Kaj je znanega?

V Gazi predvidoma približno 200 talcev, ki za Izrael niso prioriteta

S.R.
20. 10. 2023, 08.42
Posodobljeno: 20. 10. 2023, 08.42
Deli članek:

Med talci, ki so jih pripadniki Hamasa odvlekli v Gazo, so številni tuji državljani, pri čemer imajo mnogi med njimi tudi izraelsko državljanstvo. Ob morebitni kopenski ofenzivi bo njihovo reševanje izjemno zapleteno.

Profimedia
Natančno število oseb, ki so pristali v krempljih Hamasa, ni znano.

»Vložili bomo vse napore, da naše talce pripeljemo nazaj žive,« a je »prva in zadnja prioriteta« uničenje Hamasa, je včeraj v intervjuju za ABC News poudaril izraelski minister za gospodarstvo Nir Barkat, ki je razkril še, da ima izraelska vojska »zeleno luč« za vdor v Gazo. Da je izraelska kopenska ofenziva vse bližje, je nakazal tudi izraelski obrambni minister Joav Galant. Slednji je včeraj na meji z Gazo obiskal izraelske vojake, ki jih je pozval, naj se pripravijo, in jim položil na dušo še, da bodo Gazo »kmalu videli od znotraj.«

Pripadniki skrajnega palestinskega gibanja Hamas naj bi v svojem krvavem pohodu 7. oktobra, med katerim naj bi umorili približno 1400 ljudi, zajeli najmanj 200 talcev. Od takrat so že nakazali, da bi bili pripravljeni talce izpustiti v zameno za približno 6000 Palestincev, ki sedijo v izraelskih zaporih. Izrael na drugi strani trdi, da se blokada Gaze ne bo končala, dokler Hamas ne izpusti talcev. Kot poroča tiskovna agencija Reuters, so se izraelske oblasti že leta 2011 znašle pod plazom kritik dela prebivalstva, ker so v zameno za zgolj enega izraelskega vojaka izpustile 1027 palestinskih zapornikov.

Profimedia
V Tel Avivu so se včeraj pred sedežem izraelske vojske zbrali svojci in prijatelji pogrešanih oseb, za katere se domneva, da so v ujetništvu Hamasa.

Kaj je znanega o talcih?

Po navedbah izraelske javne radiotelevizije Kan se ocenjuje, da je med približno 200 talci tudi 30 mladoletnikov in otrok ter 20 oseb, starejših od 60 let. Takšni naj bi bili podatki izraelske vojske. Iz Hamasa so denimo sporočili, da so zajeli med 200 in 250 talcev, pri čemer naj bi jih 20 že umrlo med izraelskim raketiranjem Gaze. Ob morebitni kopenski ofenzivi bi bilo reševanje talcev izjemno zapleteno, saj se po ocenah strokovnjakov številni bržkone nahajajo v rovih pod Gazo, pri čemer ni znano, ali so se ameriške in izraelske obveščevalne službe uspele dokopati do kakšnih natančnejših podatkih o njihovi lokaciji.

Sicer pa gre za državljane različnih držav, od katerih imajo številni tudi izraelsko državljanstvo. Po torkovih navedbah ameriškega svetovalca za nacionalno varnost Jaka Sullivana je pogrešanih 20 ali več ameriških državljanov, vendar zaenkrat ni znano, koliko od teh jih je pristalo v ujetništvu. Ameriški senator Jim Risch je denimo prav tako v torek dejal, da je med talci deset Američanov. Po zadnjih informacijah tajskih oblasti je med talci tudi 17 tajskih državljanov. V ujetništvu naj bi bilo tudi osem nemških in 16 argentinskih državljanov, medtem ko je še vedno pogrešanih tudi sedem britanskih državljanov. Pogrešanih je tudi sedem francoskih državljanov, a francoske oblasti podatkov, koliko njihovih državljanov bi lahko bilo med talci, zaenkrat še niso objavile. Kot so sporočile nizozemske oblasti, je med talkami tudi 18-letna nizozemska državljanka Ofir Engel. Portugalske oblasti poročajo, da bi lahko bili med talci štirje portugalski državljani z dvojnim državljanstvom. Ti so namreč še vedno pogrešani. Tudi italijanske oblasti domnevajo, da sta se dva italijanska državljana z izraelskimi potnimi listinami, ki sta še vedno pogrešana, znašla med talci. Pogrešana sta tudi španski državljan in njegova soproga iz Čila, ki ima hkrati izraelsko državljanstvo. Kot sicer poroča Reuters, so iz oboroženega krila Hamasa 16. oktobra sporočili, da so vsi ugrabljeni, ki niso Izraelci, pri njih »gostje« in jih bodo izpustili, ko bodo »okoliščine na terenu to dopuščale.« V ozadju sicer potekajo intenzivna pogajanja za njihovo izpustitev, v katerih kot mediator med drugim sodelujejo katarske in turške oblasti.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste