Odziv Kremlja

Na Kosovu mirno, a napeto, blokiranih je več cest

S.R.
25. 9. 2023, 07.26
Posodobljeno: 25. 9. 2023, 12.24
Deli članek:

Včerajšnje obleganje pravoslavnega samostana na Kosovu se je končalo z najmanj tremi smrtnimi žrtvami. Ob ubitem kosovskem policistu je tako nedeljska drama na severu Kosova terjala najmanj štiri življenja. Razmere na severu Kosova so bile danes zjutraj razmeroma mirne.

Profimedia
Drama na severu Kosova.

Na severu Kosova, kjer živi večinoma srbsko prebivalstvo, se je nova iskrica vnela v zgodnjih jutranjih urah v nedeljo, ko so oboroženi in zamaskirani moški napadli patruljo kosovske policije. Kot so pojasnili kosovski policisti, sta policista na območju Leposavića, najsevernejše občine v okrožju Mitrovica na Kosovu, opazila, da so neznanci blokirali lokalno cesto. Na tamkajšnjem mostu naj bi se nahajali dve tovorni vozili brez registrskih oznak. Ko so se tovornim vozilom približala patruljna vozila, so nanje začeli streljati z več položajev, pri čemer naj bi uporabili tudi granate. V napadu je bil ubit en kosovski policist, še enega pa so napadalci ranili. Kosovska predsednica Vjosa Osmani je medtem za danes razglasila dan žalovanja. Kot so pojasnile kosovske oblasti, so bile danes zjutraj razmere na severu Kosova mirne. Stanje sicer ostaja napeto, po poročanju portala Kosovo Online pa so ceste v Banjsko na meji s Srbijo pa so še vedno blokirane.

Profimedia
Slovo od ubitega kosovskega policista.

Kosovske oblasti so za napad nemudoma obtožile »srbske kriminalne skupine.« Napadalci so nato z oklepnim vozilom zbežali do samostana v Banjski, kjer so jih obkolile kosovske sile. Celotna drama se je zaključila v večernih urah, ko so oblast nad območjem prevzeli kosovski organi pregona. »Območje je pod nadzorom. To nam je uspelo po več zaporednih bitkah,« je včeraj potrdil kosovski notranji minister Xhelal Svecla. Kosovska policija je v spopadu na območju samostana ubila najmanj tri napadalce. Teh naj bi bilo po navedbah kosovskega premierja Albina Kurtija najmanj 30. Kot so ponoči pojasnili v Srbski pravoslavni cerkvi, naj bi napadalci v večernih urah samostan zapustili. Ni sicer znano, kam so pobegnili. Kosovski organi pregona so po poročanju portala Klix.ba v včerajšnji akciji aretirali šest oseb, ki so po navedbah kosovskega specializiranega državnega tožilstva osumljeni več kaznivih dejanj, vključno s kaznivim dejanjem terorizma.

Med šestimi aretiranimi naj bi bila dva od napadalcev. Preostale štiri aretirane osebe so aretirali, ker naj bi imele v posesti radijsko in telekomunikacijsko opremo ter večje količine orožja. Informacije o celotni zadevi so skope, po poročanju medijske organizacije Radio Svobodna Evropa pa še vedno ni jasno, kako in kam so preostali domnevni napadalci pobegnili.

Profimedia
Drama na severu Kosova.

Znova napeto

Kakšen bo epilog tega dogajanja, bo znano šele v naslednjih dnevih, saj se bodo zagotovo znova vnele strasti in etnične napetosti med večinsko srbskim prebivalstvom na severu države in etničnimi Albanci, ki predstavljajo večino od 1,8 milijonskega prebivalstva na Kosovu. Napetosti so v zadnjih nekaj mesecih tudi s pomočjo pogajanj med obema stranema uspeli držati pod nadzorom, a je na tem kriznem območju dovolj iskrica, da se zaneti nov požar. Mednarodna skupnost je napad na kosovske policiste nemudoma obsodila.

Včeraj se je na dogajanje odzval tudi srbski predsednik Aleksandar Vučić. Dejal je, da je bil umor policista nesprejemljiv, in dodal, da za to dejanje ni opravičila. Poudaril je, da ta incident nikakor ni povezan niti s srbsko vojsko niti policijo. Je pa po poročanju STA izpostavil, da se je zgodilo točno to, na kar je sam že dolgo opozarjal, in sicer, da so se Srbi vznemirili zaradi »terorja« kosovskega premierja Kurtija. Kot je dejal, je Kurti edini krivec za vse, kar se dogaja na Kosovu in Metohiji, »čeprav ima tudi pomoč od tistih v mednarodni skupnosti«. »Kurti je edini, ki želi spore in vojno, njegova želja je, da nas potegne v spore z zvezo Nato,« je navedel Vučić ter dodal, da bodo odločitve sprejemali previdno in podrobno ter jih predstavili v prihodnjih dneh. Mednarodno skupnost je pozval, naj se na Kosovu oblikuje združenje srbskih občin in zagotovi prisotnost policije. »To je edini način, da Srbi ne bodo več izgnani in da ne bo več sporov,« je dejal po poročanju STA. Vučić je po poročanju tiskovne agencije Reuters včeraj poudaril tudi, da »Srbija neodvisnosti Kosova nikoli ne bo priznala, lahko nas vse pobijete.«

Profimedia
Drama na severu Kosova.

Na strelski obračun na Kosovu so se danes odzvali tudi iz Kremlja, kjer so navedli, da »potencialno nevarno« dogajanje na Kosovu pozorno spremljajo. »Situacija je izjemno težka. V primeru Kosova opažamo tradicionalno pristransko vedenje do Srbov. Situacija je zelo, zelo napeta in potencialno nevarna, zelo pozorno je spremljamo,« je namreč danes dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov