Rheinmetall & Leonardo

Največja evropska orožarja združujeta moči za skupno podjetje

J.V./STA
4. 7. 2024, 12.35
Posodobljeno: 4. 7. 2024, 12.39
Deli članek:

Nemški in italijanski orožarski podjetji Rheinmetall in Leonardo sta podpisali pismo o nameri za ustanovitev podjetja v deljeni lasti. Največji evropski obrambni podjetji načrtujeta proizvodnjo tankov in oklepnih bojnih vozil. Prvo naročilo v vrednosti 20 milijard evrov naj bi prišlo iz Italije, poročajo tuje tiskovne agencije.

Profimedia
Italijanski Leonardo in nemški Rheinmetall, ki ima v Italiji na petih lokacijah že tri podružnice s približno 1400 zaposlenimi.

Pismo o nameri predvideva, da bosta tako Rheinmetall kot Leonardo v novoustanovljenem skupnem podjetju imela polovični delež. Dogovor morajo še potrditi pristojni nadzorni organi, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Če se bo dogovor realiziran, bo to največje naročilo v zgodovini Rheimetalla - le nekaj dni zatem, ko je podjetje z nemško vojsko že podpisalo rekordno pogodbo o dobavi artilerijskih izstrelkov.

Podjetje bo predvidoma izdelovalo bojne tanke in oklepna bojna vozila, ki jih bodo razvili na osnovi Rheinmetallovega pehotnega vozila lynx, medtem ko bo nov bojni tank verjetno tipa panther. Čeprav načrtovani obseg proizvodnje še ni znan, Handelsblatt navaja, da dogovor vključuje več kot 550 vozil: več kot 200 tankov tipa panther in vsaj 350 pehotnih vozil tipa lynx.

Večinski delež proizvodnje naj bi potekal v Italiji in po pričakovanjih naj bi iz te države prišlo tudi prvo naročilo. Njegova vrednost bi lahko znašala skoraj 20 milijard evrov z rokom veljavnosti več kot desetletje. "Skupaj želimo odpreti vrata za proizvodnjo nove generacije najsodobnejših bojnih vozil v Evropi in za Evropo," je povedal direktor družbe Rheinmetall Armin Papperger, medtem ko je izvršni direktor Leonarda Roberto Cingaloni izrazil prepričanje, da bo dogovor med podjetjema pomembno prispeval k vzpostavitvi skupne evropske obrambe.

Italijanski Leonardo in nemški Rheinmetall, ki ima v Italiji na petih lokacijah že tri podružnice s približno 1400 zaposlenimi, sta največji orožarski podjetji v Evropi.

Estrada

natalija-veseljak-simon-pelko-1
Amore mio

Najljubši kompliment za Natalijo: »Mami, ti si najboljša mami na svetu!«

Srbski igralec Sergej Trifunović
Srbski igralec

Trifunović v Splitu dobil 60 dni pogojne kazni, plačati mora 150 evrov, zanj se je zavzel tudi Vučić

Alfi Nipič
Dvojno slavje

Nipiča za prvih 80 šokirali z "muzikantsko budnico" in vodometom, Hermino Veseljaki obiskali na domu

Baby Lasagna, Šou domov
Radio 1

Ekskluzivno v Šou domov: Tomi Meglič imel velike načrte z Baby Lasagno

robert petan_foto jernej kokol (1)
Po novem tudi mož

Robert Petan na skrivaj skočil pred oltar!

nina donelli 2
Zdaj je znano!

Noseča Nina Donelli prvič razkrila svojega partnerja, gre za znanega slovenskega športnika

Zanimivosti

električni-števec
Napačen števec

Skoraj 20 let plačeval račune nekoga drugega, opazil šele sedaj

sanje, sanjanje, letenje
Popolnoma vsi sanjamo

Najpogosteje se sanje vrtijo okoli denarja ali letenja

Splet 1-brez CO2
Zanimivosti

Slovenske železnice pomembno prispevajo k varovanju okolja: od letos z brezogljičnim prevozom potnikov in tovora z vsemi električnimi vlaki

seo net
Zanimivosti

Kako se dela SEO optimizacija - Vodnik za boljšo vidnost

_Reporter.
Zanimivosti

Kandidatka z udbovskim dosjejem: zaradi sodelovanja s Službo državne varnosti lahko Marti Kos propade komisarska kandidatura

boj_1
Rimljani

Boj velikanov za oblast