Kalvarija v Maroku

Do mrtvih pod ruševinami se prebijajo z golimi rokami

S.R.
11. 9. 2023, 08.42
Posodobljeno: 11. 9. 2023, 09.11
Deli članek:

V Maroku, ki ga je prizadel najhujši potres v zadnjih šestih desetletjih, se nadaljuje iskanje še vedno pogrešanih ljudi. Število smrtnih žrtev je včeraj že preseglo 2100.

Profimedia
Posledice potresa v Maroku.

Številni prebivalci Maroka, ki ga je v petek prizadel potres magnitude 6,8, so preživeli že tretjo noč na prostem. Medtem se reševalne službe še vedno prebijajo do nekaterih najbolj odročnih vasi v gorovju Atlas. Po včerajšnjih podatkih maroške vlade je umrlo že najmanj 2122 ljudi, še najmanj 2421 jih je poškodovanih. Ob številnih smrtnih žrtvah in veliki škodi na infrastrukturi je potres vidne posledice pustil tudi na kulturni dediščine. Po poročanju lokalnih medijev se je zrušila mošeja Tinmel, zgrajena v 12. stoletju. Poškodovani so tudi deli starega mestnega jedra Marakeša, ki je uvrščen na Unescov seznam svetovne kulturne dediščine. To je bil najbolj smrtonosen potres v Maroku po tistemu leta 1960, ko je po nekaterih ocenah umrlo najmanj 12.000 ljudi.

Profimedia
Posledice potresa v Maroku.

Sicer pa s terena prihajajo pretresljiva poročila o poteku reševanja. Tako so prebivalci vasice Moulay Brahim, ki se nahaja približno 40 kilometrov južno od Marakeša, po poročanju tiskovne agencije Reuters opisovali, kako so se do mrtvih pod ruševinami prebijali z golimi rokami. Hussein Adnaie, ki je iz svojega porušenega doma ravno reševal svojo lastnino, je dejal, da so v ruševinah v bližini še vedno pokopani ljudje. »Niso prejeli pomoči, ki so jo potrebovali, zato so umrli. Rešil sem svoje otroke, zdaj pa jim želim iz hiše prinesti pokrivala in kakršna koli oblačila.« V številnih delih države se srečujejo s pomanjkanjem vode, hrane in elektrike, po navedbah 36-letnega Yassina Noumharja pa so bili doslej deležni le malo državne pomoči. »Vse smo izgubili, izgubili smo celotno hiši. Želimo si le, da nam bi vlada pomagala.« V vasico Moulay Brahim je pozneje le prispelo tovorno vozilo, naloženo s hrano. V manjši kliniki v vasici je medtem še naprej ležalo 25 trupel žrtev potresa.

V reševalni operaciji sodeluje tudi maroška vojska, ki je za ljudi, ki so ostali brez strehe nad glavo, ponekod postavila šotorišča, a to še zdaleč ni dovolj. Ker je večina trgovin poškodovanih ali pa zaprtih, prebivalci težko pridejo do osnovnih potrebščin. Mohammed Nejjar, fizični delavec, ki so ga novinarji Reutersa ujeli ob njegovem zasilnem zavetišču, ki ga je skupaj zbil iz odpadnega lesa, je pojasnil, da še vedno čakajo na šotore. »Nekaj hrane mi je ponudil nek moški, to je bilo vse od trenutka potresa. Niti ene trgovine ni odprte, ljudje se bojijo vstopati, če bi se slučajno porušila streha.« Po navedbah Svetovne zdravstvene organizacije (SZO) je bilo v potresu prizadetih več kot 300.000 ljudi.

Profimedia
Posledice potresa v Maroku.

Pomoč iz tujine

Reševalcem v Maroku se v iskanju preživelih pridružujejo tudi ekipe iz tujine. Maroške oblasti so v nedeljo sprejele ponudbe pomoči iz Španije, Velike Britanije, Katarja in Združenih arabskih emiratov, poroča STA. Španija je v Maroko poslala 86 reševalcev in osem psov, ki se bodo pridružili v reševanju in iskanju. Špansko obrambno ministrstvo je ob tem izrazilo pripravljenost poslati še kakršnokoli pomoči, ki bi se izkazala za potrebno, saj so naslednje ure ključne pri iskanju pod ruševinami ujetih ljudi.

Britanska vlada na dveh vojaških transportnih letalih pošilja 60 reševalcev s štirimi psi, manjšo zdravstveno ekipo in opremo za reševanje. Več letal z reševalnimi ekipami in nujno pomočjo je že vzletelo tudi iz Katarja, poročajo tuje tiskovne agencije.

Pomoč je sicer ponudilo tudi več drugih držav, med drugim Francija in ZDA, a so maroške oblasti sporočile, da pozorno ocenjujejo ponudbe, češ da bi bilo »pomanjkanje usklajevanja kontraproduktivno,« še poroča STA.

Profimedia
Posledice potresa v Maroku.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov