Umik v Belorusijo

Ruski vojaki v Černobilu izpostavljeni znatnemu sevanju, večina naj bi območje že zapustila

S.R.
31. 3. 2022, 19.03
Posodobljeno: 31. 3. 2022, 19.10
Deli članek:

Območje jedrske elektrarne v Černobilu naj bi zapustila večina ruskih vojakov, ki naj bi se soočali tudi s težavami zaradi prevelike izpostavljenosti sevanju.

Profimedia
Ruska vojska v Ukrajini.

Ukrajinske oblasti poročajo tudi o obsežni premestitvi ruskih vojakov pri Kijevu. Večje kolone naj bi bile na poti v Rusijo, poroča STA.
Po besedah generalnega sekretarja zavezništva Jensa Stoltenberga se sicer ruske sile v Ukrajini ne umikajo, ampak premeščajo. Dodal je, da pričakujejo dodatne ruske ofenzive.

Ruska vojska je jedrsko elektrarno v Černobilu zasedla pred več kot mesecem dni, zaprto območje v nesporedni okolici nuklearke, ki obsega približno 2600 kvadratnih metrov in kjer je zaradi radioaktivne kontaminacije gibanje omejeno, pa je po navedbah ukrajinskih oblasti zdaj zapustilo večje število vojakov. Iz ukrajinskega državnega podjetja Energoatom so danes sporočili, da se je z območja umaknilo večje število ruskih vojakov, ki so krenili proti beloruski meji. Na zaprto območje so sicer vstopili že na prvi dan invazije.

V prvih dneh okupacije so na območju sicer zaznali nekoliko povečano sevanje, ki bi po navedbah nekaterih strokovnjakov lahko bilo posledica premikov ruskih sil, predvsem oklepnih vozil in tankov, saj bi se lahko radioaktivne snovi zaradi vibracij iz zemlje prenesle v ozračje. V nuklearki, ki sicer ne obratuje več, a potrebuje stalno vzdrževanje, so sicer še naprej delovali ukrajinski delavci, ki pa so mesec dni zaman čakali na novo izmeno in so bili v nuklearki pravzaprav talci. Zaradi poškodb na visokonapetostnem vodu je za nekaj časa ostala tudi brez elektrike.

V Energoatomu so danes hkrati poudarili, da so bili ruski vojaki tam izpostavljeni sevanju, saj so na zaprtem in močno onesnaženem območju utrjevali svojo obrambno linijo in izkopali več jarkov. Te so namreč kopali v Rdečem gozdu, ki obkroža nuklearko in ki še danes velja za eno najbolj radioaktivno kontaminiranih območij na svetu. »Zato ni presenetljivo, da so bili okupatorji izpostavljeni znatnemu sevanju in so postali panični ob prvih znakih bolezni, kar se je hitro pokazalo. Med vojaki so posledično skoraj izbruhnili nemiri, zato so se od tam začeli umikati,« so navedli. Območje naj bi že zapustila večina vojakov. Pri Energoatomu sicer niso pojasnili, koliko vojakov je tam ostalo, a naj bi šlo za »majhno število.«

Estrada

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

kraljica Margareta II
Na opazovanju

Nekdanja danska kraljica Margareta II. končala v bolnišnici

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste