Po obisku Kijeva

Orban v Moskvi kot predsedujoči Svetu EU obiskal Putina?

G.G.
5. 7. 2024, 08.07
Posodobljeno: 5. 7. 2024, 12.38
Deli članek:

Madžarski premier Viktor Orban ne skriva, da bi rad še naprej dobro sodeloval z Rusijo. Njegove namere po obisku Moskve skrbijo druge voditelje večjih evropskih držav.

Profimedia
Viktor Orban in Vladimir Putin sta se srečala že večkrat. Na fotografiji obisk v Moskvi leta 2018,

Madžarska trenutno predseduje Svetu EU, zato je teža Orbanovih dejanj v tem polletnem obdobju toliko večja. Orban je danes že prispel v Moskvo, kjer se bo med drugim srečal z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom. Orbana na obisku v Kremlju spremlja zunanji minister Peter Szijjarto, ki je Rusijo obiskal več kot petkrat, odkar so ruske sile napadle Ukrajino.

Še pred prihodom v Moskvo je Orban poudaril, da se miru v Ukrajini ne more vzpostaviti iz udobnega naslonjača v Bruslju. »Čeprav rotirajoče predsedstvo Svetu EU nima mandata za pogajanja v imenu EU, ne moremo sedeti in čakati, da se vojna čudežno konča. Služili bomo kot pomembno orodje pri prvih korakih k miru. To je namen naše mirovne misije,« je zapisal na omrežju X.

Orban na obisku v Moskvi ne zastopa Evropske unije, je izjavil visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell. Podobno je že v četrtek dejal predsednik Evropskega sveta Charles Michel, predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen pa je danes opozorila, da popuščanje ne bo ustavilo Rusije.

Včeraj se je oglasil predsednik Evropskega sveta Charles Michel. Na omrežju X je po poročanju STA zapisal, da »rotirajoče predsedstvo EU nima mandata, da bi se v imenu EU pogovarjalo z Rusijo.« Poudaril je, da je Evropski svet v odnosu do vojne v Ukrajini jasen: »Rusija je agresor, Ukrajina je žrtev. Nobena razprava o Ukrajini ne more potekati brez Ukrajine.« Poljski premier Donald Tusk pa je na omrežju X Orbana vprašal, da »govorice o obisku Moskve ne morejo biti resnične, ali pač«?

Orban je sicer v torek obiskal Kijev, kjer je ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega pozval, naj razmisli o premirju, ki bi pospešilo mirovne pogovore z Rusijo. Poznavalci pravijo, da sta Orban in Zelenski ostala na distanci, odnosi med njima da so hladni, na novinarski konferenci pa nista sprejemala vprašanj.

Profimedia
Torkov obisk Orbana v Kijevu.

Orban, ki se je v ukrajinski prestolnici mudil prvič po ruski invaziji februarja 2022, velja za najglasnejšega nasprotnika oboroževanja Ukrajine znotraj EU. Hkrati Budimpešta načelno nasprotuje tudi sankcijam EU proti Rusiji, a njihovega sprejetja doslej ni blokirala. Obenem je izrazila nasprotovanje tudi Natovemu povečanju podpore Ukrajini, a zagotovila, da prizadevanj drugih zaveznic v tej smeri ne bo ovirala.

Estrada

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste