Brez absolutne večine

V Franciji slavila levica, a se zdaj težko delo šele začne

S.R./STA
8. 7. 2024, 07.10
Posodobljeno: 8. 7. 2024, 07.21
Deli članek:

V francoskem parlamentu po drugem krogu parlamentarnih volitev nobena od strank ne bo imela absolutne večine. Pot do oblikovanja nove vlade bo trnova.

Profimedia
Levica v Franciji slavi.

Prvim projekcijam, ki so včeraj zvečer nakazale na nekoliko presenetljiv poraz skrajne desnice v drugem krogu francoskih parlamentarnih volitev, pritrjujejo tudi podatki časnika Le Monde, ki se sklicuje na lastne raziskave in podatke francoskega notranjega ministrstva. Kot smo že poročali, je glede na projekcije francoske tiskovne agencije AFP slavilo levo zavezništvo Nova ljudska fronta (NLF), ki mu sledi sredinsko zavezništvo predsednika Emmanuela Macrona. Skrajno desni Nacionalni zbor (RN), ki je v prvem krogu slavil zmago, zmago pa si je obetal tudi v drugem krogu, je zasedel komaj tretje mesto

Vse kaže, da v drugem krogu parlamentarnih volitev v Franciji nobena stran ni dobila absolutne večine. Glede na zadnje podatke o izidih volitev, o kateri poroča Le Monde, je zmagovalka leva Nova ljudska fronta s 182 poslanci v 577-članskem parlamentu. Macornovo sredinsko zavezništvo naj bi prejelo 168 sedežev, skrajno desni Nacionalni zbor (RN) pa 143. Na četrtem mestu so desni Republikanci, ki naj bi imeli 45 poslancev. Za absolutno večino v 577-članskem parlamentu je sicer potrebnih 289 sedežev.

V NFL po zmagi na volitvah pričakujejo, da bodo lahko oblikovali vlado. Medtem so na skrajni desnici predsednika Emmanuela Macrona obtožili, da je državo dal v roke skrajni levici. Macron pa je dejal, da je treba biti previden pri interpretaciji rezultata volitev. Predsednik Macron, ki se mu mandat izteče leta 2027, je predčasne volitve sklical po porazu svoje stranke na evropskih volitvah 9. junija.

Kaj zdaj?

Čeprav so si mnogi oddahnili, pa se za Francijo zdaj težko delo šele začne, saj jih čaka tako imenovan "viseči" parlament, parlament brez absolutne večine, zato bo moralo levo zavezništvo NLF, ki je že tako konglomerat več levih strank, bržkone vstopiti v koalicijo z Macronovim sredinskim zavezništvom. Brez tega nobena od strank nima dovolj glasov za vladavino. Na mizi je tudi pereče vprašanje, kdo bo naslednji premier. Slednjega izbere predsednik Macron, a mora biti ta sprejemljiv za parlament. Običajno je to vodja stranke, ki je osvojila največ glasov, a kljub zmagi levega zavezništva tokrat zadeva ni tako preprosta, vodja NFL Jean-Luc Melenchon je namreč sporen tudi za nekatere znotraj lastnega zavezništva. Jasno je že, da bo trenutni premier Gabriel Attal iz vrst sredinskega zavezništva podal odstopno izjavo. Obenem so v strankah leve Nove ljudske fronte (NFL) po objavi projekcij izrazili pričakovanje, da bodo dobili priložnost za sestavo vlade. Iz Elizejske palače so medtem sporočili, da bo predsednik Macron, ki je volitve sklical po porazu svoje stranke na evropskih volitvah v začetku junija, počakal z odločitvami in bo najprej analiziral položaj.

Kljub težavam, ki zdaj čakajo parlament, zlasti levi del francoske javnosti danes slavi, saj jim je v predvolilnem paktu z Macronovim sredinskim zavezništvom uspel prvi cilj, ustaviti pohod skrajno desnega Nacionalnega zbora, ki ga vodi Marine Le Pen. Levi in sredinski tabor sta se namreč odločila za taktično potezo in umaknila več kot 200 svojih kandidatov, da bi okrepila možnosti za izvolitev tistega, ki bo stal nasproti kandidatu iz desnice. "Plima se dviga, a se tokrat vendarle ni dvignila dovolj," je danes dejala Le Pen, ki je francoski javnosti sporočila, da je njihova zmaga le odložena.

Estrada

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste