Sedmi dan vojne v Ukrajini

Macron pravi, da je Evropa vstopila v "novo obdobje". Ruska vojska vendarle zavzela Herson

J.P., S.R./STA
2. 3. 2022, 22.11
Posodobljeno: 2. 3. 2022, 22.59
Deli članek:

Boji v Ukrajini se nadaljujejo. Nadaljujejo pa se tudi prizadevanja za ustavitev spopadov, ki terjajo vse več smrtnih žrtev. Najhuje je v Harkovu in Mariupolu. Pogovori med rusko in ukrajinsko delegacijo se bodo nadaljevali v četrtek.

Profimedia
Ruske enote v Hersonu.

22.00 - Evropa je z rusko invazijo v Ukrajino vstopila v "novo obdobje", je v današnjem televizijskem nagovoru narodu dejal francoski predsednik Emmanuel Macron. Povedal je, da bodo morali evropski voditelji na neformalnem vrhu v Versaillesu, ki ga bo 10. in 11. marca gostilo francosko predsedstvo Svetu EU, odločiti o novem ekonomskem modelu EU, ki ga ta potrebuje zaradi ruske invazije v Ukrajino. Po prvotnih načrtih bi morali evropski voditelji na naformalnem vrhu v Versaillesu razpravljati o "evropskem modelu rasti in investicij za 2030". Evropa pa "mora zdaj sprejeti plačilo cene miru, svobode in demokracije. Mora vlagati več, da bi bila manj odvisna od drugih celin in da bi lahko sama sprejemala odločitve", je povedal Macron.

Zagotovil je, da se bo s Putinom pogovarjal, dokler bo treba. "Odločil sem se, da ostanem v stiku s predsednikom Putinom, dokler bom lahko, dokler bo treba, da bi ga prepričal, naj se odpove nasilju (...) in preprečil širjenje konflikta," je dejal francoski predsednik, ki je poudaril, da "nismo v vojni z Rusijo."

21.30 - Župan mesta Herson Igor Kolihajev je na Facebooku zapisal, da je ruska vojska zavzela mesto in uvedla policijsko uro od 22. ure do 6. ure. V mesto bodo lahko vstopila le vozila s hrano, zdravili in drugo nujno oskrbo. Ruskim poveljnikom je Kolihajev povedal, da v mestu ni več ukrajinskih enot, le civilisti, zato je od njih zahteval, naj ne streljajo na neoborožene prebivalce, ki pa jih poziva, naj se vzdržijo provokacij.

20.50 - Ukrajina je sporočila, da so njene sile znova prevzele nadzor nad več območji, ki so jih pred tem nadzorovali ruski vojaki. Od ruskih sil so tako znova prevzeli nadzor nad naseljem Makariv zahodno od Kijeva, o zmagi ukrajinskih enot poročajo tudi z območja v bližini kraja Horlivka severovzhodno od Donecka.

20.15 - V Kijevu je zvečer odjeknila močna eksplozija v bližini glavne železniške postaje.

19.20 - Župan Harkova Igor Terekov je v pogovoru za BBC dejal, da v mestu potekajo intenzivni boji, zaradi ruskega obstreljevanja pa raste število žrtev. Po njegovih informacijah se proti temu milijonskem mestu vali ogromna kolona tankov. Terekov dodaja, da so prebivalci enotni in ne bodo dopustili »padca Harkova«.

19.10 - Ruski bogataš Roman Abramovič je sporočil, da bo prodal londonski nogometni klub Chelsea, denar pa bo namenil dobrodelni organizaciji, ki ga bo porabila za »vse žrtve vojne v Ukrajini«

18.00 - Generalna skupščina ZN je po treh dneh izrednega zasedanja z 141 glasovi proti petim in 35 vzdržanimi potrdila predlog resolucije o ruski agresiji proti Ukrajini. Resolucija, ki jo je ob podpori evropskih držav, med njimi Slovenije, predlagala Ukrajina, zahteva takojšen umik ruskih sil, najostreje "obžaluje" invazijo, kar je izraz, ki so ga sprejeli namesto izraza "obsoja", da dobijo večjo podporo. Kitajska se je pri glasovanju vzdržala, tako kot tudi Kuba, z Rusijo pa so proti resoluciji glasovale Eritreja, Severna Koreja, Sirija in Belorusija. Za resolucijo sta med drugim glasovali tudi Brazilija in Mehika, ki se nočeta pridružiti sankcijam proti Rusiji. Resolucijo je podprla tudi Srbija. Nekaj članic Generalne skupščine ZN ni glasovalo, ker zaradi dolgov nimajo pravice do glasovanja ali iz drugih razlogov. Poleg Kitajske so se med drugim vzdržale še Indija, Irak, Iran, Pakistan, Južna Afrika in nekaj drugih predvsem afriških držav.

Reuters
Tudi v nekaterih ruskih mestih potekajo protesti proti ruskemu napadu Ukrajine. Policisti so aretirali že precej udeležencev shodov.

17.20 - Belorusko ministrstvo za zunanje zadeve je objavilo lokacijo drugega kroga pogovorov med rusko in ukrajinsko delegacijo. Skupne imenovalce bodo iskali v tako imenovani Lovski hiši na območju Beloveške pušče v beloruski regiji Brest. Pogajanja naj bi se nadaljevala v četrtek zjutraj. Na dnevnem redu pogovorov pa bo tudi premirje v Ukrajini.

17.00 - Kitajska ne bo sodelovala pri uvajanju sankcij zoper rusko gospodarstvo.

16.50 - Ukrajina je pozvala zaskrbljene matere ruskih vojakov, naj pridejo po svoje sinove, ki so jih zajeli na bojišču, je sporočilo ukrajinsko obrambno ministrstvo. Teden dni po ruski invaziji na Ukrajino Kijev trdi, da je zajel več deset ruskih vojakov.

15.30 - Stroge finančne sankcije ZDA, Evropske unije in zahodnih zaveznic so ruskemu gospodarstvu zadale hud udarec, je danes priznal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov. Vseeno pa je poudaril, da ima Rusija še vedno zadostne rezerve za blažitev gospodarskega padca

Reuters
Posledice današnjega bombardiranja Harkova.

15.10 - Od začetka ruske invazije na Ukrajino prejšnji teden je po navedbah Kijeva umrlo najmanj 2000 civilistov. V to številko niso všteti ubiti vojaki, so danes na Facebooku sporočili iz državne službe za nujne primere.

15.00 - Večurno obstreljevanja mesta Mariupol bi lahko terjalo življenja številnih civilistov, se boji lokalna oblast. Po besedah tamkajšnjega podžupana Sergija Orlova okrožje ob reki, kjer je donedavnega živelo 130.000 ljudi, povsem uničeno. Boji se, da je mrtvih na stotine ljudi. Ob tem je po poročanju britanskega BBC-ja dejal še, da se Rusi ne borijo s svojo vojsko, temveč s topništvom.

14.30 - Rusija ima prevlado nad ozemljem okoli največje jedrske elektrarne v Ukrajini v okolici mesta Zaporožje. Elektrarna medtem nemoteno obratuje.

14.20 - Kitajska ne bo uvajala ekonomskih sankcij proti Rusiji, je naznanil predsednik kitajskega bančnega nadzornega telesa Guo Shučing."Finančnih sankcij ne odobravamo ... ker v praksi delujejo slabo in nimajo pravne podlage," je po poročanju Reutersa dejal in dodal, da bo Kitajska še naprej vzdrževala gospodarske odnose z vpletenimi akterji.

14.05 - Športnikom iz Rusije bo Mednarodni paraolimpijski komite dovolil, da tekmujejo na zimskih paraolimpijskih igrah, ki se pričenjajo v petek in končujejo 13. marca. Tekmovali bodo kot nevtralni tekmovalci, na tekmovanju pa se ne bo vrtela ruska himna, niti ne bodo smeli predstavljati svoje zastave.

14.00 - Rusija želi Volodimirja Zelenskega zamenjati z odstavljenim Viktorjem Janukovičem, poročajo ukrajinske obveščevalne službe. Janukovič je leta 2014 pobegnil v Rusijo, te dni pa naj bi bil v Minsku. Pričakovati gre, da bo Rusija splavila temu namenjeno medijsko kampanjo ali pa objavila njegov nagovor.

13.50 - Ruska državna medija Sputnik in Russia Today ne smeta več oddajati na območju EU, ukrep pa bo v veljavi, dokler se ne bo končala ruska agresija na Ukrajino. Danes so namreč z objavo v uradnem listu EU v veljavo stopile sankcije, za katere se je konec tedna odločila unija v odgovor na rusko invazijo na Ukrajino.

Twitter / DSNS.GOV.UA
Bombardiranje poslopja policijske uprave v Harkovu.

13.20 - Evropska unija je v okviru ekonomskih sankcij proti Rusiji iz bančnega sistema SWIFT izključila sedem ruskih bank. Med njimi je ruska druga največja banka VTB, Banka Otrkitie, Novikombank, Promsvijazbank, Banka Rossija, Sovcombank in VEB. Največje ruske državne posojilodajalke Sberbank ni med sankcioniranimi.

12.40 - Po poročanju ruske tiskovne agencije Tass naj bi se pogajanja med Ukrajino in Rusijo danes vendarle nadaljevala. Ruska delegacija ukrajinsko pričakuje v večernih urah. Lokacija današnjega srečanja še ni znana, prav tako nadaljevanja pogajanj zaenkrat še niso potrdile ukrajinske oblasti. Da se bodo pogajanj udeležili, naj bi tiskovni agenciji potrdil svetovalec v uradu predsednika Zelenskega.

12.25 - Kijevski župan Vitalij Kličko je prebivalce ukrajinske prestolnice pozval, naj se ne zadržujejo na prostem. Ruske sile se namreč približujejo, na obrobju mesta naj bi že prihajalo do bojev. Župan pri obrambi mesta računa tudi na prebivalce.

11.50 - Kitajska se pri sankcijah proti Rusiji ne bo pridružila ZDA in Evropski uniji. Sankcijam nasprotujejo, je sporočil kitajski bančni regulator.

Profimedia
V Harkovu na vzhodu Ukrajine pa so ponoči pristali ruski padalci,

11.20 - Iz Kremlja so danes sporočili, da so pripravljeni na drugi krog pogovorov z Ukrajino, ki bi lahko potekali že danes, a da ne vedo, ali bo ukrajinska delegacija prispela. Zelenski je sicer včeraj dejal, da mora Rusija pred nadaljevanjem pogajanj prenehati z bombardiranjem ukrajinskih mest. 

11.10 - Ruski disident Aleksej Navalni je danes prek Twitterja svoje privržence in celotno rusko prebivalstvo pozval k dnevnim protestom proti Putinu. Zapisal je, da si želijo biti "narod miru, a bi nas tako danes označili redki." Dodal je, da Rusi "vsaj ne bi smeli postati narod prestrašenih in molčečih ljudi," narod " strahopetcev, ki se pretvarjajo, da agresivne vojne zoper Ukrajino, ki jo je začel naš očitno blazen car, ne opazijo."

10.40 - Prebivalci na severovzhodu Harkova, s katerimi je bila v stiku britanska BBC, naj bi zvezo Nato rotili, naj zapre zračni prostor nad Ukrajino, saj da bo ruska vojska "mesto zbombardirala v prah." Kot smo že poročali, bi uvedba območja prepovedi letenja, tako imenovane "no-fly" cone v Ukrajini pomenila resno zaostritev vojne situacije. Dekan Fakultete za družbene vede, obramboslovec in član evroatlantskega sveta Slovenije Iztok Prezelj je za naš časnik pojasnil, da bi v primeru takšne poteze Nata že lahko govorili o vojni med Natom in Rusijo.

10.20 - Po tem, ko je rusko obrambno ministrstvo zjutraj sporočilo, da so njihove čete zajele mesto Herson na jugu Ukrajine, je to zdaj zanikalo ukrajinsko ministrstvo za obrambo. "Glede na informacije iz naše brigade boji še vedno potekajo," je po poročanju BBC dejal tiskovni predstavnik ukrajinskega obrambnega ministrstva, ki je dodal, da ruska vojska mesta ni zajela v celoti, saj da so deli mesta še vedno pod ukrajinskim nadzorom.

10.10 - Ukrajinska vojska je sporočila, da so doslej ubili 5840 ruskih vojakov ter uničili 30 bojnih letal, 31 helikopterjev, do 211 tankov, 862 oklepnih vozil, 85 artilerijskih sistemov, 9 protiletalskih obrambnih sistemov, 60 rezervoarjev za gorivo in 355 drugih vozil. Zajeli naj bi tudi 40 večcevnih raketometnih sistemov. Številk zaenkrat seveda ni mogoče potrditi.

9.40 - Evropska komisija je predlagala, da se ukrajinskim beguncem podeli status začasne zaščite, vključno z dovoljenjem za prebivanje ter dostopom do zaposlitve in sistema socialnega varstva, poroča Guardian.

9.30 - Padajo rekordi. Cene nafte so v današnjem azijskem trgovanju znova močno porasle. Za severnomorsko nafto brent je bilo treba popoldne po singapurskem času po podatkih Bloomberga odšteti 112.73 dolarja za 159-litrski sod.

9.00 - Poljska je po navedbah poljskega notranjega ministra od začetka invazije sprejela že več kot 450.000 ukrajinskih beguncev.

8.50 - Ukrajinski predsednik Zelenski je danes sporočil, da je bilo v prvih šestih dnevih ruske invazije ubitih skoraj 6000 ruskih vojakov, poroča Guardian. Zelenski je dejal še, da Moskva njegove države ne bo mogla zavzeti z bombami in letalskimi napadi.

8.25 - Rusko obrambno ministrstvo je sporočilo, da so njihove čete zajele mesto Herson na jugu Ukrajine. 

8.20 - Po poročanju ukrajinske tiskovne agencije UNIAN je ruska vojska bombardirala tudi poslopje policijske uprave v Harkovu. Svetovalec ukrajinskega notranjega ministra Anton Geraščenko je po poročanju BBC ob tem dejal, da so po napadu plameni zajeli tudi sosednjo stavbo, ki pripada Univerzi v Harkovu.

8.00 - V bombardiranju Harkova je bilo po navedbah župana mesta ubitih najmanj 21 ljudi, še 112 jih je bilo ranjenih. Ukrajinska vojska naj bi sicer kljub silovitim napadom, ki so se nadaljevali tudi ponoči, obraniti svoje položaje.

7.55 - Iz Rusije je od danes prepovedano odnesti gotovino v tuji valuti v vrednosti več kot približno 9000 evrov oziroma 10.000 ameriških dolarjev na osebo. Prepoved je zapisana v odloku, ki ga je podpisal ruski predsednik Vladimir Putin. Na ta način naj bi preprečili odtok kapitala iz države.

7.50 - Po zadnjih podatkih visokega komisariata Združenih narodov za begunce (UNHCR) je bilo od začetka ruske invazije v četrtek v Ukrajini ubitih najmanj 136 civilistov, od tega 13 otrok, a dejanska številka je verjetno veliko višja. Okoli 400 ljudi naj bi bilo ranjenih. Ukrajinska vlada medtem poroča od več kot 350 ubitih civilistih in okoli 1700 ranjenih.

7.45 - Letalski prevoznik Wizz Air je ukrajinskim beguncem ponudil 100.000 zastonjskih mest na svojih letih. Mesta zanje bodo ta mesec na voljo na letih iz Poljske, Slovaške, Madžarske in Romunije.

-------------------------------------------------------------------------------------

Kaj se je dogajalo ponoči?

Iz od Kijeva približno 140 kilometrov oddaljenega mesta Žitomir v osrednji Ukrajini so v torek zvečer poročali o letalskem napadu, ki naj bi zahteval štiri smrtne žrtve. Ruske rakete kalibr naj bi domnevno poškodovale številne stanovanjske stavbe in bolnišnico.

Ruske sile naj bi davi zasedle mesto Herson na jugu Ukrajine. Župan Hersona Igor Kolihajev je za lokalni radio povedal, da so ruske sile ponoči zavzele železniško postajo in pristanišče. "Boji se nadaljujejo in dogaja se zasedba našega mesta," je dejal po poročanju BBC.

Dodal je, da je umrlo precej ljudi, tako vojakov kot civilistov, predstavniki oblasti pa se trudijo ljudem pomagati, da bi se zatekli na varno.

Herson je mesto s 300.000 prebivalci, ki leži med mestoma Mikolajev in Nova Kahovka. Ruske sile na tem območju Ukrajine najhitreje napredujejo ter napadajo več mest. Iz Mikolajeva so so sicer sporočili, da je mesto še v ukrajinskih rokah.

Iz Harkova, ki je bil v torek tarča silovitega ruskega obstreljevanja, v njem je bilo uničeno tudi poslopje, v katerem je slovenski konzulat, pa poročajo, da so v mesto prišle ruske desantne sile.

V mestu pa potekajo boji, Rusi so napadli tudi lokalno vojaško bolnišnico. V strelskih spopadih za bolnišnico po navedbah regionalne policije ni umrl noben ukrajinski vojak, razmere tam pa naj bi bile zdaj znova pod nadzorom in ukrajinske sile so okrepile varovanje.

Predstavnik ukrajinskega notranjega ministrstva Anton Gerahčenko je po navedbah francoske tiskovne agencije AFP dejal, da ni dela mesta, ki ga rusko topništvo še ni napadlo.

V Mariupolu, pristaniškem mestu ob Azovskem morju, je bilo v torek po navedbah tamkajšnjega župana Vadima Bojčenka ranjenih okoli sto ljudi.

V Borodjanki, 50 kilometrov od Kijeva, sta bili v ruskem obstreljevanju v torek uničeni dve stanovanjski zgradbi. Tudi ruski napadi na samo prestolnico se stopnjujejo, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Najmanj pet ljudi je umrlo v torkovem napadu na glavni televizijski stolp, a ta medtem nemoteno deluje naprej. Rusi so obstreljevali tudi območje blizu spomenika holokavstu.

V mestu so razmere zelo napete, saj se mu še naprej približuje ogromen, več kot 60 kilometrov dolg konvoj ruske vojske, kar naj bi nakazovalo, da se obeta velik kopenski napad. Poleg tega je ukrajinsko obrambno ministrstvo ponoči sporočilo, da se boji napada beloruskih sil s severa, potem ko je beloruski voditelj Aleksander Lukašenko odredil krepitev sil na meji z Ukrajino.

Posebne enote

Ukrajinske varnostne sile pa naj bi preprečile poskus atentata na predsednika Volodimirja Zelenskega potem, ko so dobile opozorilo od članov ruske Zvezne varnostne službe (FSB), ki se ne strinjajo z napadom na Ukrajino, poroča ameriški medij Axios, ki se sklicuje na načelnika ukrajinskega sveta za nacionalno varnost in obrambo Oleksija Danilova.

Danilov je sporočil, da so jih člani omenjene varnostne službe obvestili, da so atentat nameravali izvesti pripadniki posebnih enot Čečenije, ki pa so jih uničili še preden so lahko dosegli svoj cilj.

Zelenski od začetka ruskega napada na Ukrajino trdi, da ga želijo Rusi ubiti skupaj z družino. ZDA naj bi mu ponudile pomoč pri odhodu iz države, vendar je ostal in postal simbol odpora Ukrajincev proti ruski agresiji.

Danilov je sporočil, da so del čečenske enote uničili pri Gostomelu, drugi del pa je pod ognjem.

Nov krog pogovorov

Ruska in ukrajinska delegacija naj bi se danes v Belorusiji sestali na novem krogu pogovorov za razrešitev ukrajinsko-ruskega konflikta. Prvi krog pogovorov med delegacijama je ob belorusko-ukrajinski meji potekal v ponedeljek. Po večurnih pogovorih so sporočili, da jih bodo nadaljevali. V Moskvi so po pogovorih navedli, da je še prezgodaj za njihovo oceno.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste