Angela Merkel

Nemška »Mutti« naznanila, da bo postregla s 700-stranskim špehom spominov

S.R.
13. 5. 2024, 17.36
Posodobljeno: 13. 5. 2024, 17.36
Deli članek:

Nekdanja nemška kanclerka Angela Merkel oziroma »Mutti,« kot jo ljubkovalno kličejo Nemci, bo konec novembra izdala spomine na svoje življenje.

Profimedia
Angela Merkel je na položaju nemške kanclerke vztrajala 16 let.

Merklova se v zadnjih skoraj treh letih, odkar se je poslovila od kanclerskega položaja in upokojila, le redko pojavi v javnosti, še redkeje komentira trenutno geopolitično dogajanje. Spretno se izogiba tudi vseh dogodkov njenih političnih zaveznikov iz Krščansko demokratske unije (CDU), ki jo je vodila do leta 2018. Tistega leta se je umaknila s čela CDU, leta 2021 pa je nato naznanila še, da se ne bo potegovala še za pet kanclerski mandat. Revija Forbes jo je kar deset let zapored razglasila za »najmočnejšo žensko na svetu,« bila je tudi prva in doslej edina ženska, ki je v Nemčiji zasedla kanclerski položaj.

Rodila se je sicer v Hamburgu v takratni Zahodni Nemčiji, a se je z družino še kot dojenček preselila v Perleberg v takratni Vzhodni Nemčiji. Šola ji je šla dobro od rok, leta 1986 je namreč doktorirala iz kvantne kemije in je sprva delovala kot raziskovalka. Leta 1989 se je iz akademskih vod podala v politiko, po ponovni združitvi Nemčije leta 1990 pa je bila v zvezni deželi Mecklenburg – Predpomorjanska izvoljena v Bundestag, kjer je hitro postala varovanka nemškega kanclerja Helmuta Kohla. Na položaj kanclerke, ki ga je nato obdržala celih 16 let, se je zavihtela leta 2005. V svoji vladavini si je prislužila spoštovanje voditeljev širom sveta, a je v zadnjih letih, ko se je politično upokojila, zaradi dogajanja v Ukrajini zoper njo uperjenih tudi nekaj kritik, v prvi vrsti povezanih z njeno politiko do Rusije in Vladimirja Putina. Nemce skeli predvsem dejstvo, da so na energetskem področju postali v celoti odvisni od ruskega plina, tako se je Nemčija po ruski invaziji na Ukrajino, ko je Evropa prerezala rusko popkovino, znašla še v posebej težavnem položaju.

Nemška javna radiotelevizija Deutsche Welle poroča, da bo železna kanclerka pri založniški hiši Kiepenheuer & Witsch 26. novembra izdala spomine, kar 700 strani težko knjigo z naslovom »Svoboda. Spomini 1954 — 2021.« Kot so navedli v založniški hiši, bo izšla v več kot 30 državah, v knjigi pa se Merklova spominja »svojega življenja v obeh nemških državah – 35 letih v Vzhodni Nemčiji in 35 letih v ponovno združeni Nemčiji.« Pod knjigo se bo kot soavtorica podpisala politična svetovalka in njena dolgoletna sodelavka Beate Baumann.

»Kaj mi pomeni svoboda? To vprašanje me zaposluje že vso življenje,« je Merkolva dejala v današnji izjavi za javnost, ki je sledila naznanilu izida spominov. Svoboda po njenih besedah pomeni »nenehno učenje, da se ti nikoli ni treba ustaviti, temveč da ti je omogočeno, da greš še naprej, tudi ko zapustiš politiko.« S tem je bržkone izstrelila puščico v smeri vseh svetovnih avtokratov in diktatorjev, ki jih ob sestopu s prestola pogosto čaka težka usoda.

Estrada

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

anna-sorokin
Zloglasna lažna dedinja

Foto: Obsojena prevarantka Anna Sorokin med nastopom v priljubljenem šovu s sledilno napravo na nogi

robert petan_foto jernej kokol (2)
Po poroki

Robert Petan razkril podrobnosti medenih tednov in nove sezone satirične oddaje

Sophia Loren
Italijanska igralka

Filmska diva Sophia Loren na pragu okroglega jubileja

PR_danielpopovic
Aktual

VIP večerja z Danielom Popovićem v Hotelu Dolenj'c

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste