"Pred natanko petimi leti je bila naša restavracija uvrščena v Michelinov vodnik in nagrajena z Michelinovo zvezdico, ki smo jo ponosno nosili. Obdobje je bilo zahtevno in vznemirljivo, utrdilo je naš status med največjimi in terjalo veliko kreativne energije, ki je potrebna za ohranjanje statusa v družbi najboljših," je pojasnil lastnik Christian Nikolac.
"A v vsem tem procesu se je naš začetni koncept izgubil, in imeti status restavracije z zvezdico je postalo svojevrstno breme. Oktobra lani sem se tako odločil restavracijo zapreti in opustiti obremenjenost z nagradami in priznanji. Moja hči Kelli Nikolac, mlada kuharska sila družine, je izrazila željo po vodenju hotela in restavracije – vendar po svojih, neobremenjenih zamislih. Ustvariti želi svojo zgodbo, in vrniti znani občutek gostoljubja, kot je bil prvotno zamišljen," še dodaja.
Izgubili smo pomemben del gostov
Nikolac povdarja, da nima nič proti Michelinovim zvezdicam in da bi z veseljem ostali v Michelinovem vodniku. Zvezdice pa ne želijo več, saj je v njihovem primeru prinesla več težav, kot koristi.
"Enostavno povedano, izgubili smo goste, ki si želijo domačnosti. Investicije v restavracijo s konceptom kuhinje, kot smo jo imeli pod Michelinom, so previsoke in nerentabilne. Želim si, da bi spet postali restavracija, kjer se bodo gostje dobro počutili – brez formalnih oblačil, v sproščeni družbi otrok in svojih ljubljenčkov... ter da bi, konec koncev, lahko jedli tudi jedi po naročilu in ne samo tistega, kar si zamislijo kuharji v obliki degustacijskih menijev. Zraven pa bi spet lahko naročili steklenico cenejšega hišnega vina, in se sprostili v krogu svojih najbljižnih."
Vse več restavracij in kuharjev vrača zvezdico
Kvarnerski primer še zdaleč ni edini primer restavracije, ki je vrnila zvezdico. V zadnjih letih se za to potezo odloča vse več kuharskih mojstrov. Nekateri svetovno najbolj znani, ki so s svojo odločitvijo razburkali medije, so Marco Pierre White, ki je leta 1994 postal najmlajši kuhar s tremi zvezdicami in pet let kasneje postal tudi prvi, ki jih je vrnil Michelinu, Sebastian Bras, ki jih je vrnil po 10 letih vodenja Le Suquet, pa tudi Frederick Dhooge, Olivier Douet, Karen Keynaert, in drugi.