Nujnost dogovora

Kanclerka Merklova se sprašuje, ali vsi dejansko razumejo, kako resen je položaj

G.G./STA
19. 6. 2020, 13.40
Posodobljeno: 19. 6. 2020, 13.43
Deli članek:

Gospodarski zastoj zaradi ukrepov, ki so jih vlade sprejele zaradi koronavirusa, bo treba nadoknaditi. EU si ne more privoščiti zamud pri sprejemanju svežnja v skupni vrednosti 1850 milijard evrov, opozarjajo predsedniki evropskih institucij.

Reuters
Angela Merkel je včeraj nosila izzivalen rdeč kostim.

Zasedanje se je po poročanju Bloomberga začelo z opozorilom predsednice Evropske centralne banke (ECB) Christine Lagarde, da so finančni trgi mirni le zato, ker pričakujejo dogovor o zajetnem svežnju za okrevanje, in da se bo vzdušje spremenilo, če dogovora ne bo.

Nemška kanclerka Angela Merkel je voditelje opozorila, da se EU sooča z zelo zelo težkimi časi, in se vprašala, ali vsi dejansko razumejo, kako resen je položaj. Francoski predsednik Emmanuel Macron pa je vztrajal pri tem, da je za nepovratna sredstva namenjenih 500 milijard evrov, ter pozval k dogovoru pred koncem poletja, da bi se izognili pretresom na finančnih trgih in pritiskom zaradi brexita.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je voditelje pozvala, naj stopijo skupaj in se hitro dogovorijo o svežnju za okrevanje, ki vključuje pandemično prilagoditev prihodnjega večletnega proračuna unije v vrednosti 1100 milijard evrov ter sveženj za okrevanje v vrednosti 750 milijard evrov, od tega naj bi šlo 500 milijard za nepovratna sredstva in 250 milijard za posojila.

Predlog 750-milijardnega svežnja za okrevanje je po navedbah von der Leynove uravnotežen in ambiciozen. "Evropa si ne more privoščiti, da bi zamudila to priložnost," je poudarila pred začetkom zasedanja.

Tudi predsednik Evropskega parlamenta David Sassoli je pozval k enotnosti, češ da je čas razkošje, ki si ga ne morejo privoščiti. Parlament sicer opozarja na svojo ključno vlogo v procesu in na svoje stališče, da je 500 milijard nepovratnih sredstev nujen minimum.

Češki premier omenja veto

Sicer pa mediji med drugim ob začetku poročajo o tem, da češki premier Andrej Babiš grozi z vetom, če ne bodo upoštevani njegovi pomisleki glede ključa za izračun nacionalnih ovojnic, ki da je preveč osredotočen na merilo brezposelnosti.

Boljše vzdušje

Voditelji članic EU se bodo danes na virtualnem zasedanju prvič pogovorili o predlaganem svežnju za obnovo Evrope po pandemiji novega koronavirusa. Vzdušje je tokrat po navedbah virov pri EU boljše, kot je bilo ob propadlih proračunskih pogajanjih vrha unije v februarju.

Voditelji, med njimi slovenski premier Janez Janša, naj bi danes potrdili konsenz glede petih točk: da EU potrebuje izjemen odziv na krizo brez primere, da se ta financira z zadolžitvijo komisije na finančnih trgih, za kar se dvigne prag lastnih virov, da se osredotoči na najbolj prizadete sektorje in regije, da se proračun in sklad obravnava skupaj ter da se ohrani zelene in digitalne ambicije.

Viri izpostavljajo zlasti dvig praga lastnih sredstev, ki bo omogočil financiranje okrevanja. Če se danes doseže dogovor o tem, bo to pomemben prvi korak, so pojasnili. Ukrep bodo sicer morali ratificirati parlamenti članic unije.

Druga ključna vprašanja, na primer glede obsega sklada za okrevanje in večletnega proračuna, razmerja med nepovratnimi sredstvi in posojili ter glede nacionalnih ovojnic, pa bodo zelo verjetno ostala odprta.

Estrada

čuki, jože-potrebuješ
Intervju: Jože Potrebuješ

"Pijanščine že od nekdaj ne razumem in s tem, da grem komu na živce, nimam težav"

VR AKTUAL - LMSP ODDAJA 3 - FOTO Jaka Zorman (36 of 58)
Last minute sanjska poroka na Aktualu

Lupljenje krompirja, zavezovanje vezalk in trije plesni izzivi

nina puslar
Izvajalka s skoraj 300 tisoč sledilci

Nini Pušlar ne manjka oboževalcev, kjer koli že nastopa

irena vrckovnik
Kolegice ne gleda kot tekmice

Irena Vrčkovnik zatrjuje da je nemogoče, mogoče

darja gajsek
Uživa, ko poje skupaj s publiko

Vili Resnik: "Želim si dočakati sto let!"

ana-petrič
Naročen poizkus diskreditacije

Slovenka leta Ana Petrič žrtev tako imenovanega 'fishinga'

Zanimivosti

botoks1 shutter
Instagramov obraz

Najstnice polnila naročijo na spletu in si jih vbrizgavajo kar same

bombažna krpa
Kakšno uporabiti

Krpe za čiščenje doma zahtevajo pravilno vzdrževanje

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!