Zavihrala ukrajinska zastava

Ukrajinske sile v protiofenzivi osvobodile več vasi, a glavne obrambne linije ruske vojske še niso dosegle

S.R.
11. 6. 2023, 12.03
Posodobljeno: 11. 6. 2023, 20.21
Deli članek:

Trenutno stanje na bojiščih v Ukrajini je zavito v tako imenovano meglo vojne. Posnetke, ki se pojavljajo v javnosti, večinoma objavlja ruska stran, tudi ti pa so pogosto stari dan, dva ali več. Pri ameriškem inštitutu za preučevanje vojne (ISW) ocenjujejo, da ukrajinske sile trenutno napadajo na najmanj štirih območjih.

Profimedia
Ukrajinska vojska v bližini Bahmuta.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski tudi v svojem nočnem nagovoru ni želel podrobneje osvetliti dogajanja na bojni črti, kjer v teh dneh poteka obsežna ukrajinska protiofenziva. Ukrajinske oblasti, vojska in obveščevalne službe so se zaradi tako imenovane varnosti operacij (operations security – Opsec) že pred dnevi zavile v molk, tako vse bolj ali manj natančne informacije, ki curljajo v javnost, prihajajo večinoma z ruske strani. Slednja javnost nepresenetljivo hrani predvsem z domnevnimi uspehi ruske vojske. V ukrajinski protiofenzivi sodeluje tudi na tisoče vojakov, ki so jih izurile in oborožile zahodne sile, a je ruska vojska zimske mesece izkoristila za utrditev obrambnih položajev po vsem okupiranem območju.

Profimedia
Ukrajinski vojaki na območju Donecka.

Zelenski je sicer včeraj ob robu obiska kanadskega premierja Justina Trudeauja potrdil, da je protiofenziva v teku. Novinarjem je dejal, naj ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu, ki je v petek naznanil, da Ukrajincem v bojih ni uspelo doseči nobenega napredka, sporočijo, da so ukrajinski generali glede dogajanja optimistični. V svojem nočnem nagovoru se je Zelenski nato zahvalil vsem vojakom na prvi bojni črti in jih pozval, naj z boji nadaljujejo.

V generalnem štabu ukrajinskih oboroženih sil so včeraj navedli, da so uspeli odbiti ruske napade v okolici Bahmuta in v kraju Marinka, ki ga že mesece oblegajo ruske sile. Po navedbah tiskovnega predstavnika ukrajinske vojske Serhija Čerevatija je Ukrajincem v bližini Bahmuta uspelo osvoboditi še več ozemlja. »Na več delih fronte smo uspeli napredovati v razdalji do 1400 metrov.« Britansko obrambno ministrstvo je ob tem včeraj navedlo, da je ukrajinski vojski v zadnjih 48 urah na nekaterih območjih najverjetneje uspelo prebiti prvo rusko obrambno linijo. »V drugih delih je bil napredek počasnejši.«

Profimedia
Ukrajinska vojska je že v dnevih pred začetkom protiofenzive pozivala k molku glede njihovih operacij.

Osvobodili več vasi

Po ocenah ameriškega inštituta za preučevanje vojne (ISW) ukrajinske sile trenutno napadajo na najmanj štirih območjih vzdolž prve bojne črte. Kot so pojasnili v današnjem dnevnem poročilu, včeraj objavljeni posnetki, ki so jih uspeli geolocirati, kažejo, da je ukrajinski vojski uspelo doseči nekaj napredka na zahodu regije Zaporožje, in sicer jugozahodno in jugovzhodno od mesta Orihiv. Dodali so, da ukrajinske sile v začetnih napadih nepresenetljivo beležijo tudi žrtve, saj napadajo zoper najbolje pripravljene obrambne položaje ruske vojske. Po njihovih navedbah izbrani posnetki, ki jih selektivno objavlja in izpostavlja ruska stran, ne odražajo dejanskega stanja na bojišču oziroma ne kažejo celotne slike, kako potekajo ukrajinske operacije. Po nekaterih poročilih naj bi ukrajinski vojski uspelo osvoboditi vas Blagodatne južno od mesta Velika Novosilka v regiji Doneck, o čemer priča tudi posnetek ukrajinskih vojakov, ki so v vasi izobesili ukrajinsko zastavo. Po zadnjih podatkih naj bi uspeli osvoboditi več vasi na tem območju, a s te ukrajinska vojska še ni prebila glavnih obrambnih položajev ruskih sil, ki naj bi se nahajali še približno 10 kilometrov južneje.

Ruski viri in vojaški blogerji medtem poročajo, da so se ukrajinski premiki začeli tudi na vzhodni fronti na območju regije Lugansk, zlasti v bližini kraja Bilogorivka zahodno od mesta Severodoneck, ki so ga ruske sile v celoti zavzele junija lani. Ob tem trdijo, da ima ukrajinska vojska taktično prednost predvsem med nočnimi napadi, kar jim omogoča oprema s precej bolj naprednimi optičnimi sistemi za nočno opazovanje.

Danes se je znova oglasil tudi tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov, ki je dejal, da trenutno ni nobene osnove za kakršen koli dialog ali mirovni sporazum z Ukrajino, a da tudi ni nobenih predpogojev za morebitne pogovore.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste