Dvojna merila

16-letnik že dva dni nezavesten leži na poljsko-beloruski meji, pomoči pa od nikoder

L.J.
14. 4. 2022, 09.53
Posodobljeno: 14. 4. 2022, 09.56
Deli članek:

Medtem ko so na Poljskem sprejeli že več kot dva milijona Ukrajincev, se najhujše posledice dvojnih meril obravnave drugih beguncev kažejo na primeru 16-letnega fanta iz Jemna.

Profimedia
Medtem ko so na Poljskem odprtih rok sprejeli že več kot 2 milijona Ukrajincev, migrante na poljsko-beloruski meji pričakajo vojaki, stražarji in žičnata ograja.

Aktivisti iniciative Grupa Granica so pred dvema dnevoma, 12. aprila, na svojem Twitter profilu objavili posnetek 16-letnega dečka iz Jemna, ki nezavesten in zelo izčrpan leži na tleh.

Posnetek je nastal na poljsko-beloruski meji, oziroma natančneje, v bližini meje, a na beloruski strani. Po navedbah iniciative Grupa Granica so dečka pregledali zdravniki, in dejali, da ga je treba nujno odpeljati na obravnavo v bolnišnico. Skupine, v kateri je deček, ni želela sprejeti niti poljska, niti beloruska stran.

Dan za prvo objavo so iz iniciative Grupa Granica sporočili, da so beloruski vojaki dečku in drugim, ki so obtičali z njim, dostavili vodo, a nič drugega - niti hrane, niti zdravil. V iniciativi so pozvali poljsko mejno stražo, naj dečku zagotovi obravnavo v poljski bolnišnici.

Odkar so migranti julija lani pričeli v večjih številkah prihajati na poljsko-belorusko mejo, je pomoč, ki jim jo nudijo prostovoljci, kriminalizirana. Prostovoljce, tudi iz organizacij kot so Zdravniki brez meja, poljska policija in mejna straža preganjata, jim režeta gume na avtomobilih, nekatere pa zaradi svojih dejavnosti kar aretirajo. Dostop do nekaterih območij med Poljsko in Belorusijo je za novinarje, prostovoljce, nevladnike in zdravnike tako rekoč nemogoč.

Na objavo poljskih aktivistov iz skupine Grupa Granica so se odzvali tudi v poljski mejni straži. Zatrdili so, da so z dronom preverili območje, na katerem naj bi se nahajal deček, in da so prek posnetkov drona ugotovili, da deček ne potrebuje zdravstvene pomoči. Kako točno jim je uspelo s posnetki drona iz ptičje perspektive ugotoviti, da je deček dobrega zdravja, ni jasno.

Danes tako mineva že tretji dan, ko nezavestnemu dečku niti poljska niti beloruska stran nista omogočili dostopa do zdravnika, ob tem pa poljska stran aktiviste, ki mu skušajo pomagati, še obtožuje, da so si njegovo zgodbo izmislili.

Estrada

darja gajsek
Uživa, ko poje skupaj s publiko

Vili Resnik: "Želim si dočakati sto let!"

ana-petrič
Naročen poizkus diskreditacije

Slovenka leta Ana Petrič žrtev tako imenovanega 'fishinga'

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Zanimivosti

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan