Brexit

Hladen tuš Merklove: Sporazuma o brexitu ne moremo spremijati

T.L.
11. 12. 2018, 20.30
Posodobljeno: 11. 12. 2018, 23.15
Deli članek:

Mayeva ni naletela na razumevanje na posvetih pri evropskih kolegih, ki jih je obiskala danes.

Profimedia
Mayevi na dosedanji evropski turneji ne kaže dobro.

Zaradi zapletov in nasprotovanj v domovini je Mayjeva danes začela posvete z evropskimi kolegi. Od njih želi dodatna zagotovila glede sporazuma o izstopu Velike Britanije iz Evropske unije.

Nemška kanclerka Angela Merkel je po sestanku z britansko premierko Thereso May v Berlinu dejala, da sporazuma o brexitu ni mogoče spreminjati, so povedali viri blizu kanclerke. To naj bi Merklova izjavila na sestanku z zastopniki svoje politične stranke, s katerimi se je srečala po pogovoru z Mayevo, ki se je oglasila v Berlinu. Mayeva trenutno pri evropskih kolegih išče podporo za spremembo pogojev ob izstopu Velike Britanije iz EU. 

Udeleženci na sestanku še navajajo besede kanclerke, češ da verjame, da bodo z Mayevo lahko našli rešitev, ker si večina britanskih zastopnikov ne želi izstopa iz EU brez sporazuma.

Igrice "oditi ali ne oditi" imajo počasi dovolj

Merklova je še izpostavila, da bilateralna srečanja niso primerna za iskanje podpore tovrstnim spremembam, saj da se morajo tovrstne pobude predstaviti vsem državam članicam EU. Kancelarka je še ponovila, da je sporazum med Londonom in Brusljem dober sporazum, ki določa prihodnje odnose Združenega kraljestva z Unijo. Mayeva bo sicer svoje stališče predstavila na vrhu v Bruslju, ki bo potekalo v četrtek in petek.

Mayeva je v Berlin pripotovala iz Haaga, kjer se je sešla z nizozemskim kolegom Markom Ruttejem, ki je po pogovorih tvitnil, da je imel koristen dialog z britansko premierko, poroča STA. Tiskovni predstavnik Downing Streeta je srečanje označil za produktivno. "Voditelja sta se strinjala, da bo 'varovalka' ostala začasna," je povedal. "Strinjala sta se, da bosta sodelovala pri iskanju poti," je dodal tiskovni predstavnik.

Zvečer je Mayeva imela v Bruslju na programu še srečanje s predsednikom Evropske komisije Jean-Claudom Junckerjem in predsednikom Evropskega sveta Donaldom Tuskom. Tusk je po približno uro dolgem pogovoru tvitnil, da želijo voditelji ostalih 27 članic EU pomagati Mayevi pri reševanju dogovora o brexitu, a je vprašanje kako. Zapisal je še, da sta imela z Mayevo dolg in iskren pogovor, poroča STA.

V četrtek in petek se misli pogovoriti tudi s kolegi na vrhu Evropske unije, ob robu katerega je Tusk za četrtek že sklical vrh o brexitu. Ob tem je ponovil, da novih pogajanj o dogovoru ne bo. To je danes v Evropskem parlamentu ponovil tudi Juncker.

Kaj skrbi britanske parlamentarce

Kot največji problem v britanskem parlamentu se je izkazala t. i. varovalka. Ta predvideva vzpostavitev enotnega carinskega območja EU in Združenega kraljestva, v katerem ne bo ne carin ne kvot, bodo pa veljale skupne zunanje carine. Poleg tega bi za Severno Irsko še naprej veljala tista pravila notranjega trga, ki so ključna za preprečitev "trde meje" na irskem otoku, na primer zakonodaja o blagu in pravila o državnih pomočeh. S tem naj bi zavarovali velikonočni sporazum, ključen dosežek v severnoirskem mirovnem procesu v devetdesetih letih, na katerem temelji današnja ureditev Severne Irske.

Estrada

alenka-pinterič
Med iskrenimi ljudmi

Alenka Pinterič: Taylor Swift proti meni itak ne bi imela šans

čuki, jože-potrebuješ
Intervju: Jože Potrebuješ

"Pijanščine že od nekdaj ne razumem in s tem, da grem komu na živce, nimam težav"

VR AKTUAL - LMSP ODDAJA 3 - FOTO Jaka Zorman (36 of 58)
Last minute sanjska poroka na Aktualu

Lupljenje krompirja, zavezovanje vezalk in trije plesni izzivi

nina puslar
Izvajalka s skoraj 300 tisoč sledilci

Nini Pušlar ne manjka oboževalcev, kjer koli že nastopa

irena vrckovnik
Kolegice ne gleda kot tekmice

Irena Vrčkovnik zatrjuje da je nemogoče, mogoče

darja gajsek
Uživa, ko poje skupaj s publiko

Vili Resnik: "Želim si dočakati sto let!"

Zanimivosti

botoks1 shutter
Instagramov obraz

Najstnice polnila naročijo na spletu in si jih vbrizgavajo kar same

bombažna krpa
Kakšno uporabiti

Krpe za čiščenje doma zahtevajo pravilno vzdrževanje

kajenje_1
Edward Bernays

Freudov nečak je ženske spodbujal h kajenju

ciper_2
Ciper

Vse izgleda kot pred 50 leti

supet-luna, sankt-peterburg
Mini luna

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

HUAWEI Watch GT 5-6
Zanimivosti

Vau! Huawei predstavil nove naprave!