Precedenčni primer

New York Times toži podjetje OpenAI in Microsoft

M.G.
28. 12. 2023, 14.15
Posodobljeno: 28. 12. 2023, 14.26
Deli članek:

Ker so pri podjetju OpenAI (lastnik Microsoft) za potrebe učenja modela umetne inteligence ChatGPT uporabili na milijone člankov časnika New York Times, jih medijska hiša sedaj toži za neupravičeno uporabo njihovih člankov, a problem je večji kot se zdi.

Profimedia
Razplet tožbe New York Timesa proti OpenAI-ji zna dodobra pretresti novičarsko industrijo po vsem svetu.

Medijski velikan New York Times (NYT) je na sodišču v Manhattnu v New Yorku vložil tožbo, ki bi lahko postala precedenčni primer o tem, kako se bodo postavile smernice o dopustni in nedopustni rabi avtorsko zaščitenih vsebin za trening in uporabo umetne inteligence.

NYT je prva večja ameriška organizacija, ki je tožila podjetje OpenAI, ki je v lasti Microsofta, glede avtorskih pravic, povezanih z njihovimi pisnimi deli. Tožba trdi, da je bilo na milijone člankov, ki jih je objavil časnik, uporabljenih za usposabljanje avtomatiziranih klepatalnih robotov (predvsem gre tu za ChatGPT), ki zdaj konkurirajo njihovim novicam kot vir zanesljivih informacij.

Tožba sicer ne opredeluje natančne višine zahtevane odškodnine, vendar pravi, da bi morali obtoženci biti odgovorni za "miljarde dolarjev zakonske in dejanske škode, povezane z nezakonitim kopiranjem in uporabe edinstvenega gradiva "The Timesa". Prav tako poziva podjetje, naj uniči vse modele klepetalnih robotov in podatke o usposabljanju, ki so uporabili avtorsko zaščiteno gradivo iz The Times.

Avtorji modelov umetne inteligence se branijo, da se tudi ljudje učijo iz obstoječih izdelkov in da v njihovih klepetalnih robotih nikjer ni avtorsko zaščitenih vsebin, lastniki avtorskih pravic pa kričijo, da gre za veliko zlorabo njihovega trdega dela.

Medijska hiša v tožbi dodaja, da so se že aprila obnili na Microsoft in OpenAI in izrazili zaskrbljenost glede uporabe svoje intelektualne lastnine. Ponudili so jim, da bi našli skupni jezik v obliki komercialnega dogovora in sodelovanja, vendar pogovori niso prinesli kakšnih rešitev.

Tiskovna predstavnica OpenAI Lindsey Held, je v izjavi dejala, da je podjetje v pogovorih za The Times "konstruktivno napredovalo" in da je "presenečeno in razočarano" nad tožbo. "Spoštujemo pravice ustvarjalcev in lastnikov vsebin in smo predani sodelovanju z njimi, da zagotovimo, da imajo koristi od umetne inteligence," je dejala Heldova. "Upamo, da bomo našli obojestransko koristen način sodelovanja, kot to počnemo s številnimi drugimi založniki."

Ne glede na izid tožbe na tem sodišču pa bo primer svojo pot končal na vrhovnem sodišču, tožba pa bi lahko postala precedenčni primer, kako se bodo postavile smernice za tovrstna dejanja v prihodnosti in postavila pravne obrise generativne tehnologije umetne inteligence. Z drugimi besedami, zakonsko se bo določilo, kako smejo modeli umetne inteligence uporabljati velike nize podatkov, ki jih pridobijo iz drugih (avtorsko zaščitenih) virov in novic. Razplet pa bi lahko imel za posledico tudi veliko revolucijo znotraj novičarske industrije, ki bi tako v kratkem času bila postavljena že pred drugo (prehod iz tiskanih v elektronske oblike) hudo preizkušnjo.

Estrada

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste