Še Nemci pošiljajo orožje Ukrajini

Novo obstreljevanje Kijeva in Harkova, boji tudi blizu največje jedrske elektrarne v Evropi

G.G./STA
26. 2. 2022, 07.12
Posodobljeno: 26. 2. 2022, 23.01
Deli članek:

Ukrajina je zavrnila navedbe Kremlja, da zavrača mirovna pogajanja z Rusijo. Tudi Nemci pošiljajo vojaško pomoč Ukrajini.

Reuters
Na ulicah Harkova.

20.30 - Ruska vojska se je približala jedrski elektrarni Zaporožje, ki leži na jugovzhodu Ukrajine. Po besedah svetovalca na ukrajinskem notranjem ministrstvu Vadima Denisenka z raketami merijo v bližino nuklearke. Gre za največjo jedrsko elektrarno v Evropi. Včeraj je ruska vojska zavzela kompleks nekdanje jedrske elektrarne Černobil.

19.40 - Ruska vojska je začela novo ofenzivo. Močno obstreljujejo Kijev in Harkov.

19.30 - Nemčija bo poslala Ukrajini 1000 kosov protitankovskega orožja in 500 protiletalskih raket stinger, je sporočil nemški kancler Olaf Scholz.

19.10 - Na Poljsko se je zaradi nasilja iz Ukrajine v zadnjih dneh zateklo že 115.000 ljudi. V Romuniji medtem beležijo okoli 30.000 ukrajinskih beguncev. 

18.55 - Ruski generali naj bi bili vse bolj nejevoljni, saj se spopadajo tako z ukrajinsko obrambo in logističnimi težavami, je za Reuters povedal visok vir z ameriškega obrambnega ministrstva. V nekaj primerih je ruskim tankom celo zmanjkalo goriva, zato so morali prilagoditi načrte.

17.45 - Proti Harkovu je iz ruske strani krenila dolga kolona ruskih tankov. V okolici mesta sicer že potekajo eni najhujših spopadov. 

17.00 - Guardian poroča, da so ruske enote dobile zapoved, da nadaljujejo prodor na vseh »frontah« v Ukrajini. V poznih popoldanskih urah so se v več ukrajinskih mestih (Sumy, Ternopil, Lvov) oglasile sirene in opozorile na morebitne zračne napade.

16.20 - Vlada je danes sklenila, da bo Slovenija v letu 2022 Mednarodnemu odboru Rdečega križa (ICRC) namenila humanitarni prispevek v višini 100.000 evrov za pomoč prebivalcem Ukrajine.

 15.30 - Kremelj je Ukrajino obsodil, da zavrača mirovna pogajanja z Rusijo in s tem "podaljšuje vojaški spopad". V Kijevu so odgovorili, da ne zavračajo mirovnih pogajanj, dodajajo pa, da ne bodo sprejemali ultimatov ali nesprejemljivih pogojev.

15.20 - Slovenska vlada je ruskim letalom prepovedala uporabo slovenskega zračnega prostora.

13.30 - Rusija je kot povračilni ukrep svoj zračni prostor zaprla za letalske družbe iz Bolgarije, Poljske in Češke. Že pred dnevi je enak ukrep sprejela za britanske letalske družbe, potem ko so Britanci ruski letalski družbi Aeroflot prepovedali lete na Otok. Svoj zračni prostor so za ruska letala zaprle tudi vse tri baltske države Latvija, Estonija in nazadnje še Litva.

13.10 - Ukrajinski predsednik Zelenski je zatrdil, da je Ukrajina preprečila načrt Kremlja, da bi ruska vojska zasedla Kijev in ga vrgla z oblasti. Evropsko unijo je ob tem pozval, naj Ukrajino sprejme v povezavo.

Reuters
Uničeno vozilo na obrobju Kijeva.

12.50 - V Kijevu bo policijska ura nastopila ob petih popoldan, trajala pa bo do ponedeljka do osmih zjutraj.

12.30 - Češka bo Ukrajini poslala strojnice, avtomatske in ostrostrelske puške, pištole in strelivo v vrednosti 7,6 milijona evrov. Nizozemska pa bo Ukrajini medtem na pomoč priskočila z dobavo 200 protiletalskih raket stinger.

12.20 - Ruski komunikacijski regulator Roskomnadzor je neodvisnim medijem naložil umik prispevkov, v katerih ruski vdor v Ukrajino označujejo z besedami napad, invazija ali napoved vojne, saj da gre za nezanesljive informacije. V nasprotnem primeru tvegajo blokado in globo.

Profimedia
Protestniki so se zbrali tudi v Rimu in izrazili ogorčenje zaradi ruskega vdora v Ukrajino.

11.40 - Nekdanji ruski predsednik Dmitrij Medvedjev je dejal, da Rusija ne potrebuje več diplomatskih odnosov z Zahodom.

11.15 - Precej zmede je glede dogodkov v bližini mesta Brody, ki leži približno 100 kilometrov vzhodno od Lvova na zahodu Ukrajine. Župan Lvova Andrej Sadovoj je najprej sporočil, da so okoli 9. ure v bližini Brodya pristali trije ruski helikopterji. Po njegovih navedbah naj bi ukrajinske sile pregnale 60 izkrcanih ruskih vojakov. Guardian dodaja informacijo ukrajinske obveščevalne službe, ki trdi, da gre za napačne informacije. V bližini Brodya so pristali ukrajinski helikopterji. Toda kdo je potem streljal na njih, kot je vidno na posnetku. Je šlo za pomoto in so na ukrajinski helikopter streljali kar »domači«?

10.30 - Župan Kijeva Vitalij Kličko pravi, da v Kijevu ni redne ruske vojske, vendar je dejal, da poskuša v mesto vstopiti iz več smeri. Svetovalec ukrajinskega predsednika Mihajlo Podoljak je dejal, da si Rusi še vedno prizadevajo v mesto premakniti veliko število vojakov in opreme ter da se spopadi na obrobju mesta nadaljujejo. Kljub temu je zagotovil, da so razmere v mestu in na obrobju pod nadzorom in da se ukrajinske sile odločno branijo.

10.20 - V ruski invaziji umrlo skoraj 200 ukrajinskih civilistov, navaja ukrajinsko zdravstveno ministrstvo.

Reuters
Ponoči je nekaj ruskih izstrelkov zadelo bloke v Kijevu.

10.10 - Državni sekretar na britanskem obrambnem ministrstvu James Heappey je za BBC dejal, da Rusija ni dosegla niti ciljev, ki si ji je zadala za prvi dan. V Kijev so zaenkrat vstopile le posamezne ruske specialne enote, glavnina vojske pa ostaja na severnem obrobju mesta.

Reuters
Begunci iz Ukrajine bežijo na zahod. Na fotografiji na mejnem prehodu v bližini slovaškega mesta Ubla.

9.50 - V zadnjih 24 urah je na Poljsko prispelo 35.000 beguncev iz Ukrajine, je v petek sporočil namestnik poljskega notranjega ministra Pavel Szefernaker. Po njegovih besedah je večina beguncev žensk in otrok, vendar so med njimi tudi moški, ki niso stari od 18 do 60 let in tako v Ukrajini niso bili vpoklicani v vojsko.

Reuters
Razbita stekla na okna bloka v Mariupolu

9.10 - Ruska vojska je iz zraka in morja z vodenimi izstrelki napadla ukrajinsko vojaško infrastrukturo, je sporočilo rusko obrambno ministrstvo. Tiskovni predstavnik ruskega obrambnega ministrstva Igor Konašenkov je zatrdil, da ruska vojska pri tem ni poškodovala stanovanjske in družbene infrastrukture. To je trdil kljub dokazom na terenu, da so bile prizadete tudi stanovanjske stavbe. Po besedah Konašenkova je ruska vojska v Ukrajini uničila več kot 820 objektov vojaške infrastrukture, vključno s 14 letališči, 48 radarskimi postajami ter 24 protiletalskimi raketnimi sistemi S-300 in Osa. Dejal je, da je ruska vojska sestrelila tudi sedem bojnih letal, sedem helikopterjev in devet brezpilotnih letal ter uničila 87 tankov in drugih oklepnih vozil, ruska mornarica pa je medtem uničila osem vojaških čolnov.

8.35 - Francija bo Ukrajini poslala orožje in drugo vojaško opremo. Ukrajinski predsednik Zelenski ocenjuje, da »protivojna koalicija deluje«.

8.30 - Varnostni svet ZN v petek pričakovano ni potrdil predloga resolucije z obsodbo ruskega napada na Ukrajino, saj je Rusija, stalna članica Varnostnega sveta, izkoristila pravico do veta. Za predlog resolucije je glasovalo 11 od 15 članic Varnostnega sveta ZN. Kitajska se je skupaj z Indijo in Združenimi arabskimi emirati vzdržala, Rusija pa je glasovala proti. Kot so pojasnili diplomati na ZN, je bil namen, da se države javno opredelijo do ruske agresije in Moskvi pokažejo, kako osamljena je v svetu.

8.10 - Po poročanju prebivalcev Kijeva je nekaj ruskih izstrelkov zadelo bloke v Kijevu. Na fotografijah je vidno razdejanje.

8.00 - Madžarska je ponudila, da bi gostila mirovna pogajanja med Rusijo in Ukrajino v Budimpešti.

7.50 - Ruska vojska je zavzela mesto Melitopol na jugovzhodu Ukrajine. Ključno mesto za ruski kopenski dostop do Krima je Mariupol, kjer potekajo boji.

7.30 - Ukrajinska vojska je sporočila, da je bilo doslej ubitih več kot 3500 ruskih vojakov, 200 so jih ujeli. Rusi naj bi izgubili 14 letal, osem helikopterjev in 102 tanka. Številke seveda niso preverjene. Rusi še niso sporočili ničesar o žrtvah.

----------------------------------------------------------------------------------------

Ukrajinski veleposlanik v Avstriji Aleksander Ščerba je dejal, da je zora zaznamovala konec streljanja v Kijevu. »Sonce je vzšlo. Streljanje v moji četrti je ponehalo. Zdi se, kot da smo v vampirskem filmu.« 

Reuters
Noč v KIjevu je minila v znamenju bojev in bombardiranja.

Da bi v kali zatrl širjenje govoric o morebitni predaji ali pobegu, je ukrajinski predsednik Volodomir Zelenski objavil posnetek, na katerem vidimo, da hodi po ulicah Kijeva. »Na spletu je veliko dezinformacij o tem, da pozivam, naj ukrajinska vojska položi orožje in da je v teku evakuacija. Tukaj sem. Ne bomo položili orožja. Branili bomo svojo državo«

Ukrajinska vojska je sporočila, da je zjutraj odbila napad ruskih enot na eni od glavnih avenij v prestolnici Kijev. Rusi naj bi skušali prodreti po aveniji Zmage, vendar so napad odbili. Ukrajinska vojska poroča tudi o hudih bojih v mestu Vasilkiv južno od Kijeva, kjer Rusi skušajo pristati z letali, ki prevažajo padalce. Eno od transportnih letal IL-76 s padalci naj bi Ukrajinci sestrelili, sestrelili naj bi tudi ruski helikopter in vojaško letalo SU-25. Z ruske strani potrditve o tem za zdaj še ni.

Estrada

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

lady gaga gucci-gucci
Soočila se je na drugačen način

Lady Gaga spregovorila o govoricah z začetka svoje kariere, da je moški

Zanimivosti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov

avto, henry ford
Model T

Avto je vse pregnal s ceste