Nesprejemljivo

ZDA, Izrael in Hamas se strinjajo

G.G./STA
20. 5. 2024, 21.34
Posodobljeno: 20. 5. 2024, 21.39
Deli članek:

Zahtevo glavnega tožilca Mednarodnega kazenskega sodišča (ICC) Karima Khana za izdajo naloga za prijetje izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja, obrambnega ministra Joava Galanta in treh voditeljev Hamasa je za vse tri nesprejemljiva.

Profimedia
Joe Biden in Benjamin Netanjahu septembra lani v New Yorku.

Vložitev zahteve za izdajo nalogov za aretacijo voditeljev Hamasa in Izraela je povezana z njihovimi dejanji v sedem mesecev trajajoči vojni v Gazi. Po navedbah Khana sodišče meni, da so izraelski premier Benjamin Netanjahu, izraelski obrambni minister Joav Galant ter na drugi strani voditelji Hamasa Jahja Sinvar, Mohamed Deif in Ismail Hanija odgovorni za vojne zločine in zločine proti človeštvu na območju Gaze in Izraela.

"Generalni tožilec v isti sapi omenja predsednika vlade in obrambnega ministra Izraela z ogabnimi nacističnimi pošastmi Hamasa. To je zgodovinska sramota, ki si jo bomo zapomnili za vedno," je izjavil izraelski zunanji minister Izrael Kac. Netanjahu je v odzivu dejal, da "z ogorčenjem zavrača primerjavo haaškega tožilca med demokratičnim Izraelom in množičnimi morilci Hamasa" in dodal vprašanje, kako da si drzne "primerjati Hamasove pošasti z izraelskimi vojaki, najbolj moralno vojsko na svetu."

Ameriški predsednik Joe Biden je zahtevo tožilca Khana označil za nezaslišano. "Naj bom jasen: Ne glede na to, kaj namiguje ta tožilec, med Izraelom in Hamasom ni nobene enakovrednosti - nobene," je sporočil Biden. Ob tem je ponovil, da bodo ZDA Izraelu vedno stale ob strani. Biden ni komentiral zahteve za izdajo sodnega naloga za voditelje palestinskega gibanja Hamas.

Ne ZDA in ne Izrael nista članici ICC in ne priznavata njegove pristojnosti za domnevne zločine svojih državljanov. ZDA ICC podpirajo, ko gre za pregon oseb iz držav, s katerimi nimajo prijateljskih odnosov.

Tanja Fajon pozdravila odločitev

Slovenska zunanja ministrica Tanja Fajon je pozdravila odločitev tožilca ICC. "To je pomemben signal mednarodni skupnosti in opomin, da bo vsakega storilca doletela sankcija," je zapisala na omrežju X. Podobno je pred tem sporočilo tudi zunanje ministrstvo, ki je pozdravilo napredek pri preiskavi razmer v Palestini. "Vojne zločine in zločine proti človeštvu, storjene v Izraelu in Palestini od 7. oktobra lani, je treba preganjati neodvisno in nepristransko, ne glede na storilce," je izpostavilo ministrstvo. Ob tem je poudarilo, da Slovenija odločno podpira delo ICC in dodalo, da je odgovornost ključnega pomena za preprečevanje grozodejstev in zagotavljanje miru.

Na zahtevo tožilca ICC se je odzvala tudi belgijska zunanja ministrica Hadja Lahbib, ki je poudarila, da je treba zločine, storjene v Gazi, preganjati na najvišji ravni.

Estrada

nina-osenar, maja-oderlap, iskreno-z-majo
Nina Osenar Kontrec

Priljubljena voditeljica bo spet vodila televizijski šov

bojan mori
Bojan Mori

Prehitro se je poslovil vrhunski koroški tonski mojster

Princ George
Slavlje na dvoru

Foto: Princ George praznuje 11. rojstni dan s svežo fotografijo, ki jo je posnela Kate

IMG_7787
Epska odisejada

Začela se je Ekspedicija Triglav: Laško osvaja Pariz!

jennifer-lopez
Na temo Bridgerton

Foto: Jennifer Lopez praznovala svoj 55. rojstni dan brez Bena Afflecka

Raper Challe Salle
Dopust

Foto: Raper Challe Salle po incidentu z Zlatkom uživa v Turčiji

Zanimivosti

20240722_094306
Zanimivosti

Razkošje slovenskih milijonarjev na 920 kvadratih: razkrivamo vsebino gradbenega dovoljenja za luksuzno vilo dveh razvpitih dobaviteljev javnega zdravstva

profimedia-0866027426
Odštevanje do Olimpijade

Kdaj in zakaj so nastale znamenite Michelinove zvezdice?

nakup sončne kreme, sončna krema
Naj bo prijetno, varno in zabavno poletje

Odpravimo dvome o sredstvih, ki nas ščitijo pred soncem

dnevna soba
Vintage in retro

Vračamo se k naravnim materialom in zemeljskim barvam

presnovni sindrom
Skupina dejavnikov

Nabiranje maščobe okoli trebuha lahko nakazuje na presnovni sindrom

MEHANIK, AVTOMEHANIK, KLIMA, POLNJENJE
Čiščenje in polnjenje

Zakaj iz vaše avtoklime neprijetno smrdi in kaj storiti?