Incident z migranti

Hrvati trepetajo, da bi Slovenija znova uvedla nadzor na meji

D.K.
19. 9. 2023, 18.32
Posodobljeno: 19. 9. 2023, 18.43
Deli članek:

Na Hrvaškem, kjer jih skrbi tudi odziv Slovenije, se težave z migranti nadaljujejo.

Profimedia
Fotografija je simbolična

Na železniški postaji v Plaškem se je v soboto ponovil incident z migranti, ki so nasilno poskušali vstopiti na vlak, ki je potoval iz Splita proti Zagrebu.

Okoli 50 migrantov vstopilo na vlak, posredovala je policija

Po do zdaj znanih podatkih naj bi približno 50 migrantov vstopilo na vlak in se obnašalo agresivno. Pri tem so na vhodu odrinili sprevodnika, ki pa ni utrpel poškodb. 

Na kraju dogodka je tokat posredovala tudi policija, ki je migrante pregnala iz vlaka. Vendar glede omenjenega incidenta ni podala uradne izjave, prav tako ni odgovorila na vprašanja tamkajšnjih novinarjev.

V zadnjih dneh je sicer to že drugi večji incident, v katerem so sodelovali migranti na železniški postaji v Plaškem. O dogodku, ki se je pripetil 9. septembra, ko je približno sto migrantov poskušalo vstopiti na vlak, ki je potoval proti Zagrebu, nekaj pa jih je na vlaku razgrajalo in se obnašalo agresivno, smo poročali tudi na strani Novice svet 24. 

Migranti stalnica na tem območju

Ob tem hrvaški mediji opozarjajo, da se na območju Plaškega in okolice že nekaj časa soočajo z velikim številom migrantov, ki običajno na tej postaji vstopajo na vlake in potujejo proti Ogulinu in Zagrebu. Po besedah lokalnih oblasti in prebivalcev na območju mesta ni bilo zabeleženih incidentov, večinoma pa migranti vsakodnevno potujejo z vlakom brez težav. 

V Sloveniji nezadovoljni, Hrvati v strahu

Ogromen pritisk migrantov, ki vstopajo v Slovenijo iz Hrvaške, je že sprožil nezadovoljstvo. Kot še piše Jutranji list, v Sloveniji odmevajo ostre kritike, da Hrvaška po vstopu v schengenski sistem slabo nadzira zunanjo mejo Evropske unije. Najbolj kritična situacija je na območju Brežic, kjer je letos v Slovenijo ilegalno poskušalo vstopiti več kot 30 tisoč migrantov. Ob tem je slovenski minister za notranje zadeve Marjan Šarec hrvaškemu ministru Božinoviću ponudil dodatno pomoč slovenske policije pri skupnem nadzoru meje. 

»Zaradi tako velikega povečanja ilegalnih migrantov na slovensko-hrvaški meji je obstajala možnost, da Slovenija suspendira schengenski sistem na meji s Hrvaško. Še posebej, ker je Avstrija to storila že pred šestimi leti na meji s Slovenijo zaradi veliko manjšega števila ilegalnih migrantov, ki vsako leto vstopijo iz Slovenije v Avstrijo. To bi bil velik udarec za našo državo, če bi manj kot leto dni po vstopu v schengensko območje Slovenija ponovno uvedla nadzor na mejnih prehodih,« je ob tem dejal hrvaški minister Davor Božinović.

Vendar Slovenska vlada po besedah državnega sekretarja na zunanjem ministrstvu Marka Štucina kljub povečanju nedovoljenih prehodov trenutno ne razmišlja o uvedbi nadzora na meji s Hrvaško, čeprav schengenski zakonik to omogoča. Želi si namreč, da bi Hrvaška, pa tudi druge države Zahodnega Balkana storile vse, kar lahko, za zajezitev migracij.

Estrada

darja gajsek
Uživa, ko poje skupaj s publiko

Vili Resnik: "Želim si dočakati sto let!"

ana-petrič
Naročen poizkus diskreditacije

Slovenka leta Ana Petrič žrtev tako imenovanega 'fishinga'

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Zanimivosti

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan