Aretirali nemškega državljana

Je Putin v roke dobil aduta, da bo lahko v domovino vrnil morilca Krasikova?

S.R.
14. 2. 2024, 11.42
Posodobljeno: 21. 3. 2024, 06.57
Deli članek:

Ruske oblasti so na letališču v Sankt Petersburgu aretirale nemškega državljana, ki je v Rusijo prispel z gumijastimi bonboni, ki vsebujejo konopljo.

Profimedia
Vladimir Putin

38-letni nemški državljan je v Sankt Petersburg priletel iz Istanbula, a ga je po pristanku ustavila carinska služba. Pozorni uradniki so namreč med pregledom njegove prtljage izbrskali paketek bonbonov znamke Fink Green Goldbears, ki ga je krasila slika lista konoplje. V paketku se je nahajalo šest gumijastih bonbonov, ki so po navedbah carinskih uradnikov močno smrdeli. Analiza je razkrila, da vsebujejo tetrahidrokanabinol, torej THC oziroma kanabinoid, ki je v Rusiji prepovedan.

Kot so pojasnili v carinski službi, je potnik gumijaste bonbone po lastnih besedah konec lanskega leta kupil v posebni trgovini v domovini. Ker je veliko na poti, jih na dolgih letih uporablja za boljši spanec, jim je še povedal med zaslišanjem. Carinska služba je obenem objavila fotografijo nemškega potnega lista in zasežene bonbone, nemškega državljana pa so pridržali. Osumljen je storitve kaznivega dejanja tihotapljenja drog, zaradi česar mu grozi do sedem let zaporne kazni.

Pogajanja za Krasikova

Kaj ima s tem ruski predsednik Vladimir Putin? Prejel je novega asa v rokavu, pogajalskega aduta, s katerim bo morda lahko v domovino končno vrnil ruskega morilca, za katerega se sicer pogaja z Američani. Spomnimo, Putin si je konec leta 2022 za ameriško košarkarico Brittney Griner, ki so jo na letališču v ruskem Himkiju aretirali zaradi posedovanja hašiševega olja oziroma tihotapljenja droge ter jo strpali v pripor, uspel izpogajati veliko ribo. Grinerjevo so izmenjali za nikogar drugega kot ruskega trgovca z orožjem Viktorja Buta, znanega tudi kot »trgovec s smrtjo,« ki je bil do takrat zaprt v ameriškem zaporu.

Znano je, da si Putin prizadeva za vrnitev še enega razvpitega ruskega državljana, in sicer obsojenega morilca in operativca ruske FSB Vadima Krasikova, ki pa ždi v nemškem zaporu. Krasikov je leta 2019 v berlinskem parku umoril Gruzijca čečenskega porekla Zelimhana Hangošvilija. Da si želi njegove vrnitve, je Putin namignil tudi v nedavnem razvpitem intervjuju z nekdanjim zvezdniškim voditeljem ameriške televizije Fox News Tuckerjem Carlsonom, ko ga je ta povprašal po usodi še enega priprtega ameriškega državljana v Rusiji, in sicer novinarja Evana Gershkovicha, ki je osumljen vohunjenja za ameriško vlado. Putin je v intervjuju dejal, da nima smisla, da bi Gershkovicha držali v ruskem zaporu, in da z Američani že potekajo pogajanja. O tem, da želi Rusija Gershkovicha izmenjati za Krasikova, se šušlja že od lanskega maja, ko so ameriškega novinarja aretirali. Izmenjava bi bila sicer najmanj nenavadna, saj bi morala v kaj takega privoliti Nemčija, kjer je Krasikov zaprt in kje je tudi storil svoj zločin. Z aretacijo 38-letnega Nemca se zdaj odpirajo nove možnosti, saj je Putin v roke prejel dodaten vzvod za pogajanja.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov