Izrael

Število umrlih naraslo na 500, evropske države že evakuirajo svoje državljane

S.Š./STA
9. 10. 2023, 11.16
Posodobljeno: 9. 10. 2023, 11.17
Deli članek:

Izrael je čez noč obstreljeval območje Gaze, zračne sile pa so sporočile, da so samo v zadnjih 20 urah zabeležile več kot 800 napadov.

Profimedia
Vse več evropskih držav pripravlja evakuacijo na območju Izraela.

Ministrstvo za zdravje Gaze je objavilo najnovejše podatke o žrtvah izraelskih napadov na območju Gaze. Kot so navedli, je bilo doslej ubitih 493 Palestincev, 2751 pa je bilo ranjenih. Število smrtnih žrtev medtem še narašča. 

Vse več držav se zato odloča za evakuacijo državljanov iz Izraela, številne letalske družbe pa so ob izbruhu nasilja v Izraelu odpovedale lete v Tel Aviv. Med drugim so se za to odločili pri Air France, Lufthansi, Austrian Airlines, Swiss Airu, American Airlines, Emirates, Ryanairu in Wizzairu.

Evakuirali 120 poljskih državljanov

Zaradi spopadov med Izraelci in Palestinci, ki so izbruhnili po napadu Hamasa minuli konec, več evropskih držav evakuira svoje državljane iz Izraela. Na Poljskem so tako danes že pristala tri letala, svoje državljane evakuirajo tudi Madžarska, Romunija, Srbija in Italija, poročajo tuje tiskovne agencije.

Poljski obrambni minister Mariusz Blaszczak je danes na družbenem omrežju X, nekdanjem Twitterju sporočil, da so v Varšavi danes pristala tri letala z evakuiranimi. Vladno letalo je Poljake iz Izraela pripeljalo zgodaj davi, kasneje pa so Poljake pripeljali še z dvema vojaškima transportnima letaloma.

Po poročanju poljske tiskovne agencije PAP je bilo na vladnem letalu 120 poljskih državljanov, med njimi skupina učencev glasbene šole. Minister Blaszczak je navedel, da so še 120 ljudi prepeljali v domovino z vojaškima letaloma. Vladno letalo naj bi bilo že na poti v Izrael, od koder naj bi prepeljali še več poljskih državljanov.

Domov se vračajo tudi Madžari, Romuni in Italijani

Madžarski zunanji minister Peter Szijjarto je sporočil, da je Madžarska iz Izraela evakuirala 215 ljudi. Kot je zapisal na družbenem omrežju Facebook, sta letali madžarske vojske na letališču v Budimpešti pristali davi.

Romunija je doslej evakuirala 245 svojih državljanov, med njimi tudi dve skupini romarjev. Kot je danes še sporočilo romunsko zunanje ministrstvo, so v Izrael poslali tudi skupino, ki naj bi poskrbela za vse Romune, ki bi želeli zapustiti Izrael.

V domovino se z letali izraelske družbe El Al po navedbah italijanskega zunanjega ministra Antonia Tajanija danes vračajo tudi italijanski državljani, poroča tiskovna agencija Ansa.

Ranjen srbski državljan

Izrael postopoma zapuščajo tudi srbski državljani. En srbski državljan je bil v spopadih v Izraelu lažje ranjen. Častni konzul Srbije v Izraelu Aleksandar Nikolić je po poročanju srbskega spletnega portala N1 dejal, da je v nedeljo zvečer iz Izraela proti Beogradu poletelo posebno letalo srbske vlade, za danes in v torek sta predvidena še dva leta srbskega letalskega prevoznika Air Serbia.

Evakuacijo pripravljajo Avstrija, Črna gora in Hrvaška

Izrael želi zapustiti tudi okoli sto Avstrijcev, je za avstrijski radio Ö1 dejal zunanji minister Alexander Schallenberg. V tej državi po njegovih besedah živi okoli 8000 Avstrijcev, tam se nahaja tudi okoli 200 avstrijskih turistov, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. Schallenberg je pojasnil še, da nekatere letalske družbe še letijo iz Izraela in da so odprti tudi mejni prehodi z Jordanijo.

Evakuacijo svojih državljanov iz Izraela pripravlja tudi Črna gora, je v nedeljo zvečer na omrežju X sporočil črnogorski premier Dritan Abazović. Po njegovih besedah se je konzulatu Črne gore v Tel Avivu javilo 35 črnogorskih državljanov, med njimi se jih 19 želi vrniti v domovino.

Tudi hrvaško zunanje ministrstvo se z izraelsko stranjo usklajuje glede evakuacije svojih državljanov iz Izraela. Kot je ministrstvo zapisalo na svoji spletni strani, je po doslej zbranih podatkih v Izraelu okoli 180 hrvaških državljanov.

Estrada

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste