Tragičen konec tedna

V tornadih in neurjih v ZDA življenje izgubilo 15 oseb

U.C./STA
27. 5. 2024, 10.15
Posodobljeno: 27. 5. 2024, 10.16
Deli članek:

Osrednji del in jug ZDA so minuli konec tedna prizadeli tornadi in neurja, ki so zahtevali najmanj 15 življenj, povzročili pa so tudi obsežno gmotno škodo. Reševalci in policija v ruševinah iščejo morebitne žrtve, doslej pa so oskrbeli več deset poškodovanih, poročajo tuje tiskovne agencije.

Matthew Cappucci, X
Nevarni tornado v Texasu.

Na severu ameriške zvezne države Teksas je po poročanju britanskega BBC v neurjih in tornadih umrlo sedem ljudi, v Arkansasu pet, v Oklahomi dva, v Kentuckyju pa en človek.

Več delov ZDA so v noči na soboto prizadeli tornadi, ponekod pa je padala toča v velikosti teniške žogice. V Oklahomi je bil eden od tornadov po prvih ocenah tretje stopnje na petstopenjski lestvici. Tornadi te klasifikacije lahko dosežejo hitrost do 265 kilometrov na uro.

Po podatkih ameriške televizijske mreže CNN je bilo v nedeljo zvečer brez elektrike skoraj 500.000 ljudi v devetih ameriških zveznih državah. V več regijah so razglasili izredne razmere.

V okrožju Cooke v bližini Dallasa je močan veter uničil servisno območje avtoceste in opustošil območje s prikolicami, zaradi česar je po navedbah tamkajšnjega šerifa umrlo sedem ljudi, med njimi štirje otroci. V Teksasu je bilo v neurjih uničenih na stotine hiš, je povedal guverner zvezne države Greg Abbott. Dejal je še, da je več kot tretjina okrožij v tej zvezni državi razglasila stanje naravne nesreče.

Strokovnjaki vse večje število naravnih nesreč v ZDA, kot so neurja, poplave in gozdni požari, pripisujejo posledicam podnebnih sprememb. Po podatkih ameriške nacionalne meteorološke službe se je v zadnjih letih povečala tudi pogostost tornadov. Letos sojih našteli že 800.Zanimivosti

krava bipa
Zgolj pasla zijala

Po trgovskem centru na Krku se je sprehajala krava

aleksander veliki_1
Visoka pričakovanja

Kako je Aleksander postal Veliki

trump-sneakers
Tržna priložnost

Podjetje v Trumpovi lasti prodaja superge na katerih je podoba okrvavljenega obraza Donalda Trumpa po streljanju na shodu

prototip, vesoljska-obleka, nasa
Inovacija

Iz urina v okusno vodo v petih minutah

ulla, ulla-serumi, serumi, zdravje, poletje
Zanimivosti

10 poletnih nasvetov za zdravo in sijočo kožo

huawei, huawei-pura-70-ultra, pura-70
Športni fotograf Luka Vovk o Huawei Pura 70 Ultra

Osupljiva moč Huawei Pura 70 Ultra skozi oči fotografa Luka Vovka