policijo in ekipo oddaje Preverjeno. Vožnjo od mesta do letališča jim je zaračunal 155 evrov.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Ekipa oddaje Preverjeno na hrvaški televiziji je skupaj z inšpektorji in policijo odšla na teren, da bi preverili splitske taksiste zaradi pogostih pritožb o previsokih cenah voženj. Novinarka Barbara Majstorović je preverila, koliko zaračunavajo zagrebški taksisti, pri tem pa so naleteli tudi na turiste, ki so se zaradi visoke cene vožnje obrnili na policijo.

Vožnjo od mesta do letališča zaračunal 155 evrov

»Poglejte, opravljal sem svoje delo. Pripeljal sem ljudi iz Splita na letališče, nato pa ste me kar presenetili,« se je taksist branil pred Barbaro Majstorović, novinarko oddaje Preverjeno, potem ko so ga češki turisti prijavili zaradi previsoke cene vožnje. »Glede na razmere na cesti, čas, potreben za pot do letališča, zahteve gostov in drugo, menim, da je to ustrezna cena,« je zatrdil ta splitski taksist.

Z njim se ne strinja potnica Mirka iz Češke, ki meni, da to ni ustrezna cena. »To je res preveč. Mislili smo, da bo 50, največ 100 evrov. Ampak 155 evrov,« je dejala Mirka, ki za vožnjo ni dobila računa. Zato je novinarko zanimalo, zakaj ga jim voznik taksija ni izdal. »No, zdaj ste me malce ujeli, zakaj nisem izdal računa,« je odvrnil in dodal, da se je malo zmedel in pozabil na račun. Vseeno pa pravi, da je bilo vse drugo po pravilih.

»Cenik je na najbolj vidnem mestu. Torej, takoj pade v oči. Kogar zanima, bo videl,« pravi taksist. Ampak cenik ni ravno viden potnikom, ki, kot je običajno, sedijo na zadnjih sedežih taksija. Češki turisti kljub temu menijo, da so bili ogoljufani, vendar so imeli srečo, da je policija takoj ukrepala.

Več kot 200 pritožb

Na žalost so nekateri primeri še veliko hujši, kar je potrdila tudi Ana Knežević, predsednica Hrvaškega združenja za varstvo potrošnikov. Samo v zadnjem letu je to združenje prejelo dvesto računov za taksi prevoze od strank, ki so se čutile ogoljufane.

»Ljudje, ki so hiteli na letališča, so doživeli šok. Prejšnji teden se nam je javila gospa, ki je za vožnjo do letališča plačala 450 evrov. Lani se je oglasil gospod, ki se je želel fizično spopasti s taksistom, ker je za vožnjo zahteval 400 evrov. Realna cena je nekje 20, 30 evrov. 400 evrov pa je res znanstvena fantastika,« pravi Knežević.

Prav tako se je ekipa hrvaške oddaje Preverjen pred kratkim obrnila na eno izmed zagrebških taksi služb. Za tri vožnje, vsaka dolga približno 7 kilometrov, so skupno plačali kar 130 evrov. Eden od avtomobilov ni imel taksimetra, račune pa so dobili šele, ko so jih izrecno zahtevali. Na vseh pa piše enako, da podjetje ni davčni zavezanec. 

Estrada

PR_danielpopovic
Aktual

VIP večerja z Danielom Popovićem v Hotelu Dolenj'c

natalija-veseljak-simon-pelko-1
Amore mio

Najljubši kompliment za Natalijo: »Mami, ti si najboljša mami na svetu!«

Srbski igralec Sergej Trifunović
Srbski igralec

Trifunović v Splitu dobil 60 dni pogojne kazni, plačati mora 150 evrov, zanj se je zavzel tudi Vučić

Alfi Nipič
Dvojno slavje

Nipiča za prvih 80 šokirali z "muzikantsko budnico" in vodometom, Hermino Veseljaki obiskali na domu

Baby Lasagna, Šou domov
Radio 1

Ekskluzivno v Šou domov: Tomi Meglič imel velike načrte z Baby Lasagno

robert petan_foto jernej kokol (1)
Po novem tudi mož

Robert Petan na skrivaj skočil pred oltar!

Zanimivosti

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste

električni-števec
Napačen števec

Skoraj 20 let plačeval račune nekoga drugega, opazil šele sedaj

sanje, sanjanje, letenje
Popolnoma vsi sanjamo

Najpogosteje se sanje vrtijo okoli denarja ali letenja

Splet 1-brez CO2
Zanimivosti

Slovenske železnice pomembno prispevajo k varovanju okolja: od letos z brezogljičnim prevozom potnikov in tovora z vsemi električnimi vlaki

seo net
Zanimivosti

Kako se dela SEO optimizacija - Vodnik za boljšo vidnost