Našli razbitine podmornice

Vsi člani posadke so umrli, najverjetneje se niso "niti ne bi zavedali, kaj se dogaja"

S.R.
22. 6. 2023, 19.00
Posodobljeno: 22. 6. 2023, 21.47
Deli članek:

Ameriška obalna straža je danes naznanila, da je daljinsko vodeno podvodno plovilo med iskanjem pogrešane podmornice našlo razbitine.

Profimedia
V iskalni akciji za pogrešano podmornico je sodelovalo več ladij in letal.

"Polje razbitin," ki so ga našli, se nahaja nedaleč od razbitin Titanika. Posnetke daljinsko vodenega plovila zdaj analizirajo strokovnjaki.

Po besedah Davida Concannona, svetovalca družbe OceanGate Expeditions, ki je nadzorovala misijo, je imela podmornica štiridnevno zalogo kisika, ko je v nedeljo zjutraj zaplula v morje. Strokovnjaki sedaj ocenjujejo, da bi potnikom lahko že danes v zgodnjih jutranjih zmanjkalo kisika. Prav tako se bojijo, da bi ogromen pritisk lahko povzročil implozijo plovila, kar bi lahko tudi pojasnilo najdbo razbitin, poroča STA. Soustanovitelj podjetja OceanGate Guillermo Sohnlein je sicer danes priznal, da gre z vidika zaloge kisika za "kritičen dan," a je obenem izrazil prepričanje, da "je časovno okno, ki je na voljo za reševanje, daljše, kot se zdi večini ljudi."

Profimedia
Pogrešana podmornica Titan.

Ne bi se niti zavedali, kaj se dogaja

Kot je sprva za Sky News pojasnil strokovnjak za tovrstna reševanja David Mears, ki je obenem prijatelj dveh članov posadke podmornice in je seznanjen s potekom operacije, so na morskem dnu našli dva dela podmornice, ne pa še tudi trupa. Šlo naj bi za pristajalni okvir in zadnji pokrov, ki naj bi jih našli približno 500 metrov od premca Titanika. Po njegovih navedbah obalna straža ne bi uporabila izraza, kot je "polje razbitin, razen če ne bi bilo več upanja, da osebe rešijo žive." Dodal je, da vse kaže na "najslabši možni scenarij, in sicer katastrofalno okvaro, implozijo." "Edina uteha tega je, da se to zgodi nemudoma. Dobesedno v milisekundah, moški pa se niti ne bi zavedali, kaj se dogaja."

Strokovnjak za potapljanje Paul Hanken je pozneje pojasnil, da so reševalci našli "pet različnih pomembnih delov razbitin," na podlagi katerih sklepajo, da gre za podmornico Titan. Da torej reševalci niso našli zgolj dveh delov, temveč najprej nos podmornice, nato v bližini še "polje razbitin," kjer so med drugim našli tudi del trupa. "To je bil prvi znak, da je šlo za katastrofalen dogodek." Ob tem "polju razbitin" so nato našli še enega manjšega.

Iz podjetja OceanGate so po poročanju BBC že sporočili, da "zdaj verjamemo, da so naš izvršni direktor Stockton Rush, Šahzada Davud in njegov sin Suleman, Hamish Harding in Paul-Henri Nargeolet umrli."

Kontraadmiral ameriške obalne straže John W. Mauger je izrazil upanje, da današnje odkritje svojcem žrtev v teh težkih trenutkih nudi vsaj nekaj utehe. Na vprašanje, ali ostaja kakšno upanje, da bi lahko trupla umrlih izvlekli, je dejal le, da gre za "izjemno neizprosno okolje." Glede pokajočih zvokov, ki so jih na območju slišali pred dvema dnevoma in ki bi lahko pomenili znak, da je posadka še živa, pa je pojasnil, da ni videti, da bi med njimi in lokacijo razbitin obstajala kakšna povezava. 

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov