Skrb za okolje

Izvajali bi teror nad gozdom, jezov na rekah pa ne bi izkoristili

Mojca Vtič
8. 7. 2024, 20.45
Deli članek:

Slovenija je lani prvič dosegla 25-odstotni delež obnovljivih virov energije v bruto končni porabi energije, cilj je do leta 2030 ta delež povečati še vsaj za pet odstotkov. Odločevalci vidijo več poti za dosego tega cilja.

Mojca Vtič
Manjša hidroelektrarna v Slapah

Omenjajo se sončne elektrarne, ki so trenutno nameščene na osmih odstotkih gospodinjstev, veliko se govori o vetrnicah, mnogo manj se govori o hidroelektrarnah, čeprav te proizvedejo vsaj 42 odstotkov električne energije. Skorajda ničesar pa ni slišati o možnosti razširitve obsega malih hidroelektrarn ter izkoristku vodnih pregrad in zajetij, ki jih je (bilo) po Sloveniji več tisoč za namene mlinov, žag in tudi malih hidroelektrarn.

»Izvajali bi teror nad naravo s postavljanjem vetrnic sredi Pohorja, medtem pa so pregrade, ki so že desetletja na vodotokih, neizkoriščene,« opozarja Stane Čadež, do nedavnega predsednik Zveze društev malih hidroelektrarn Slovenije.

Slovenija s 37 odstotki zemljišč v območju Nature 2000 spada v evropski vrh po obsegu zaščitenih območij. Varstveni režimi, ki jih zahteva Natura 2000, omejujejo kmetijstvo, ob tem pa so tudi možnosti izkoristka vetrne energije, prav tako hidroenergije, omejene in precej manjše kot v drugih državah EU.

Direkcija za vode
Lokacije, na katerih so podeljene vodne pravice za male hidroelektrarne. Na dan 14. junija 2024 je bilo podeljenih 532 vodnih pravic.

Vetrnice bodo lahko izkoriščene le 20-odstotno

Tako so strokovnjaki, ki so pripravili celoviti nacionalni energetski in podnebni načrt, vlada pa ga je potrdila, dejali, da bo moral v prihodnje za uresničitev ciljev glede obnovljivih virov energije prevladati drug javni interes, torej proizvodnja energije, nad javnim interesom ohranjanja narave. Naklonjeni so postavitvi vetrnic, za katere načrtujejo povečanje proizvodnje do leta 2030 za skoraj 50-krat, s sedanjih 6,3 GWh na 356 GWh. Povečanje načrtujejo, četudi lahko pri nas glede na jakost vetra vetrnice v povprečju obratujejo le na 20 odstotkih nazivne moči, medtem ko v državah severneje od nas vetrnice proizvedejo približno 40 odstotkov nazivne moči. To pomeni, da je pri nas energija, ki jo proizvedejo vetrnice, precej dražja, saj je njihov izkoristek nižji. Ob tem pa se poraja pomislek tudi glede umestitve vetrnih velikanov v okolje, ne le zaradi vpliva na floro in favno ter seveda vodne vire, temveč tudi na prebivalstvo, saj je za Slovenijo značilna razpršena poselitev. Marko Čepin s fakultete za elektrotehniko je v enem izmed pogovorov dejal, da ko se vetrnica močno vrti, oddaja zvok z jakostjo 100 decibelov, medtem ko je meja hrupa za spalno naselje 40 decibelov (to je jakost zvoka, primerljiva s šepetanjem). Posledično bi morala biti vetrnica najmanj 400–800 metrov oddaljena od naselja. Meni, da bi bila manj problematična umestitev vetrnic v bližini industrijskih con, kjer je omejitev jakosti zvoka 65 decibelov, kar je primerljivo s hrupom, ki ga povzročajo avtomobili, pa tudi javnost glede postavitve vetrnic na degradiranih območjih nima večjih zadržkov.

Voda teče 24 ur na dan, veter še zdaleč ni konstanten

Na drugi strani so male hidroelektrarne, ki so prisotne po vsej državi. Glede teh načrtujejo le nadgradnjo oziroma posodobitev obstoječih, že delujočih, ter obnovo nedelujočih malih hidroelektrarn. Pa še te usmeritve so bolj na papirju kot pa resničen cilj pripravljavcev podnebnega in energetskega načrta ter s tem politikov. Skladno z energetskim in podnebnim načrtom naj bi se proizvodnja energije malih hidroelektrarn povečala s 413 GWh zgolj na 425 GWh do leta 2030. Medtem pa je na velikih hidroelektrarnah z dodatnimi ukrepi in nadgradnjami predvideno povečanje s 4020 na 4292 GWh. Zato Stane Čadež, ki je bil do nedavnega na čelu Zveze društev malih hidroelektrarn Slovenije, pravi: »Sramotno je, da se zagovarja teror nad naravo in da je država pripravljena podpreti uničenje hektarjev gozdov za postavitev vetrnih polj, medtem pa imamo v Sloveniji več tisoč rečnih pregrad, ki so jih nekdaj uporabljali mlini, žage in kovačije, a so danes izkoriščene le približno v desetih odstotkih.« Dodaja, da so hidroelektrarne najmanj obremenjujoče za okolje, saj gre v primeru malih hidroelektrarn za revitalizacijo, torej obnovo ali nadgradnjo obstoječih zajetij, ter da je proizvodnja stabilna, saj voda teče vse ure v dnevu, v nasprotju z vetrom, ki nikakor ni stalen. »Smo dežela voda in rezerve za izkoriščanje energetskega potenciala vode je še veliko. Ob tem bi moral biti cilj države, da vodo čim dlje zadržimo in izkoristimo pri nas, nato jo spustimo prek meje.«

Mojca Vtič
Na Dravinji je za rabo vode za proizvodnjo električne energije podeljenih pet vodnih dovoljenj.

Načrt za MHE Slape živi že 40 let

Eden izmed vodotokov, na katerih je predvidenih pet malih hidroelektrarn, je Dravinja. Na Dravinji je za rabo vode za proizvodnjo električne energije podeljenih pet vodnih dovoljenj, in sicer za male hidroelektrarne (MHE) Hren, Majšperk, Slape, Pristava in Tržec. S podatki o začetkih njihovega obratovanja na Direkciji RS za vode ne razpolagajo, prav tako ne s podatkom o proizvodni moči. »Glede na informacije, ki smo jih od imetnikov vodnih dovoljenj prejeli v postopkih odmere vodnega povračila, sklepamo, da MHE Hren, Pristava in Tržec obratujejo, slednja je tudi največja. Za MHE Slape in Majšperk podatka o začetku obratovanja od imetnikov vodnih dovoljenj še nismo prejeli, zato predvidevamo, da elektrarni ne obratujeta.« Drži, hidroelektrarni ne obratujeta, čeprav je bilo zajetje narejeno že pred leti, na Slapah je bila reka Dravinja zajezena že daljnega leta 1842, jez pa nazadnje obnovljen leta 2000. To pomeni, da hidroelektrarni sprememb v obstoječih hidrologiji ne bi povzročili, a zelene luči vsaj za hidroelektrarno Mirko Sajko, ki je investitor v hidroelektrarno na Dravinji na Slapah, kjer je nekdaj deloval mlin, še nima. »Ideja o hidroelektrarni je živa že 40 let, lahko rečem, da se že vse od takrat borimo z birokratskimi in tudi političnimi mlini. Zdaj vendarle vidimo luč na koncu tunela, saj načrtujemo, da bi še to poletje oddali vlogo za gradbeno dovoljenje. Gre za resnično dolgo zgodbo z zanimivimi ozadji,« je dejal Sajko, ki pa se v podrobnosti ni želel spuščati.

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste