Samo še v torbah

Grčija z novim šolskim letom prepoveduje mobilne telefone v šolah

A. M.
1. 9. 2024, 15.02
Posodobljeno: 1. 9. 2024, 15.28
Deli članek:

Grški minister za izobraževanje Kyriakos Pierrakakis je že marca napovedal nove predpise šolskih pravil, ki zajemajo predvsem omejitev uporabe mobilnih telefonov. Ukrep primarno izhaja iz težav zaradi nedovoljenega snemanja sošolcev in spletnega nasilja, ki izhaja iz deljenja tovrstnih vsebin brez privolitve. Šolarje, ki bodo pravila kršili, čaka izključitev.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Grškim šolarjem s septembrskim začetkom pouka uporaba mobilnih telefonov v šoli ne bo več dovoljena. Mobilne telefone bodo lahko imeli, vendar le izključene in v torbah. Nova pravila so bila objavljena po srečanju med premierjem Kyriakosom Micotakisom in ministrom za izobraževanje Kyriakosom Pierrakakisom.

"Učenci lahko prinesejo svoje mobilne telefone v šolo, vendar jih morajo ves šolski dan imeti v šolskih torbah," je dejal Mitsotakis v soboto v Atenah in s tem napovedal pričetek kampanije, imenovane "Mobilni telefon v šolski torbi".

"Znanstvenih podatkov o tem, kako uporaba mobilnih telefonov med šolskim dnem vpliva na sam učni proces, je ogromno. Od motenj do drugih pomembnih vprašanj je jasno, da mobilni telefoni med šolskim časom nimajo mesta drugje kot v torbi."

V skladu z novimi pravili bodo učenci, ki se tega ne bodo držali, za en dan izključeni iz šole. V primeru ponovne kršitve imajo učitelji pravico odstraniti učenca od pouka tudi za več dni. Vsakemu, ki bi brez dovoljenja snemal svoje sošolce ali učitelje, pa grozi celo izključitev.

"Želimo, da otroci in njihovi starši razumejo pomembnost tega, da so učenci v celoti osredotočeni na izobraževalni proces v šoli," je dejal Mitsotakis. Prej je splošna prepoved mobilnih telefonov v šolah veljala že leta 2002, vendar je bila preohlapna in so jo učitelji le stežka uveljavljali v praksi. Grški predpisi prihajajo le teden dni po tem, ko so bili mobilni telefoni prepovedani v 373 šolah v belgijski regiji Valoniji.

Estrada

natalija-veseljak-simon-pelko-1
Amore mio

Najljubši kompliment za Natalijo: »Mami, ti si najboljša mami na svetu!«

Srbski igralec Sergej Trifunović
Srbski igralec

Trifunović v Splitu dobil 60 dni pogojne kazni, plačati mora 150 evrov, zanj se je zavzel tudi Vučić

Alfi Nipič
Dvojno slavje

Nipiča za prvih 80 šokirali z "muzikantsko budnico" in vodometom, Hermino Veseljaki obiskali na domu

Baby Lasagna, Šou domov
Radio 1

Ekskluzivno v Šou domov: Tomi Meglič imel velike načrte z Baby Lasagno

robert petan_foto jernej kokol (1)
Po novem tudi mož

Robert Petan na skrivaj skočil pred oltar!

nina donelli 2
Zdaj je znano!

Noseča Nina Donelli prvič razkrila svojega partnerja, gre za znanega slovenskega športnika

Zanimivosti

električni-števec
Napačen števec

Skoraj 20 let plačeval račune nekoga drugega, opazil šele sedaj

sanje, sanjanje, letenje
Popolnoma vsi sanjamo

Najpogosteje se sanje vrtijo okoli denarja ali letenja

Splet 1-brez CO2
Zanimivosti

Slovenske železnice pomembno prispevajo k varovanju okolja: od letos z brezogljičnim prevozom potnikov in tovora z vsemi električnimi vlaki

seo net
Zanimivosti

Kako se dela SEO optimizacija - Vodnik za boljšo vidnost

_Reporter.
Zanimivosti

Kandidatka z udbovskim dosjejem: zaradi sodelovanja s Službo državne varnosti lahko Marti Kos propade komisarska kandidatura

boj_1
Rimljani

Boj velikanov za oblast