Blagoslovil zelenje

Papež na cvetno nedeljo iz bolnišnice naravnost v cerkev

M. T. V./STA
2. 4. 2023, 13.58
Posodobljeno: 2. 4. 2023, 14.37
Deli članek:

Papež Frančišek je danes predsedoval maši in procesiji na cvetno nedeljo na Trgu svetega Petra v Vatikanu, ki jo je daroval kardinal Leonardo Sandri, prodekan kardinalskega zbora, poročajo tuje tiskovne agencije.

Profimedia
Čeprav je šele včeraj prišel iz bolnišnice, je papež danes blagoslovil zelenje.

Katoličani danes obeležujejo cvetno nedeljo, s katero začenjajo neposredne priprave na veliko noč, največji krščanski praznik. Duhovniki so danes v cerkvah blagoslovili butare, v Vatikanu pa je mašo z blagoslovom zelenja dopoldne vodil kardinal Leonardo Sandri, bogoslužja se je udeležil tudi papež Frančišek, ki je bil sicer zadnje tri dni v bolnišnici zaradi bronhitisa. V soboto so ga odpustili iz klinike Gemelli v Rimu, njegovo bivanje v bolnišnici pa je v katoliški cerkvi sprožilo zaskrbljenost glede njegovega zdravja.

Zahvala za molitve

Na trg se je 86-letni papež pripeljal v odprtem avtomobilu, iz katerega je mahal okoli 30.000 zbranim. Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP je bil med procesijo ljudi s palmovimi in oljčnimi vejicami videti resen. Do oltarja je papež, ki ima težave s kolenom, hodil ob pomoči palice. Papež se je med mašo zahvalil vsem, ki so molili za njegovo zdravje. "Hvala, ker ste prišli in tudi za molitve, ki so se v zadnjih dneh še okrepile. Hvala," je dejal ob bučnem aplavzu zbranih na trgu. V pridigi pred približno 60.000 romarji je papež dejal, da Jezus v zapuščenosti še naprej ljubi svoje učence, ki so ga pustili samega, in v zapuščenosti odpušča tistim, ki so ga križali. Ob tem je pozval vernike, naj pomagajo in prisluhnejo vsem, na katere so drugi pozabili, med njimi starejšim, bolnikom, migrantom in revnim.

Papež je po vrnitvi iz bolnišnice preko svojega tiskovnega predstavnika v soboto dal vedeti, da bo vodil velikonočne obrede, poroča vatikanski spletni portal Vatican News. "Način liturgij velikega tedna tako ostaja nespremenjen," je potrdil vodja tiskovnega urada Svetega sedeža Matteo Bruni in pojasnil, da bo papež tudi na veliko noč predsedoval obredu s kardinalom pri oltarju. Gre za način, ki je že nekaj časa v veljavi.

Cvetna nedelja

Na cvetno nedeljo se kristjani spominjajo Jezusovega prihoda v Jeruzalem, ko so ga po zapisih iz Svetega pisma ob prihodu ljudje pozdravljali s palmovimi vejami. Po stari krščanski navadi, ki sega tja v 7. stoletje, zato verniki na cvetno nedeljo v cerkev k blagoslovu prinesejo oljčne veje in drugo zelenje, najpogosteje povezano v butare. Po krščanski simboliki so palmove veje, s katerimi so ljudje ob prihodu v Jeruzalem pozdravljali Jezusa, znamenje zmagoslavja in kraljevanja. Predstavljajo tudi rodovitnost in življenje, oljka pa je simbol miru in sprave.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste