Mjanmar

Vojaški hunti očitajo praznovanje s krvavimi rokami

C.E./STA
27. 3. 2021, 19.15
Posodobljeno: 27. 3. 2021, 19.19
Deli članek:

V Mjanmaru še naprej vre. Danes je bilo krvavo na protestih proti tako imenovani vojaški hunti, ki je v začetku februarja izvedla vojaški udar.

Profimedia
Protest v Yangoonu.
Po podatkih Združenih narodov je današnji dan najbolj krvav od udara 1. februarja. "Nasilje je povsem nesprejemljivo in se mora takoj končati," so navedli.

Po poročanju portala Myanmar Now, ki se sklicuje na podatke iz več kot 44 mest, je bilo danes ubitih najmanj 114 protestnikov. Časnik Irrawaddy pa poroča o 59 smrtnih žrtvah, med njimi naj bi bili tudi trije otroci, stari sedem, deset in 13 let. Po preverjanju francoske tiskovne agencije AFP je bilo doslej ubitih 24 ljudi.

Protestniki, ki nasprotujejo vojaškemu udaru v državi, so se danes znova zbrali na ulicah Yangona, Mandalaya in drugih mjanmarskih mest. Protestov so se udeležili, čeprav je vodstvo vojaške hunte zagrozilo, da bo streljalo nanje, če bodo protestirali na dan oboroženih sil, ki ga obeležujejo danes.

"Danes je dan sramote oboroženih sil," je dejal predstavnik ene od skupin proti hunti, ki jo sestavljajo odstavljeni poslanci, Dr. Sasa. "Vojaški generali praznujejo dan oboroženih sil, potem ko so ubili več kot 300 nedolžnih civilistov," je povedal Sasa.

Nasilje so obsodila tudi že diplomatska predstavništva Evropske unije, Združenega kraljestva in ZDA v Mjanmaru. "76. dan mjanmarskih oboroženih sil bo ostal zapisan kot dan terorja in sramote. Pobijanje neoboroženih civilistov, vključno z otroki, je neopravičljivo," je na Twitterju zapisalo veleposlaništvo EU v Yangonu.

Tudi britansko veleposlaništvo v Mjanmaru je sporočilo, da so se mjanmarske varnostne sile "osramotile s streljanjem na neoborožene civiliste". Britanski zunanji minister Dominic Raab je na Twitterju objavil, da so današnje smrti neoboroženih civilistov v Mjanmaru "nova nizka točka". Obsodbam se je pridružilo tudi ameriško veleposlaništvo. "Varnostne sile pobijajo neoborožene civiliste, vključno z otroki, ljudi, za katere so prisegli, da jih bodo ščitili," so poudarili.

V prestolnici Naypyitaw so sicer dan oboroženih sil obeležili z vojaško parado. General Min Aung Hlaing je po paradi ponovil obljubo, da bodo pripravili volitve, pri čemer ni povedal, kdaj. "Vojska želi skupaj s celotnim narodom obraniti demokracijo," je povedal na državni televiziji. Dodal je, da si prizadevajo za zaščito ljudi in obnovitev miru po državi.

Vojska v Mjanmaru vse od prevrata 1. februarja z nasiljem odgovarja na kakršnokoli nasprotovanje. Že vse od udara potekajo protesti, na katerih je bilo ubitih več sto ljudi. Protestniki zahtevajo izpustitev odstavljene voditeljice Aung San Suu Kyi, ki je v hišnem zaporu, ter njeno ponovno vrnitev na oblast.

Estrada

SanjskaPoroka-clanek-svet
Last minute Sanjska poroka

Glasovanje: Kdo si zasluži 'Last minute Sanjsko poroko'?

Moamer Kasumović
Šok v BiH

Znani bosanski igralec Moamer Kasumović obsojen zaradi spolnega napada na mladoletnika

tisti dnevi v mesecu
Podkast

Video: Tisti dnevi v mesecu v drugi sezoni še bolj pikantni in žgečkljivi

Blaž Švab, Jasna Kuljaj, Z Jasno in glasno
Z Jasno in glasno

Kaj si Blaž Švab misli o velikem hitu poletja, pesmi Brajde

Sophia Loren
Jubilej

Diva Sophia Loren slavi že 90 let: Iz revščine v Hollywood

Kesha
Nihče ne želi imeti opravka z njim

Pevka Kesha zaradi tega incidenta preoblikovala besedilo

Zanimivosti

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!

IMG_2113
Mednarodni festival

Speculum Artium 2024: Kjer se srečajo umetnost, znanost in virtualna resničnost

cryptocoin, kriptovaluta, mining, rudarjenje, kripto
Zanimivosti

Najboljši načrt za zaslužek s kriptovalutami: CrytocoinMiner vam omogoča zaslužek vsak dan

kovanec
Izjemno redka zbirka

Po stotih letih začeli s prodajo kovancev "kralja masla", za enega iztržili 1,2 milijona evrov