Grozote vojne

Prebegli ruski plačanec prepričan, da za grozljivim obglavljenjem stojijo njegovi soborci

S.R.
12. 4. 2023, 22.34
Posodobljeno: 12. 4. 2023, 22.36
Deli članek:

Svet je v teh dneh šokirala vest o grozljivem posnetku iz Ukrajine, v katerem naj bi ruski vojaki ali pripadniki skupine plačancev Wagner obglavili ukrajinskega vojnega ujetnika.

Profimedia
/

Kot je opozoril ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, to ni bila nesreča ali osamljen incident, temveč se ti zločini dogajajo in so se dogajali že prej. »Kako zlahka te zveri ubijajo. Ta posnetek usmrtitve ukrajinskega vojnega ujetnika mora videti ves svet. To je posnetek Rusije, kakršna je. Ničesar ne bomo pozabili in morilcem ne bomo odpustili,« je zapisal Zelenski, ki je mednarodno skupnost pozval k ukrepanju. Preiskavo je sprožila tudi ukrajinska varnostna služba SBU.

Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je na drugi strani podvomil v pristnost posnetka, ki da jo je treba preveriti. »To so seveda grozljivi posnetki. V svetu ponaredkov pa se moramo najprej prepričati, da je ta posnetek pristen,« je dejal. Ker se je posnetek najprej začel širiti na kanalih na družabnem omrežju, ki so povezani z rusko paravojaško skupino Wagner, mnogi domnevajo, da za grozljivim dejanjem stojijo ravno ti ruski plačanci. Prvi mož skupine Wagner Jevgenij Prigožin je to sicer zanikal. »Videl sem posnetek. Grozno je, da se ljudem odreže glavo, a nisem videl ničesar, ki bi potrjevalo, da se je to zgodilo v bližini Bahmuta ali da bi v usmrtitvi sodelovali borci Wagnerja,« je zapisal v izjavi za javnost.

Prigožin se je sicer odzval na drug posnetek, ki je bil na proruskih kanalih na družabnem omrežju objavljen 8. aprila in na katerem je po poročanju CNN videti dve obglavljeni trupli ukrajinskih vojakov, ki ležita poleg uničenega vojaškega vozila. Na istih kanalih je bilo tudi govora o tem, da naj bi se vse skupaj odvilo v bližini Bahmuta, kjer se v prvi vrsti borijo plačanci skupine Wagner. Drug, še bolj grozljiv posnetek, ki po družabnih omrežjih kroži v teh dneh, prikazuje obglavljenje ukrajinskega vojaka, ki je bil v času dejanja še živ. Talca v uniformi z grbom ukrajinske vojske obglavi zamaskiran moški, v ozadju pa je slišati več glasov, ki ga v ruščini spodbujajo. Zaradi zelenja v ozadju se sicer domneva, da je ta posnetek nastal lansko poletje.

Prepozna jih po vzdevkih, po načinu govora

Da za dejanjem resnično stojijo pripadniki skupine Wagner, pa je prepričan ruski plačanec Andrej Medvedev, pripadnik skupine Wagner, ki pa je prebegnil na Norveško, kjer je zaprosil za azil. Z njim je govoril borec za človekove pravice Vladimir Osečkin, ustanovitelj raziskovalnega portala Gulagu.net, ki večinoma razkriva mučenje v ruskih zaporih. Po navedbah Medvedeva so osebe s posnetka obglavljenja nedvomno borci skupine Wagner. Kot je pojasnil Osečkin, jih je Medvedev prepoznal po vzdevkih, načinu govora in tem, kako se pogovarjajo po radijski zvezi. Osečkin je sicer za informacije, ki bi privedle do dokončne identifikacije oseb s posnetka, ponudil 3000 evrov nagrade.

Na Zahodu zgroženi

Zgroženost nad grozljivimi posnetki je izrazila tudi misija Združenih narodov v Ukrajini. V Evropski uniji pa so ponovili, da si bodo prizadevali, da bodo tisti, ki so zagrešili vojne zločine v Ukrajini, za njih tudi odgovarjali. »Več informacij o pristnosti posnetka nimamo. Če se ta potrdi, bo to še en brutalen opomin na nečloveško naravo ruske agresije in njihovo zanemarjanje mednarodnega prava,« je po poročanju STA danes v Bruslju dejala tiskovna predstavnica visokega zunanjepolitičnega predstavnika EU Nabila Massrali. Ob tem je opozorila, da usmrtitve vojnih ujetnikov pomenijo hudo kršitev ženevske konvencije.

Estrada

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

peter-kočjaž, maja-oderlap
Triletna plovba

Iskreno z Majo Oderlap: Peter in Natalija sta prodala vse in se odpravila okoli sveta

mariah-carey, pevka
Izguba sestre in mame

Mariah Carey v težkih trenutkih tolaži njen bivši mož

Justin Bieber
Umaknil se je z javnosti

Justin Bieber šokiran zaradi obtožb proti Seanu 'Diddyju' Combsu: "Če bi vedel, nikoli ne bi sodeloval"

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste