Po potresu

Iz Slovenije v Turčijo krenil prvi konvoj s pomočjo, reševalni psi še vedno na terenu

M. T. V./STA
9. 2. 2023, 17.58
Posodobljeno: 9. 2. 2023, 18.19
Deli članek:

Po ponedeljkovih močnih potresih na prizadetih območjih v Turčiji pomaga tudi slovenska skupina sedmih reševalnih psov z vodniki in štirimi spremljevalci, na pot pa je že krenil tudi prvi konvoj z materialno pomočjo.

M24.si
Minister za obrambo Marjan Šarec je pospremil prvi konvoj pomoči za Turčijo.

Iz Državnega logističnega centra Roje je proti Turčiji danes krenil prvi konvoj z materialno pomočjo za prizadete. Slovenija jim bo pomagala s 25 šotori, ustreznimi grelci in tisoč odejami. Ocenjena vrednost prve pošiljke skupaj s prevozom je 245.900 evrov. Minister za obrambo Marjan Šarec je v izjavi za medije dejal, da bo konvoj na prizadeta območja v Turčiji, če ne bo logističnih težav, prispel prej kot v tednu dni. »Vemo, da je tam mraz, da so razmere izjemno neugodne, sneg, mraz, zato so res najbolj koristni šotori, grelci, odeje, terenske postelje, agregati,« je pojasnil. Ob tem je napovedal, da bo Sloveniji Turčiji kasneje še dodatno pomagala, prav tako sledi pomoč Siriji, do katere je iz različnih razlogov dostop otežen.

M24.si
Slovenija v potresu prizadetim pošilja šotore, grelce in odeje.

Psi in vodniki delajo v izredno nevarnih razmerah

V mestu Hatay pa so že drugi dan na delu slovenski vodniki z reševalnimi psi. Blaž Turk, vodja slovenske enote za iskanje in reševanje, poroča, da skušajo biti čim več na terenu in preiskujejo ruševine ter iščejo preživele. »Psi so nakazali morebitne preživele in te lokacije smo posredovali reševalcem,« je dejal. »Delo je zelo zahtevno in nevarno, saj je mesto praktično v celoti porušeno, a skušamo urediti vse potrebno, da pomagamo lokalnim prebivalcem in hkrati poskrbimo tudi za našo varnost.« Že včeraj so čutili več popotresnih sunkov, bojijo se jih še več, saj bi se ob njih lahko dodatno zrušili še kakšni objekti. Težava pa so tudi razbito steklo in drugi ostri predmeti, zaradi katerih so se lažje poškodovali nekateri psi, a so poškodbe uspeli sanirati, da lahko danes nadaljujejo z delom.

Tudi Leon Behin, vršilec dolžnosti direktorja Uprave RS za zaščito in reševanje (URSZR) poudarja, da so razmere na terenu katastrofalne in ekstremno zahtevne, »še veliko hujše kot smo verjetno mislili ob prvih posnetkih«, zato imajo naši reševalci tudi možnost psihološke pomoči.

Kako poteka reševanje z reševalnimi psi? Vodniki s psi poiščejo lokacijo, ki jo sporočijo domačinom, ti pa nato raziskujejo naprej, zato da vodniki s psi lahko preiščejo čim večji del terena. »Prihajajo tudi izredne, pač redke, a seveda zelo pomembne pozitivne novice o živih, najdenih, veliko je pa seveda tudi najdenih mrtvih in to na vseh pušča tudi oseben pečat,« je dejal Behin.

Skupina sedmih reševalnih psov z vodniki in štirimi spremljevalci je na pot krenila v torek. Razmere so res zahtevne, zaenkrat pa vsi zatrjujejo, da bodo zdržali do sobote oziroma nedelje, ko jih bodo začeli počasi umikati z območja. Zaradi zahtevne poti – ceste so neprevozne in jih praktično lahko koristi samo vojska, ker veljajo izredne razmere –, so njihove misli že pri povratku.

V potresih, ki so v ponedeljek prizadeli območje na jugovzhodu Turčije blizu meje s Sirijo, je po zadnjih podatkih umrlo več kot 17.500 ljudi. S tem je skupno število smrtnih žrtev preseglo število mrtvih po potresu v turški regiji Duzce leta 1999, ki je veljal za enega najhujših v zadnjih desetletjih.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste