Nepravnomočno

Sočri nad bivšo s kijem, a ni kriv poskusa umora

J.V./STA
22. 6. 2023, 17.35
Posodobljeno: 22. 6. 2023, 17.51
Deli članek:

Senat ga je spoznal za krivega poskusa uboja in ne umora ter mu izrekel sedem let in pet mesecev zapora. Naložili so mu tudi obvezno psihiatrično zdravljenje.

STA
Obtoženi Sočri Mehmeti.

Mariborsko sodišče je Šočrija Mehmetija, ki je aprila lani v Mariboru napadel nekdanjo partnerico z baseballskim kijem in jo hudo poškodoval, obsodilo za poskus uboja in ne za poskus umora kot je zahtevalo tožilstvo. Senat pod vodstvom sodnice Maše Blažeka mu je izrekel sedem let in pet mesecev zapora ter mu naložil psihiatrično zdravljenje. 

Mariborčanu je ob tem sodišče podaljšalo pripor, v katerem je od 28. aprila lani, in ga je doslej bolj ali manj preživel na forenzičnem psihiatričnem oddelku UKC Maribor. Ker je njegov zagovornik Andrej Kac predlagal, da obtoženi tam ostane tudi do pravnomočnosti sodbe, se najverjetneje ne bo preselil v navadni pripor.

Sodni senat je Mehmetiju namreč naložil tudi varnostni ukrep obveznega psihiatričnega zdravljenja na forenzičnem oddelku psihiatrije, njegovo potrebnost pa bo preverjal vsakih šest mesecev. Če to ne bo več potrebno, bo moral preostanek kazni preživeti za zapahi.

Večji del sojenja se je vrtel okoli izvedencev

Odvetnik Kac je tudi danes poskušal z ugovori pravne narave in senat kar dvakrat poslal na odločanje o tem, da bi imenovali še izvedenca nevrologije, ki bi preveril, kaj so sploh vzroki, da se je Mehmeti odločil za napad nekdanje partnerke. Tudi sicer se je večji del sojenja vrtel okoli izvedencev, ki so ugotavljali duševno stanje obtoženega.

Po mnenju tožilke Tadeje Majcen so se strinjali, da je obtoženi nevaren tako zase kot za življenja drugih, kljub temu, da naj bi imel v času dogodka zmanjšano zmožnost razumevanja svojega dejanja, pa ta naj ne bi bistveno zmanjšana. Oškodovanko je, kot je še enkrat v sklepni besedi povedala tožilka, napadel na grozovit način, jo silovito udarjal po glavi in drugih delih telesa, s čimer ji je povzročil trajne zdravstvene težave, vse to pa naj bi počel z namenom, da bi jo umoril. Le mimoidočemu, ki je slišal njeno vpitje, in hitri zdravniški pomoči se gre po njenem zahvaliti, da je preživela. Tožilka Majcen je zato sodišču predlagala izrek 13 let zaporne kazni za kaznivo dejanje poskusa umora ter varnostni ukrep obveznega zdravljenja in podaljšanje pripora do pravnomočnosti sodbe.

Obramba poskušala v primer vplesti še nevrologa

Zagovornik Kac je po drugi strani v sklepni besedi, potem ko je senat danes kar dvakrat zavrnil njegovo zahtevo za imenovanje izvedenca nevrologa, dejal, da je povsem jasno, kaj in kako se je zgodilo, a je menil, da obtoženi zaradi duševnih težav, ki naj bi bile posledica nesrečne poškodbe glave v letu 2007, ne more biti kazensko odgovoren.

Po njegovem so si bila izvedenska mnenja nasprotujoča, zato bi bilo po njegovem nujno v primer pritegniti nevrologa, ki bi pojasnil, zakaj je obtoženi storil kaznivo dejanje, ter pri tem spomnil, da je v preteklosti že večkrat ravnal zelo podobno. "Žal je to ostalo nerazjasnjeno," je dejal Kac in sodišču predlagal, da Mehmetija ne obsodi na zapor, pač pa ga napoti na obvezno zdravljenje.

Žal mu je, a časa ne more zavrteti nazaj

Obtoženi je pred odločanjem senata povedal le, da njegov namen ni bil nikogar ubiti, za tisto, kar se je zgodilo, pa da mu je žal, a časa ne more zavrteti nazaj. Se je pa strinjal s predlogom svojega odvetnika, saj se zaveda, da ima zdravstvene težave.

Senat je po polurnem odločanju sklenil predlagano kazen tožilstva prekvalificirati iz poskusa umora v poskus uboja, prav tako je ocenilo, da ni bilo znakov za to, da bi dejanje storil na grozovit način. Izvedenska mnenja so po njihovem mnenju zadoščala za razsojo, čeprav je bilo ocenjeno, da se je obtoženi nahajal v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti, pa naj bi se vseeno zavedal ravnanja, zato se je sodišče odločilo za zaporno kazen.

Pri izreku kazni je senat poleg bistveno zmanjšane prištevnosti upošteval še Mehmetijevo predhodno nekaznovanost in dejstvo, da je dejanje ostalo pri poskusu, obtoženega pa oprostilo sodnih stroškov. Tudi oškodovanka ni vložila premoženjsko-pravnega zahtevka.

Estrada

ana-petrič
Naročen poizkus diskreditacije

Slovenka leta Ana Petrič žrtev tako imenovanega 'fishinga'

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Zanimivosti

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan