Vojni zločin

Svet obsoja rusko raketiranje otroške bolnišnice v Kijevu

J.V./STA
8. 7. 2024, 21.35
Posodobljeno: 8. 7. 2024, 21.40
Deli članek:

Iz sveta se danes vrstijo obsodbe ruskega napada na Kijev, med katerim je bila zadeta tudi otroška bolnišnica. Združeni narodi opozarjajo, da so napadi na otroke nesprejemljivi in da imajo po humanitarnem pravu bolnišnice posebno zaščito. EU in številne evropske vlade pa poudarjajo, da morajo vsi odgovorni za ta zločin odgovarjati.

Profimedia
Med ruskimi napadi na Kijev je izstrelek zadel tudi otroško bolnišnico.

"Po mednarodnem humanitarnem pravu imajo bolnišnice posebno zaščito. Civilisti morajo biti zaščiteni," je dejala koordinatorka ZN za humanitarno pomoč Ukrajini Denise Brown in hkrati opozorila na nesprejemljivost napadov na otroke v času vojne.

Napade je obsodil tudi generalni sekretar ZN Antonio Guterres. Kot je sporočil njegov tiskovni predstavnik Stephane Dujarric, jih je označil za še posebej šokantne.

Visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell je opozoril, da je bilo v današnjih ruskih napadih na Ukrajino ubitih in ranjenih več deset ljudi. "Uničena je bila tudi največja otroška bolnišnica v Kijevu, Ohmatdit. Vsi odgovorni za ruske vojne zločine bodo morali odgovarjati," je poudaril. Pozval je tudi h krepitvi ukrajinske zračne obrambe.

O današnjih smrtonosnih ruskih napadih na Kijev bo v torek razpravljal Varnostni svet Združenih narodov. Sklic izrednega zasedanja sveta sta zahtevali stalna članica Francija in nestalna članica Ekvador. Zasedanje je predvideno za torek ob 16. uri po lokalnem oz. ob 22. uri po srednjeevropskem času.

Da mora Rusija za zločine odgovarjati, je v odzivu na napad zapisal tudi evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič. "Rusija je že prevečkrat kršila vojno pravo, vendar pa je napad na otroško bolnišnico več kot krut," je dodal v objavi na omrežju X.

Ameriško zunanje ministrstvo je napad označilo za barbarsko dejanje. Po njihovi oceni je Rusija znova namerno napadla civiliste.

Napade sta med prvimi obsodili Francija in Velika Britanija, pri tem pa se jim je pridružil tudi italijanski zunanji minister Antonio Tajani, ki je napad označil za vojni zločin, ki ga mora obsoditi celotna mednarodna skupnost.

Napad je obsodila tudi Nemčija in ruskega predsednika Vladimirja Putina pozvala h končanju vojne, je sporočila tiskovna predstavnica nemškega zunanjega ministrstva. Dodala je, da so že več kot dve leti civilisti, tudi otroci, izpostavljeni "brutalni vojni, ki brez razlikovanja terja žrtve".

Ruska vojska je danes z več kot 40 raketami napadla številna ukrajinska mesta, med drugim Kijev, Dnipro, Krivoj Rog, Kramatorsk in Slovjansk. Po navedbah mestnih oblasti je bilo v prestolnici skupno ubitih najmanj 15 ljudi, še 37 pa ranjenih. V napadih je bila med drugim poškodovana tudi bolnišnica Ohmatdit, v ruševinah ostaja ujetih več ljudi. O smrtnih žrtvah ruskih napadov sicer poročajo tudi iz drugih ukrajinskih krajev.

Estrada

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

anna-sorokin
Zloglasna lažna dedinja

Foto: Obsojena prevarantka Anna Sorokin med nastopom v priljubljenem šovu s sledilno napravo na nogi

robert petan_foto jernej kokol (2)
Po poroki

Robert Petan razkril podrobnosti medenih tednov in nove sezone satirične oddaje

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste