Ovadba

Do otroškega dodatka in štipendije v Novi Gorici prek poznanstva?

Alenka Tratnik
19. 9. 2023, 18.32
Deli članek:

»Ugotavljamo, da dotični CSD posluje po domače, mimo pravil, očitno v dobrobit znancev in prijateljev, pri tem pa si zatiska oči, da gre za nezakonito porabo denarja davkoplačevalcev,« odvetnica Veronika Zorn Pillilini niza razloge za kazensko ovadbo, ki jo je vložila zoper CSD Nova Gorica, direktorico, pomočnico in vpletene zaposlene. Postopek usmerja tožilstvo, na centru vse očitke zavračajo.

Alenka Tratnik
Odvetnica Novogoričana je vložila kazensko ovadbo zoper CSD, kjer naj bi uslužbenka znanki nezakonito dodelila otroške dodatke in štipendijo.

Pred kratkim je v javnosti odmeval primer nezakonitega dodeljevanja socialnih transferjev na CSD Maribor, a kot kaže, ne gre za osamljen primer. Uredništvo Primorskih novice je prejelo dopis Novogoričana, ki se je odločil spregovoriti o primeru, v katerega je vpletena novogoriška enota CSD Severna Primorska. »Gre za najmanj enoletno nezakonito dodelitev otroških dodatkov in državne štipendije na račun poznanstva z zaposleno na CSD. Upam si trditi, da je to še bolj škandalozen primer, saj je vpletena tudi direktorica, ki je bila seznanjena z nepravilnostmi pri dodeljevanju socialnih transferjev, a v nasprotju z mariborsko kolegico ni ukrepala,« je prepričan. Ostati želi neimenovan, njegovo ime pa hranijo v uredništvu Primorskih novic.

So sploh upravičeni do transferjev? Ne, trdi odvetnica

Kot je pojasnila njegova odvetnica Veronika Zorn Pillilini, je novogoriški CSD lani občanki, nekdanji zunajzakonski partnerici našega sogovornika, dodelil otroška dodatka in državno štipendijo v nasprotju z zakonom o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev: »Gre za dva otroška dodatka in eno državno štipendijo, v 12 mesecih za skupaj okrog 4300 evrov. Temu znesku je treba prišteti ugodnosti, ki so posledice odločbe o socialnih transferjih, tako da gre skupaj za več kot 5000 evrov.«

Kot je pojasnila, je po zakonu v primeru, ko se zakonca ali zunajzakonska partnerja razideta, do otroških dodatkov upravičen starš, kateremu je otrok dodeljen v vzgojo in varstvo, če sporazuma o varstvu in vzgoji otrok ni, pa starš, pri katerem ima otrok prijavljeno stalno prebivališče. »V tem primeru ob dodelitvi socialnih transferjev ni bil izpolnjen nobeden od pogojev. Sodišče še ni odločilo, vsa družina pa še živi v isti hiši. Hkrati je bil denar dodeljen družini z visokimi prihodki, zato do socialnih transferjev v nobenem primeru ne bi bili upravičeni,« je pojasnila.

CSD se ni odzval, sledila je kazenska ovadba

Novogoričan se je na sklepa pritožil, a so na CSD pritožbo zavrnili, češ da ni stranka v postopku. Zato se je pritožil na ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Odvetnica poudarja, da je center gotovo poznal vsa ključna dejstva, saj je stranka v nepravdnem postopku, ki poteka na novogoriškem okrožnem sodišču. »Direktorico centra in njeno namestnico smo z nezakonito dodelitvijo javnega denarja seznanili še v več elektronskih dopisih. Seznanili smo jo tudi z drugimi nepravilnostmi, ki jih je bila moja stranka deležna v postopku obravnavanja družine, kjer je šlo za očitno neenakopravno obravnavo,« je povedala Veronika Zorn Pillilini.

Ker odziva ni bilo, je Novogoričan zoper CSD Nova Gorica, direktorico, pomočnico in vpletene zaposlene vložil kazensko ovadbo zaradi suma zlorabe uradnega položaja ali pravic, nevestnega dela v službi, ponareditve ali uničenja uradne listine in oškodovanja javnih sredstev. Na Policijski upravi Nova Gorica so potrdili, da po prejeti prijavi zbirajo obvestila, predkazenski postopek usmerja pristojno državno tožilstvo.

Socialna inšpekcija je ugotovila nepravilnosti

Novogoričan je o domnevnih nepravilnostih obvestil tudi socialno inšpekcijo. Ta je po besedah odvetnice ugotovila nepravilnosti v postopku izdelave mnenja o koristi otrok, direktorici CSD naložila, da ga dopolni ter zagotovi, da se sodišču in staršema pojasnijo vsa dejstva za oba starša enako. O izplačilih pa se ni izrekala. Odvetnica je dejala: »Na CSD se gotovo zavedajo, da so ravnali nezakonito. To se je pokazalo letos, po vložitvi kazenskih ovadb. Potem ko so mojo stranko lani v postopku spregledali, so jo letos pred odločitvijo o podaljšanju dodelitve otroških dodatkov in državne štipendije pravilno pozvali, da posreduje podatke.«

In ne le to. Kot je za Primorske novice potrdila direktorica centra Patricija Može, so letos ustavili prejemanje socialnih transferjev, dokler o zadevi ne odloči ministrstvo. Na očitke o domnevnih nezakonitostih sicer odgovarja, da so postopki na centru praviloma ves čas pod nadzorom: »Bodisi zaradi delovnih programov nadzornih institucij bodisi zaradi prijav ali pritožb uporabnikov. V konkretnem primeru je postopek dodelitve socialnih transferjev na podlagi pritožbe v reševanju na pristojnem ministrstvu. Vse očitke ostro zavračamo. Verjamemo, da bo to ugotovljeno tudi v postopkih nadzorov, ki potekajo.«

Ministrstvo ugodilo pritožbi

Ministrstvo je obravnavalo pritožbo očeta in ugotovilo, da je center kršil pravila upravnega postopka in materialni zakon, je sporočila odvetnica Zorn Pillilinijeva. Na ministrstvu so povedali, da je bila pritožba na odločbo za otroški dodatek in državno štipendijo rešena ter jo bodo poslali PU Nova Gorica.

Na CSD so z njo seznanjeni. »Prejeli smo odločbi ministrstva, s katerima nam postopek vračajo v ponovno odločanje na način, da v ponovljenem postopku natančno preučimo dejansko stanje v zadevi na podlagi zaslišanja pritožnika in vlagateljice ter drugih zbranih dokazov in da se ugotovi, kdo vse so osebe, ki se upoštevajo pri ugotavljanju materialnega položaja. Pridobiti moramo relevantne podatke o dohodkih in premoženju vseh oseb, ki se upoštevajo, ter preveriti navedbe pritožnika o obstoju dodatnih dohodkov vlagateljice. Na podlagi novo ugotovljenega dejanskega stanja bomo kot organ prve stopnje izdali novi odločbi,« je povedala Patricija Može.

Estrada

darja gajsek
Uživa, ko poje skupaj s publiko

Vili Resnik: "Želim si dočakati sto let!"

ana-petrič
Naročen poizkus diskreditacije

Slovenka leta Ana Petrič žrtev tako imenovanega 'fishinga'

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Zanimivosti

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan